Παραλίμνι: Τρίτροχα τροχοκαθίσματα για άτομα με αναπηρία

Αναγνώστρια της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", ρωτάει στη στήλη "Αναγνώστη έχεις λόγο" για τα τροχοκαθίσματα παραλίας αλλά και τα τροχοκαθίσματα που επιτρέπουν στους χρήστες τους να τα χρησιμοποιούν ακόμη και σε μονοπάτια της φύσης και διερωτάται από πού μπορούν να τα προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι και από πότε:

Η ερώτηση της αναγνώστριας:

Επανέρχομαι σε ένα θέμα που με ενδιαφέρει τελευταία, λόγω του ότι θα φιλοξενήσουμε ως οικογένεια, το ερχόμενο καλοκαίρι, άτομο που διακινείται με τροχοκάθισμα. Διάβασα ότι ο Δήμος Παραλιμνίου διαθέτει τροχοκαθίσματα παραλίας όπως και τροχοκαθίσματα που επιτρέπουν στους χρήστες τους να τα χρησιμοποιούν ακόμη και σε μονοπάτια της φύσης και διερωτώμαι από πού μπορούν να τα προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι και από πότε. (Νατάσα)


Η απάντηση της εδημερίδας:

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Παραπληγικών, Δημήτρη Λαμπριανίδη, τα τροχοκαθίσματα παραλίας επιτρέπουν στους χρήστες τους να διακινηθούν σε παραλίες και να εισέλθουν με αυτά στη θάλασσα (χωρίς τη χρήση ειδικής ράμπας), αφού είναι φτιαγμένα με ανοξείδωτο υλικό και γι’ αυτό εξάλλου στοιχίζουν πέραν των €2.000 το ένα. Τέτοια τροχοκαθίσματα, όπως μας είπε, υπάρχουν σε διάφορες παραλίες και όχι μόνο στο Παραλίμνι και παραδίδονται σε ΑμεΑ από ναυαγοσώστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τρίτροχα τροχοκαθίσματα, με τα οποία μπορούν να διακινηθούν ΑμεΑ σε χωματόδρομο, σε μονοπάτια της φύσης και γενικότερα όπου διακινείται ποδήλατο ορεινής χρήσης, μόλις πρόσφατα αγοράστηκαν και παραλήφθηκαν στην Κύπρο, από τον Δήμο Παραλιμνίου και θα προσφέρονται λίαν συντόμως –και οπωσδήποτε πριν από το καλοκαίρι– στους ενδιαφερόμενους, με διαδικασία και από σημείο που θα συμφωνηθεί και θα ανακοινωθεί. Το κάθε ένα από αυτά τα τροχοκαθίσματα στοιχίζει πέραν των €3.000 όπως μας εξήγησε. Με αυτά, μπορεί ο χρήστης να διακινηθεί σε δασώδη και μέχρι σήμερα απλησίαστη για ΑμεΑ περιοχή, όπου άλλα άτομα διακινούνται με ποδήλατα.