Παραλίμνι: Όταν κατέρρευσαν οικίες σε 15 δευτερόλεπτα λόγω του μεγάλου σεισμού πριν 80 χρόνια


Ισχυρός σεισμός, 5,0 Ρίχτερ, ταρακούνησε χθες το απόγευμα ολόκληρη την Κύπρο.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο το Δασάκι Άχνας, και είχε εστιακό βάθος 55 χιλιόμετρα. Έγινε έντονα αισθητός στην επικεντρική περιοχή, στην επαρχία Λάρνακας, Αμμοχώστου, Λευκωσίας και Λεμεσού, και ελαφρά αισθητός στην επαρχία Πάφου. Έγινε επίσης αντιληπτός στη Συρία, Λίβανο, Ισραήλ και Τουρκία.

Ακριβώς ογδόντα χρόνια πριν, σαν χθες, στις 20 Ιανουαρίου 1941, είχε καταγραφεί ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς που σημειώθηκαν στην Κύπρο, ο οποίος προκάλεσε σημαντικές καταστροφές και τραυματισμούς στην επαρχία Αμμοχώστου, ζημιές σε Λευκωσία και Λάρνακα και δημιούργησε ένα μικρό τσουνάμι, που έπληξε τις ακτές του Ισραήλ.




Από τον σεισμό, προκλήθηκαν σημαντικές καταστροφές στην επαρχία Αμμοχώστου, ενώ τραυματίστηκαν 24 άνθρωποι. Επίσης σκοτώθηκαν αρκετά ζώα και κατέρρευσαν σπίτια σε Παραλίμνι και Αμμόχωστο.

Όπως καταγράφηκε από τον Τύπο της εποχής, στο Παραλίμνι που δέχθηκε το πιο σημαντικό πλήγμα, μέσα σε 15 δευτερόλεπτα κατέρρευσαν πλήρως 37 σπίτια, ενώ σχεδόν 150 σπίτια κατέρρευσαν μερικώς και 500 κάτοικοι έμειναν άστεγοι.




Πηγή: reporter.com.cy