Αμμόχωστος: Ο Χρυσόστομος Λουκά μας μυεί στο επάγγελμα της ιατρικής

Συνέντευξη: Ζαφείρω Αναστασίου


Ο Χρυσόστομος είναι ένας παιδικός φίλος, μιας και γνωριζόμαστε από μικρή ηλικία όταν πηγαίναμε μαζί φροντιστήρια Αγγλικών. Δεν νιώθω μόνο περήφανη που κατάφερε να γίνει γιατρός, μιας και ήταν πάντα ένας άριστος μαθητής, αλλά περισσότερο γιατί διατήρησε την απλότητα και το χαμόγελό του. Με την ίδια απλότητα δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του zafeirenia.com σχετικά με τα επαγγέλματα. Επομένως, παιδάκια όσοι και όσες ενδιαφέρεστε για Ιατρική, ρίξτε μια ματιά στην πιο κάτω ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Πώς πήρες την απόφαση να γίνεις γιατρός; Σε επηρέασε κάποιος; Υπήρχε κάποιο άτομο από το περιβάλλον σου που έκανε ήδη αυτό το επάγγελμα ή απλώς σου άρεσε σαν ιδέα;

Η απόφαση μου να ακολουθήσω την ιατρική προέκυψε από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που πέρασε η γιαγιά μου. Στην πορεία κατάλαβα ότι ήθελα να προσφέρω στο συνάνθρωπό μου και αποφάσισα να το ακολουθήσω.

Πόσες μέρες/ώρες την εβδομάδα  εργάζεσαι;

Το ωράριο μου ξεκινά από τις 7:30 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Όταν εφημέρευω ομως αυξάνονται οι ώρες. Οι εφημερίες μας είναι 24 ώρες και επιπλέον το ωράριο της επόμενης μέρας. Συνολικά 30 με 32 ώρες. Την εβδομάδα ξεπερνάμε τις 60 ώρες εργασίας.

τομισ2

  Είσαι ευχαριστημένη/ος από την εκπαίδευση που είχες σε σχέση πάντα με τη δουλειά σου;

Σπούδασα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η ιατρικη στα Γιάννενα είχε πολύ καλό επιπέδο, όπως όλες στην Ελλάδα, και έτσι οι γνώσεις που πήρα με βοήθησαν στη συνέχεια.

Περιέγραψε μας μια συνηθισμένη σου μέρα στη δουλειά…

Γενικά υπάρχει μια ρουτίνα που ακολουθείται από τους ειδικευομενους και τους ειδικούς της κλινικής μας. Πριν τη πρωινή επίσκεψη εξετάζουμε ο κάθε ειδικευόμενος ιατρός τους ασθενείς του και μετά κάνουμε επίσκεψη με το διευθυντή και τους ειδικούς. Στη συνέχεια αναλαμβάνει ο καθένας τις δουλειές του, μερικοί πάνε στα ιατρεία και ο εφημερευων είναι υπεύθυνος για τα επείγοντα.

Πες μας τα θετικά και τα αρνητικά του επαγγέλματος.

Η ιατρική δεν είναι εύκολο επάγγελμα. Θέλει πολλές θυσίες. Δυστυχώς οι ώρες εργασίας είναι πολλές και η κούραση το ίδιο. Επίσης, χρειάζεται να ενημερώνεσαι συνέχεια για τις νέες εξελίξεις. Τα θετικά είναι ότι προς το παρόν υπάρχει αποκατάσταση και επίσης το συναίσθημα ότι προσφέρεις στο συνάνθρωπο σου.

Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτό που κάνεις;

Νομίζω η δράση στις εφημερίες. Επειδή σκέφτομαι την εξειδίκευση στην εντατική, μου αρέσουν αυτού του είδους τα περιστατικά.

Θεωρείς ότι ο μισθός είναι ικανοποιητικός για έναν γιατρό;

Δόξα τω Θεό, δεν έχω παράπονο. Είναι δύσκολες οι εποχές και προς το παρόν είμαι ικανοποιημένος με το μισθό μου. Γενικά όμως υπάρχουν γιατροί που υπεραμοιβονται και αυτοί που παίρνουν λιγότερα, όπως συμβαίνει σε όλες τις δουλειές.

Μπορεί εύκολα να συνδυαστεί αυτό το επάγγελμα με το κομμάτι της οικογένειας;

Θεωρώ ναι. Άμα υπάρχει θέληση όλα γίνονται.

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για σένα, με βάση το δύσκολο πρόγραμμά σου; 

Πάντα βρίσκω για να χαλαρώνω και να περνώ χρόνο με τους δικούς μου ανθρώπους. Από την σχολή το έκανα αυτό.

τομισ3

Θα έλεγες ότι το επάγγελμα σου σε κάνει χαρούμενο;

Δόξα τω Θεό νομίζω βρήκα το επάγγελμα που μου ταιριάζει. Οι δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν όμως είναι μέρος της δουλειάς. Απλά πρέπει πάντα να βρίσκεις κίνητρα για να μην το βαρεθείς.

Σε ευχαριστώ πολύ Dr.! Κάθε επιτυχία στο μέλλον! ?


zafeirenia.com:Επίσημος συνεργάτης του neAmmochostos