Zητούν να κηρυχθεί πληγείσα περιοχή η επαρχία Αμμοχώστου


Ζήτημα ζωής και θανάτου θεωρούν πλέον οι εμπορευόμενοι στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, τη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση, για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη επαγγελματικών κλάδων της περιοχής που υπάγονται στην οργάνωση, στην παρουσία και εκπροσώπων δήμων και βουλευτών. 

Όπως λέχθηκε στη σύσκεψη, η Επιτροπή Αγώνα για διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, που συστάθηκε τον περασμένο Ιούλιο, συνέταξε  επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τα αιτήματά της. Στην επιστολή που στάλθηκε χθες, απευθύνεται έκκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να λάβει μέτρα για διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των τουριστικών περιοχών της ελεύθερης Αμμοχώστου. Η Επιτροπή Αγώνα ζητά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως δεχθεί αντιπροσωπεία της «το συντομότερο δυνατό για εξέταση του θέματος και τη λήψη άμεσα των ενδεδειγμένων μέτρων».

Προστίθεται ακόμα ότι η Γενική Συνέλευση ΠΟΒΕΚ Λάρνακας-Αμμοχώστου και οι Σύνδεσμοί της, Καταστηματαρχών Αγίας Νάπας και Πρωταρά, Σύνδεσμος ΕΝΕΜΟΤΟ Αμμοχώστου και Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων Αμμοχώστου, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους ΠΑΣΙΚΑ Αμμοχώστου και ΣΙΚΑ Αμμοχώστου, ανέλαβαν αγώνα για διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των τουριστικών περιοχών της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

Στην απόφαση αυτή, σημειώνεται, οδήγησε η κάθετη πτώση του τουρισμού, από τον οποίο εξαρτώνται απόλυτα οι τουριστικές περιοχές Αγίας Νάπας και Πρωταρά, σε συνδυασμό με τα υπέρογκα λειτουργικά έξοδα, με τα ενοίκια να κατέχουν την πρώτη θέση. Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι οι πλείστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται, με μαθηματική ακρίβεια, στην πτώχευση και το οριστικό κλείσιμο».

Ακόμα επισυνάπτεται ψήφισμα με κοινοποίηση προς την Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που ετοίμασε η Επιτροπή Αγώνα στις 23 Ιουλίου 2020 κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που διοργάνωσε στην Αγία Νάπα «στην οποία πλήθος μικρομεσαίων επιχειρηματιών εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον των επιχειρήσεών τους».

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων ζητείται όπως κηρυχθεί η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς πληγείσα περιοχή, αφού αποτελούν ιδιάζουσες περιοχές με συγκεκριμένα δεδομένα. Ακόμα ζητούν διά νόμου ουσιαστική μείωση των ενοικίων, αναστολή των εξώσεων για τρία χρόνια ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να ανασυνταχθούν και ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης και διάσωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές.