Ζημιές μέχρι €10 εκατ. μετρά η Αγία Νάπα


Τρομάζουν οι αριθμοί της απώλειας εσόδων του δήμου Αγίας Νάπας, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρίστο Ζαννέτου, ο κατ’ εξοχήν τουριστικός δήμος της Κύπρου υπολογίζει ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα καταγράψει απώλεια εσόδων μέχρι και 60% σε σχέση με πέρσι. Δηλαδή, θα βάλει στα ταμεία του, €8-10 εκατ. λιγότερα από το 2019. «Η οικονομία της Αγίας Νάπας μέχρι και 90% εξαρτάται από τον τουρισμό. Με την τεράστια μείωση του αριθμού τουριστών που επισκέφθηκαν το νησί και την Αγία Νάπα, επηρεάστηκαν δραματικά τα έσοδα του δήμου από την ενοικίαση ομπρελών και από τα τέλη διανυκτέρευσης», επεξήγησε ο κ. Ζαννέτου. 

Πέραν τούτου όμως, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίας Νάπας, εκτός από τις επιπτώσεις στα έσοδα, στο χειρότερο καλοκαίρι του δήμου μετά το 1974, από την πανδημία επηρεάστηκε σε πολύ μεγάλο ποσοστό και η ίδια η τοπική κοινωνία στην Αγία Νάπα. Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν καθόλου ή άνοιξαν μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Όσες άνοιξαν και παραμένουν ανοικτές, ουσιαστικά υπολειτουργούν και δεν προσφέρουν βιώσιμο, υποφερτό εισόδημα στους ιδιοκτήτες ή τους ενοικιαστές τους. Λόγω του ότι κάποιες επιχειρήσεις δεν άνοιξαν, άφησαν άνεργο το προσωπικό τους, το οποίο συνεχίζει να διαβιεί με το ανεργιακό επίδομα. Βιοτεχνίες τροφίμων, αγρότες και άλλα επαγγέλματα στην Αγία Νάπα, όπως και στην υπόλοιπη ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, επίσης επηρεάστηκαν καίρια. «Η τοπική κοινωνία, ο κόσμος της Αγίας Νάπας, βιώνει μια πολύ δύσκολη πραγματικά περίοδο στην καθημερινότητα του και οι οικονομικές επιπτώσεις στη ζωή του εξαιτίας της πανδημίας είναι έντονα αισθητές. Οι δυόμισι μήνες του καλοκαιριού που είχαν κάποια κίνηση, δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν αυτή την εικόνα», συμπλήρωσε ο κ. Ζαννέτου. 

Αναφερόμενος στις προοπτικές του χειμώνα, ο κ. Ζαννέτου είπε ότι όσα ξενοδοχεία παραμένουν για την ώρα ανοικτά στην Αγία Νάπα, αναμένεται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή την πρώτη βδομάδα Νοεμβρίου. «Δυστυχώς, μέχρι στιγμής διαφαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό το σενάριο η Αγία Νάπα αυτό το χειμώνα να μην έχει στα όρια της ούτε μια ξενοδοχειακή μονάδα ανοικτή και αυτό θα είναι πρωτόγνωρο για το δήμο», υπογράμμισε ο δήμαρχος. 

Προειδοποίησε, επίσης, ότι εάν παρ’ ελπίδα το 2021 παρουσιάσει την ίδια εικόνα με το 2020, «τότε για την Αγία Νάπα αυτό θα ισούται με οικονομική κατάρρευση. Δηλαδή, οικονομική κατάρρευση για πολλές επιχειρήσεις στο δήμο, αλλά και για το δήμο ο οποίος θα υποχρεωθεί να περικόψει ή και να αναστείλει προγράμματα του και αναπτυξιακά του έργα». «Ευελπιστούμε», πρόσθεσε ο κ. Ζαννέτου, «ότι τουλάχιστον το 2021 δεν θα βρεθούμε σε χειρότερη θέση, από αυτή που βρεθήκαμε ήδη το 2020. Το 2020 που αποτελεί ήδη μια χαμένη χρονιά». 

Έκκληση προς την κυβέρνηση για μέτρα στήριξης

Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας απεύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση, χωρίς χρονοτριβή να εξαγγείλει μέτρα και κίνητρα στήριξης της οικονομίας, αλλά και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Για να προλάβει έτσι τον προγραμματισμό κάποιων ξενοδοχείων, των οποίων οι ιδιοκτήτες προετοιμάζονται να τα κλείσουν σε ένα μήνα το αργότερο. Ανάμεσα σε αυτά τα κίνητρα περιλαμβάνεται και το αίτημα του οικονομικού κόσμου της περιοχής να επιτραπεί, ειδικά για το χειμώνα, η λειτουργία ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων, με όσο αριθμό προσωπικού χρειάζονται και όχι με το σύνολο του προσωπικού τους. Κίνηση που θα βοηθήσει κάπως την περιοχή, αλλά και θα σώσει θέσεις εργασίας που υπό άλλες συνθήκες θα προστίθεντο στον κατάλογο ανέργων που θα αποζημιώνει το κράτος. «Γι’ αυτό το θέμα», είπε επίσης ο κ. Ζαννέτου, «Αγία Νάπα και δήμος Παραλιμνίου συντονίζουν τις ενέργειες τους προς την κυβέρνηση». 

"Ακόμη", πρόσθεσε ο κ. Ζαννέτου, «θα πρέπει ίσως το κράτος να καθιερώσει ως μόνιμο, το έκτακτο φέτος σχέδιο παροχής κινήτρων προς το κοινό, για χειμερινές διακοπές σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα της Κύπρου. Το οποίο μπορεί να λειτουργεί τονωτικά προς τις οικονομίες των τουριστικών περιοχών». 

Αισιοδοξία και προγραμματισμός

«Στα δύσκολα επιβάλλεται αισιοδοξία και όχι κατήφεια. Με βάση αυτή την πεποίθηση», τόνισε ο κ. Ζαννέτου, «ο δήμος Αγίας Νάπας προχώρησε στους μήνες που πέρασαν σε επαναπρογραμματισμό έργων που δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν φέτος». «Αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, «ο δήμος Αγίας Νάπας υλοποιεί το σχεδιασμό του για το υποβρύχιο μουσείο, το οποίο θα μπορεί αρχές του 2021 να προχωρήσει με τη βύθιση των γλυπτών». 

Ρεπορτάζ: Πάμπος Βάσιλας - Φιλελεύθερος