Ανησυχούν για τον καρκίνο οι Δερυνειώτες



 Τα 50 και πλέον κρούσματα διαφόρων μορφών καρκίνου που αφορούν αυτή την περίοδο κατοίκους της Δερύνειας και η αύξηση γενικά περιστατικών της ασθένειας στον Δήμο κατά τα τελευταία χρόνια, ωθούν τους δημότες σε κινητοποίηση. Αρκετοί κάτοικοι θεωρούν ως ενδεχόμενη αιτία για τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου τις 12 κεραίες αναμετάδοσης σήματος κινητής τηλεφωνίας ή διαδικτύου, που βρίσκονται εγκατεστημένες στον Δήμο, εκ των οποίων οι έξι στο κέντρο. 

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική συγκέντρωση από τη νεοσύστατη Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Δημοτών Δερύνειας, η οποία έχει βάλει στόχο της την ενημέρωση των κατοίκων για τις αιτίες που πιθανό να προκαλούν αυτή τη θλιβερή και ανησυχητική κατάσταση. Στη συγκέντρωση παρέστησαν δεκάδες κάτοικοι, ενώ συγκεντρώθηκε επίσης μεγάλος αριθμός υπογραφών από δημότες που υποστηρίζουν τους σκοπούς της Ομάδας Πρωτοβουλίας.  


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

FIXED4U: Δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριέσαι. Φέρε το κοντά μας και θα στο φτιάξουμε!


Ο κ. Κώστας Λόντος εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Δημοτών Δερύνειας δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» ότι η ομάδα συστάθηκε μετά που προέκυψαν πολλά κρούσματα καρκίνων στον Δήμο Δερύνειας, ειδικά εκεί όπου υπάρχουν εγκατεστημένες κάποιες κεραίες όπως είπε. Και πρόσθεσε πως στον Δήμο Δερύνειας δυστυχώς, υπάρχουν δυο - τρεις γειτονιές όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα καρκίνου. «Ακόμα και σήμερα που γίνεται αυτή η ενημερωτική συγκέντρωση είχαμε την κηδεία ενός νεαρού συγχωριανού μας που απεβίωσε από καρκίνο, του οποίου και ο πατέρας στο πρόσφατο παρελθόν πέθανε από την ίδια αιτία», είπε ακόμη στον «Φ» ο κ. Λόντος. Επίσης, είπε ο εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας, στη Δερύνεια, υπάρχουν και πολλά σπίτια στα οποία υπάρχουν δυο μέλη της οικογένειας που υποφέρουν από καρκίνο. Στον Δήμο Δερύνειας, συνέχισε, υπάρχουν συνολικά 12 κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή διαδικτύου, εκ των οποίων οι έξι είναι εγκατεστημένες στο κέντρο. Η νεοσύστατη Ομάδα Πρωτοβουλίας, τόνισε θα προχωρήσει σε σειρά ενημερωτικών συγκεντρώσεων των κατοίκων, στις οποίες θα προσκληθούν και θα μιλήσουν διάφοροι ειδικοί. Πρώτιστο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η σφαιρική ενημέρωση της κοινής γνώμης στη Δερύνεια από ειδικούς για το πρόβλημα. Τόνισε ακόμη ότι έχει ζητηθεί και διευθετηθεί προσεχώς συνάντηση με το δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθούν κάποια θέματα που θα θέσει, αλλά και κάποιες πρωτοβουλίες που θα υποβάλει. «Θα εξετάσουμε, αν είναι δυνατόν από κοινού με τον Δήμο, πώς θα προχωρήσουμε με συγκεκριμένο τρόπο για να προστατεύσουμε την υγεία του κόσμου μας», είπε ακόμη ο κ. Λόντος. 


Σημειώνεται ότι κύριος ομιλητής και εισηγητής στην προχθεσινή ενημερωτική συγκέντρωση που πραγματοποίησε η Ομάδα Πρωτοβουλίας ήταν ο ηλεκτρομηχανολόγος - ερευνητής Σάββας Μακρίδης, ο οποίος επεξήγησε εν εκτάσει μέσω ποιων πηγών εκπέμπονται κύματα ακτινοβολίας και ποιες επιζήμιες επιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι δημότες έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται

Μιλώντας στα ΜΜΕ ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης ανέφερε: «Οι δημότες Δερύνειας έχουν απόλυτο δικαίωμα να διαμαρτύρονται και ο δήμος τούς συγχαίρει που συγκεντρώθηκαν στην προχθεσινή εκδήλωση σε αίθουσα του Γ' Δημοτικού Σχολείου Δερύνειας». «Ο Δήμος Δερύνειας θα είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια των δημοτών και ο δήμος είναι εδώ και νοιάζεται για την υγεία των δημοτών. Σίγουρα υπάρχουν ανησυχίες που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη, και εμείς έχουμε αποταθεί στους ειδικούς οι οποίοι μας έχουν στείλει τις απαντήσεις τους και θα τις ανακοινώσουμε στους δημότες» είπε ακόμη ο δήμαρχος Δερύνειας.

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση του «Φ» σχετικά με ισχυρισμούς κατοίκων ότι κάποιες από τις 12 κεραίες αναμετάδοσης σήματος στη Δερύνεια δεν έχουν πολεοδομική άδεια, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι «βάσει της σχετικής νομοθεσίας δεν μπορεί να τοποθετηθεί καμιά κεραία εάν δεν έχει πολεοδομική άδεια και ο δήμος στο παρελθόν έχει αφαιρέσει κεραίες οι οποίες δεν είχαν άδεια ή τοποθετήθηκαν χωρίς να ερωτηθεί ο δήμος προηγουμένως, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που βρίσκονταν κοντά σε σχολεία».