Υπερπληθυσμός μαθητών στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου


Δύο είναι τα σχολεία που έχουν υπερπληθυσμό μαθητών και για τα οποία καταβάλλονται προσπάθειες βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης. Πρόκειται για το Γυμνάσιο Παραλιμνίου και το Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού.

Τα υπόλοιπα σχολεία λειτουργούν στο πλαίσιο της κανονικότητας των αριθμών, ενώ κάποια έχουν λιγότερους μαθητές. Αυτό ανέφερε στην επιτροπή Παιδείας, ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα προβλήματα που κατέγραψε η Επιτροπή σε πρόσφατες επισκέψεις της σε σχολεία. Στο πλαίσιο της συζήτησης άνοιξε και το θέμα της Τεχνικής Εκπαίδευσης, καθώς γίνονται παράπονα από μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Τεχνικές Σχολές και λόγω έλλειψης θέσεων δεν μπορούν.

Ο διευθυντής Τεχνικής Εκπαίδευσης Ηλίας Μαρκάτζιης ανέφερε ότι δεν απορρίπτονται παιδιά γιατί δεν είναι επιθυμητά στην Τεχνική Εκπαίδευση αλλά διότι υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και αριθμητικές δυνατότητες λόγω εργαστηρίων. Ο κ. Μαρκάτζιης ανέφερε ότι μέχρι το 2025 θα ανεγερθούν δύο νέες Τεχνικές Σχολές: Η μία στην Αραδίππου και η δεύτερη στη Λεμεσό. Επίσης, δύο Σχολές θα αντικατασταθούν, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες και για μία νέα Σχολή νότια της Λευκωσίας. Τα μέλη της Επιτροπής έθιξαν το θέμα του υπερπληθυσμού και τα θέματα ασφάλειας σε σχολεία. 

Πέραν όμως από τη Μέση Εκπαίδευση, αντίστοιχα προβλήματα παρατηρήθηκαν φέτος και στη Δημοτική. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, λόγω της επέκτασης του ορίου εισδοχής παιδιών στη Δημοτική Εκπαίδευση, δημιουργήθηκαν περισσότερα Τμήματα Προδημοτικής με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να μην υπάρχουν χώροι. Αναγκαστικά χρησιμοποιούνται χώροι σε Δημοτικά σχολεία για να εξυπηρετηθούν γειτονικά νηπιαγωγεία.  

Έγινε επίσης αναφορά και σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών όπως του Κάτω Πύργου, της Δερύνειας και των Λευκάρων, τονίζοντας το ζήτημα της βιωσιμότητάς τους αλλά και των κινήτρων που πρέπει να δίνονται για φοίτηση σε αυτά, καθώς επίσης και για την υπηρεσία εκπαιδευτικών. Ειδική αναφορά έγινε για την περιοχή του Κάτω Πύργου, με την Επιτροπή να σημειώνει ότι πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά. Αναφέρθηκε ότι εκπαιδευτικός εκεί, υπηρετεί παράλληλα και σε σχολείο της Λάρνακας, ενώ πρέπει να πηγαίνει και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. 

Από πλευράς του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, κατέθεσε εισήγηση όπως ετοιμαστεί νομοσχέδιο με βάση το οποίο, για λόγους Εθνικού Δημοσίου Συμφέροντος, οι εκπαιδευτικοί που κατάγονται από την ακριτική και περίκλειστη περιοχή Τηλλυρίας και δηλώνουν πρόθεση να κατοικήσουν μόνιμα και να παραμείνουν στην περιοχή, να εξαιρούνται του καταλόγου διοριστέων και να διορίζονται άμεσα. «Έτσι θα δημιουργηθεί μια κοινωνία από περίπου 35 εκπαιδευτικούς που θα παραμείνουν στην περιοχή, θα δημιουργήσουν οικογένειες και θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της περιοχής», ανέφερε.