Υπάρχει ακόμη ελπίδα για Βρετανούς τουρίστες


Αρνητική αλλά αναμενόμενη εξέλιξη για τον τουρισμό θεωρείται από την τουριστική βιομηχανία η παραμονή της Κύπρου στην «πορτοκαλί» κατηγορία της Αγγλίας, ωστόσο οι ελπίδες για αφίξεις Βρετανών αργότερα μέσα στο χρόνο παραμένουν. Οι ελπίδες αυτές οφείλονται στην πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρέωση δεκαήμερης κατ’ οίκον απομόνωσης για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες που βρίσκονται στην «πορτοκαλί» ταξιδιωτική λίστα, όπως η Κύπρος.

Την πρόθεση αυτή επανέλαβε προχθές ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, μαζί με τις ανακοινώσεις για τις προσθήκες στην πράσινη λίστα, που από την Ευρώπη περιλαμβάνουν μόνο τη Μάλτα, τη Μαδέιρα και τις Βαλεαρίδες νήσους. Ο κ. Σαπς είπε ότι η πρόθεση είναι η καραντίνα «για τους πλήρως εμβολιασμένους κατοίκους του Ην. Βασιλείου» να καταργηθεί «αργότερα μέσα στο καλοκαίρι». Η ακριβής ημερομηνία εφαρμογής της νέας πολιτικής παραμένει άγνωστη, με βρετανικά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για διαίρεση στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ εκείνων που θέλουν κατάργηση της καραντίνας στις 19 Ιουλίου και εκείνων που προτιμούν να γίνει τον Αύγουστο.

Ο υπουργός Μεταφορών της Κύπρου άφησε, πάντως, να εννοηθεί χθες πως η παραμονή της Κύπρου στην «πορτοκαλί» κατηγορία οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό πληθυσμού της Κύπρου που έχει εμβολιαστεί.  «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμπεριέλαβε την Κύπρο στην πράσινη λίστα και ο λόγος είναι παρά πολύ απλός, δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί, δεν εμβολιάζεται ο κόσμος, ιδιαίτερα οι νεαροί και αυτό μας δημιουργεί πρόβλημα…» ανέφερε ο Γιάννης Καρούσος, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητο και το γεγονός ότι υπάρχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων στην τουριστική βιομηχανία.

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στις τάξεις της ξενοδοχειακής βιομηχανίας επιβεβαίωσε χθες με δημόσιες παρεμβάσεις του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοιζίδης αλλά και ο γ.δ. του Συνδέσμου Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης. Ο τελευταίος, μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή Ατζέντα, στον Active και στον Σωκράτη Ιωακείμ, ανέφερε πως πέραν του 50% του προσωπικού των τουριστικών καταλυμάτων στην Κύπρο δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί και πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και με τη χρήση κινητών μονάδων θα επιχειρηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων να αυξηθεί. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα πως λόγω της κατάστασης στον τουρισμό γίνονται ήδη σκέψεις για αλλαγές στο σχέδιο ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού, προκειμένου αυτό να συνεχίσει και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ χαρακτήρισε αδήριτη ανάγκη τη συνέχιση της στήριξης από το κράτος.