Οι τρεις καταγγελίες Τζιοβάνη


Σε τρεις καταγγελίες, οι δυο πριν ένα χρόνο και μια πριν μια βδομάδα, προέβη το γραφείο του επιχειρηματία και βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη μέσω του δικηγόρου του, για το θέμα των υπό κάλυψη δημοσιογράφων του Al Jazeera. Για τις δύο πρώτες δεν υπήρξε αποτέλεσμα αφού φαίνεται να μην δόθηκαν επαρκή στοιχεία, ενώ είναι άγνωστη η τύχη της πρόσφατης. 

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» επιβεβαίωσε ότι στις 29 Οκτωβρίου 2019, πριν ένα χρόνο δηλαδή, το γραφείο του Χρ. Τζιοβάνη μέσω του δικηγόρου Ανδρέα Πιττάτζη, απέστειλε επιστολή – καταγγελία στην ΜΟΚΑΣ (Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης) και στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, αναφέροντας τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ τους και των υποτιθέμενων «μεσολαβητών» 18 επενδυτών και κυρίως για το σημείο ότι προωθούσαν ένα άτομο από αυτά, το οποίο σύμφωνα με τα διαμειφθέντα, αντιμετώπιζε ποινική υπόθεση «ερήμην» του. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την καταγγελία αυτή δόθηκε ένα όνομα χωρίς περαιτέρω στοιχεία (ταυτότητα ή διαβατήριο) και εφόσον έγινε αξιολόγηση των ισχυρισμών, κρίθηκε άνευ αντικειμένου, αφού δεν είχε διαπραχθεί κανένα αδίκημα, ούτε και έγινε πράξη για να υπάρξει πεδίο έρευνας για ξέπλυμα χρήματος. Για το θέμα αυτό, δεν αποκλείεται σήμερα, ο Γενικός Εισαγγελέας στον οποίο υπάγεται η ΜΟΚΑΣ, να εκδώσει σχετική ανακοίνωση. 

Όσον αφορά στη δεύτερη καταγγελία του ομίλου Τζιοβάνη αυτή υποβλήθηκε μόλις στις 5 Οκτωβρίου 2020 και αφού είχε ενημερωθεί όπως παραδέχεται ο ίδιος ο κ. Τζιοβάνη σε γραπτή του δήλωση χθες, μέσω επιστολής από τον Al Jazeera, με την οποία του ζητούσε να τοποθετηθεί επί του θέματος, δηλαδή των όσων είχαν διαμειφθεί στη συνάντησή τους. Στην επιστολή Τζιοβάνη ημ. 5 Οκτωβρίου 2020 υποβαλλόταν η καταγγελία προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα της συνάντησης με τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους του Al Jazeera, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση του θέματος. Στην επιστολή μάλιστα γινόταν αναφορά στο ενδεχόμενο διάπραξης κατασκοπίας, πλαστοπροσωπίας και καταπάτησης προσωπικών δεδομένων. Τα υποτιθέμενα αδικήματα αυτά προέκυψαν μετά που ο κ. Τζιoβάνης αντιλήφθηκε ότι η συνομιλία του με τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους βιντεοσκοπείτο. 

Σύμφωνα με τον κ. Τζιοβάνη, σκοπός της καταγγελίας στη ΜΟΚΑΣ «ήταν να βοηθήσουμε τις Αρχές, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για διαλεύκανση της υπόθεσης».

Σε δηλώσεις του στοξ "Φιλελεύθερο" ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου επιβεβαίωσε ότι την περασμένη Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας απέστειλε επιστολή στην Αστυνομία με την οποία έδινε οδηγίες για διερεύνηση των ισχυρισμών που υπέβαλλε ο κ. Τζιοβάνης και ο δικηγόρος του. Ήδη η Αστυνομία άρχισε από χθες τη διερεύνηση της καταγγελίας, ωστόσο θεωρείται δύσκολο να αποδειχθεί οτιδήποτε, αφού οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera βρίσκονται στο εξωτερικό και είναι άγνωστο αν μπορούν να εντοπιστούν. Η υπόθεση θα διερευνηθεί με την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα και θα ζητηθεί η λήψη καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους.  


Πηγή: Φιλελεύθερος