Το τουρκικό σχέδιο στο Βαρώσι και ο σπόνσοράς του – Οι 5 παραλίες που οργανώθηκαν ή οργανώνονται και δέχονται επισκέπτες


Ομπρέλες, κρεβατάκια, γλάστρες, λουλούδια, δέντρα, ντους, τουαλέτες, καντίνες, αποδυτήρια, ηλεκτρικός φωτισμός για το βράδυ και ό,τι χρειάζεται μια οργανωμένη παραλία, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε σημεία της κλειστής παραλίας στο Βαρώσι. Μπροστά από τα ερειπωμένα ξενοδοχεία. Και εκεί, δέχονται επισκέπτες. Με ωράριο. Η πόλη-«φάντασμα» κλείνει στις 8.00μ.μ. Το βράδυ, εντός, βρίσκονται μόνο οι στρατιωτικοί του τουρκικού στρατού.

Στο Βαρώσι, επτά παραλίες είναι οργανωμένες και σε αυτές πατά ανθρώπου πόδι. Από αυτές, οι πέντε είναι ή θα είναι σύντομα προσβάσιμες σε άτομα που δεν είναι Τούρκοι στρατιωτικοί.

Πιο συγκεκριμένα, στο ξενοδοχείο Κωνστάντια, η παραλία είναι οργανωμένη και χρησιμοποιείται. Είναι όμως «ιδιωτική» και την έχουν κλείσει με δίχτυ ώστε να μην είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.

Η παραλία από το ξενοδοχείο Σαλαμίνια μέχρι τη Γλώσσα είναι ανοικτή και οργανωμένη. Εκείνη, δίπλα από το Φάληρο, το οποίο κατέρρευσε πρόσφατα είναι επίσης ανοικτή και δέχεται επισκέπτες. Οργανώνεται αυτό το διάστημα και έχει ήδη αποδυτήρια.

Από τη Γλώσσα, έως το ξενοδοχείο King George, μια μικρή παραλία 50 μέτρων, πρόκειται να ανοίξει πολύ σύντομα. Είναι η μία εκ των δύο που προανήγγειλε το άνοιγμά τους ο «δήμαρχος» Αμμοχώστου, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή.

Η δεύτερη παραλία στην οποία αναφερόταν ο «δήμαρχος», είναι εκείνη της Χρυσής Ακτής, προς το ξενοδοχείο Venus. Η υπόλοιπη παραλία της Χρυσής Ακτής, είναι μόνο για τους στρατιωτικούς.

Ανοικτή με ελεύθερη διακίνηση επισκεπτών, είναι και η παραλία Αλάσια, ενώ από το 2017 άνοιξε, πρώτη στη σειρά, αυτή του Αγίου Μέμνονα, την οποία μπορούν να επισκεφθούν μόνο όσοι έχουν ταυτότητα του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.

Πόδια ή ποδήλατο

Εντός της κλειστής πόλης απαγορεύεται η διακίνηση με αυτοκίνητα. Οι τρόποι μετάβασης στις παραλίες είναι είτε με τα πόδια, είτε με ποδήλατα, τα οποία είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση. Η απόσταση από το σημείο της κλειστής πόλης που είναι ανοικτό, μέχρι τις παραλίες, είναι τρία χιλιόμετρα. Ένα μεγάλο χωράφι πριν την κλειστή πόλη, έγινε χώρος στάθμευσης των επισκεπτών.

Η λεωφόρος Κένεντι δεν είναι ανοικτή. Είναι εκεί που διαμένουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί. Στη Μιαούλη έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά με μαύρο πανί για απόκρυψη, ώστε κανένας να μην έχει οπτική επαφή με τον τόπο διαμονής των στρατιωτικών.

Σε όλη την προσβάσιμη περιοχή υπάρχουν περίπτερα με αναψυκτικά, σάντουιτς, καφέδες και σνακ τα οποία μπορείς να πληρώσεις μόνο με βίζα.

Αυτή τη στιγμή, γίνονται εργασίες καθαρισμού του δημοτικού κήπου. Εκεί θα γίνει πάρκο και αναψυκτήριο με κινητές καντίνες και παγκάκια που αναμένεται ότι θα τοποθετηθούν σύντομα και σίγουρα πριν από την επέτειο της εισβολής, οπότε αναμένεται να επισκεφθεί το Βαρώσι ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ποιο είναι το σχέδιο;

Παραλίες οργανώνονται, δρόμοι καθαρίζονται, πεζοδρόμια ευπρεπίζονται, χαλάσματα καλλωπίζονται στην κλειστή πόλη, χωρίς να παίρνει χαμπάρι κανένας. Ούτε ο τουρκοκυπριακός Τύπος, ούτε το πολιτικό σκηνικό γνωρίζει καλά-καλά γιατί γίνονται αυτές οι κινήσεις στο Βαρώσι. Στη δημόσια σφαίρα γίνονται μόνο εικασίες, που δεν επιβεβαιώνονται ούτε στη βάση πληροφοριών, αλλά συμφωνούν στο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα στις 20 του Ιούλη, επέτειο της εισβολής, θα κάνει ανακοινώσεις που θα αφορούν το Βαρώσι.

Οι απόψεις διίστανται ως προς το περιεχόμενο των ανακοινώσεων. Θα πρόκειται για υλοποίηση της απειλής για παράδοση της κλειστής πόλης στην τουρκοκυπριακή διοίκηση ή θα είναι ένα ακόμα βήμα, αλλά όχι ο τελικός στόχος; Ενδεχομένως κάλεσμα στους Ε/Κ ιδιοκτήτες να δηλώσουν τις περιουσίες τους γιατί θα επίκεινται αλλαγές;

Δεν έγινε προεργασία

Πρωταγωνιστές της τουρκοκυπριακής πολιτικής σκηνής που δεν βρίσκονται ωστόσο στο «κυβερνητικό» στρατόπεδο ανέφεραν πάντως στον «Π» ότι δεν αναμένουν την ανακοίνωση για αλλαγή της ζώνης των Βαρωσίων από στρατιωτική σε οικιστική, ή τουλάχιστον όχι άμεσα, καθώς δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα προπαρασκευαστικά βήματα, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και «κοινοβουλευτικές» διαδικασίες.

Αυτό που βλέπουν ως το πιο πιθανόν είναι να κληθούν οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες περιουσιών στο Βαρώσι να αποταθούν στην επιτροπή αποζημιώσεων.

Πρόκειται για κάλεσμα το οποίο απευθύνει άλλωστε συχνά και ο Ερσίν Τατάρ, προειδοποιώντας πως οι εργασίες θα συνεχιστούν, ξεδιπλώνοντας παράλληλα το τελικό πλάνο, που είναι η πλήρης εκμετάλλευση του Βαρωσιού και αξιοποίησή του για τουριστικούς σκοπούς.

Οι πολιτικοί σημειώνουν μάλιστα με δυσφορία το γεγονός ότι δεν έχουν ιδέα τι συντελείται στο Βαρώσι, ενώ Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι με τους οποίους συνομιλήσαμε, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για άλλη μια ξεκάθαρη παρέμβαση της Τουρκίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, μέσω του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος όχι μόνο διάθεση αντίστασης δεν έχει, αλλά αρέσκεται στις παρεμβάσεις, καμαρώνοντας για τον τίτλο του «εκλεκτού». «Μαριονέτα» τον αποκαλεί η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση, αλλά ουδόλως ενοχλείται.

Μακροχρόνια πολιτική

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πάντως στον «Π» ότι η Τουρκία συνηθίζει να δημιουργεί τετελεσμένα δείχνοντας τον στόχο, αλλά προχωρώντας με αργά βήματα. Αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «μακροχρόνια» ενάσκηση πολιτικής, η οποία στέφθηκε πολλές φορές με επιτυχία, σε αντίθεση με τον δικό μας «μακροχρόνιο αγώνα». Σχεδόν όλα τα τετελεσμένα στα κατεχόμενα δημιουργήθηκαν με αυτό τον τρόπο. Εποικισμός, οικοδομικός οργασμός και πιο πρόσφατα προκλήσεις στην ΑΟΖ, με την Τουρκία και τα κατεχόμενα σε κάθε εκ των περιπτώσεων κερδισμένα.

Δεδομένου ότι η Τουρκία πάντα κρατά ανοικτά χωρίς να χάνει, όλα τα σενάρια, προχωρώντας προς τους στόχους της (λύση ή συνέχιση του στάτους κβο), πολιτικοί στα κατεχόμενα, θεωρούν απομακρυσμένο, αλλά όχι απίθανο το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Πιστεύουν πως κάτι τέτοιο μπορεί να καταστεί εφικτό αυτή τη στιγμή μόνο διαμέσου παρασκηνιακών πιέσεων από ΕΕ και ΗΠΑ.

Ποιος πληρώνει;

Ο Δήμος Ικονίου στην Τουρκία και το ίδρυμα ΤΟΚΙ είναι οι σπόνσορες της ανοικοδόμησης του Βαρωσιού. Αυτοί φτιάχνουν πεζοδρόμια, παραχωρούν ποδήλατα προς ενοικίαση, ευπρεπίζουν δρόμους και χαλάσματα, φέρνουν ομπρέλες, κρεβατάκια, στήνουν τουαλέτες, ντους και αποδυτήρια. Με κάθε ευκαιρία, ο Ερσίν Τατάρ και μέλη της «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα απευθύνουν ευχαριστίες στο ίδρυμα και στον Δήμο της Τουρκίας για τη μεγάλη ευεργεσία.

Ο Δήμος Ικονίου, είναι «αδελφοποιημένος» με τον «δήμο» Αμμοχώστου και εδώ και καιρό μαζί με το ίδρυμα ΤΟΚΙ παρουσίασε ιδέες για την ανάπτυξη της κλειστής πόλης για να κατοικηθεί, για να αξιοποιηθεί τουριστικά, για να γίνει πόλος έλξης, και για να της δοθεί μάλιστα πράσινη-οικολογική ανάπτυξη.

Τι είναι όμως το ίδρυμα ΤΟΚΙ και για ποιο λόγο ενδιαφέρεται τόσο για τα κατεχόμενα, ώστε να σπαταλά πόρους για μια πόλη, της οποίας το μέλλον είναι αβέβαιο δεδομένης της πολιτικής κατάστασης και η οποία βρίσκεται σε παντελή εγκατάλειψη σχεδόν μισό αιώνα, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί πακτωλός χρημάτων για ανοικοδόμηση;

Το ΤΟΚΙ, είναι λοιπόν οικοδομικό ίδρυμα. Ασχολείται με τη οικοδομική βιομηχανία. Σύμφωνα με τον διευθυντή της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» Σενέρ Λεβέντ όπως αναφέρει σε άρθρο του στον «Π» ημερομηνίας 30/10/2020, το ΤΟΚΙ υπάγεται απευθείας στον Ταγίπ Ερντογάν. «Το πιο ύποπτο ίδρυμα στην Τουρκία. Το αποκαλούν πειρατικό. Δεν έχουν όρια αυτά που τρώει και καταβροχθίζει! Άλλωστε δεν δίνει και λογαριασμό. Τώρα, έκανε βουτιά και στο Βαρώσι», έγραψε ο Σενέρ Λεβέντ.