Τουρισμός: Η Αμμόχωστος και το φετινό στοίχημα


Λίγο πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν και η τουριστική βιομηχανία φουλάρει τις μηχανές της για να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί επαρκώς στις απαιτήσεις που θα προκύψουν. 

Σημαντική ροή τουριστών που δίνει και το έναυσμα για φέτος, αναμένεται κατά την τελευταία εβδομάδα του μήνα Μαρτίου ή και αρχές του επόμενου, Γι' αυτό και στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ξενοδοχειακές μονάδες και κέντρα αναψυχής ανεβάζουν μανίκια, ώστε να ανοίξουν τις πύλες τους και να υποδεχθούν τις πρώτες μαζικές ροές τουριστών.

 

Μεγαλύτερος σύμμαχος φυσικά όπως πάντοτε, ο καιρός στην Κύπρο, ο οποίος τις τελευταίες μέρες βελτιώθηκε αρκετά, καθώς πέραν από την καλοκαιρία, ανέβηκε αισθητά και η θερμοκρασία.

Μιλώντας στον InBusinessNews, εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΞΕ της  επαρχίας  Αμμοχώστου, προέβησαν στη δική τους εκτίμηση για το που αναμένεται να κυμανθεί φέτος ο αριθμός των τουριστικών αφίξεων και επιχείρησαν να κάνουν μια πρώτη σύγκριση στη βάση των παρόντων δεδομένων.

 
Απαρίθμησαν επίσης τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η τουριστική βιομηχανία αυτή τη στιγμή.
 
Στα πλην της τουριστικής περιόδου περιλαμβάνονται η αβεβαιότητα που προκαλεί το BREXIT, το κλείσιμο της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας που εκτελούσε απευθείας πτήσεις από και προς την Κύπρο, οι φόβοι των Ρώσων για περαιτέρω υποτίμηση του εθνικού τους νομίσματος, οι ανταγωνιστικοί προορισμοί, ενώ δεν απουσιάζουν και τα υπόλοιπα προβλήματα, όπως είναι οι ελλείψεις ή ακόμη και το μειωμένο ενδιαφέρον για εργοδότηση στην τουριστική βιομηχανία.
 

Η Αμμόχωστος και το φετινό στοίχημα
Αν πιάσουμε τα περσινά νούμερα θα είμαστε ευτυχείς. Αυτή ήταν μια από τις χαρακτηριστικές τοποθετήσει του προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρου Τάκκα, που ανέλυσε με τη σειρά του τα ζητήματα που προκύπτουν κατά τη φετινή τουριστική σεζόν.

ΤΑΚΚΑΣ

Πρώτα, αναφέρθηκε στις συλλογικές προσπάθειες που γίνονται μέσω της συμμετοχής της Κύπρου και των φορέων της σε διεθνείς εκθέσεις μεγάλων χωρών, για προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος.

Το τελευταίο διάστημα η Κύπρος έλαβε μέρος σε δυο εκθέσεις που έγιναν στις αγορές της Μόσχας και του Βερολίνου.
 
Όπως είπε ο κ. Τάκκας, «στη Γερμανία τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περιμέναμε και έτσι αναμένεται να έχουμε μια μείωση του τουριστικού ρεύματος. Αυτό οφείλεται κυρίως στο θέμα των πτήσεων που προκύπτει μετά το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας και του γεγονότος ότι δεν έχει αναπληρωθεί το κενό μετά το κλείσιμο για δρομολόγηση νέων πτήσεων από άλλη αεροπορική εταιρεία».
 
Σ’ ό,τι αφορά τη ρωσική αγορά, ο κ. Τάκκας επισήμανε ότι ειδικότερα για την περιοχή της Αμμοχώστου, τα πράγματα αναμένεται να κινηθούν σε πολύ καλά επίπεδα, καλύτερα και από πέρσι.
 
Όπως είπε, «κάποιοι πράκτορες έχουν μεγαλώσει το πρόγραμμά τους και πρόσθεσαν θέσεις για την Κύπρο».
 
Μοναδικός βραχνάς παραμένει ο φόβος για περαιτέρω υποτίμηση στο ρωσικό ρούβλι, θέμα το οποίο, εξήγησε, επηρεάζει άμεσα την Κύπρο.
 
Σ’ ό,τι αφορά την αγγλική αγορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση παραμένει στάσιμη λόγω του BREXIT.
 
«Θα διαφανεί από τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε σχέση με την αγγλική αγορά», τόνισε ο κ. Τάκκας, ο οποίος σημείωσε πάντως ότι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους πράκτορες από το Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένουν το καλύτερο.
 
Για να επισημάνει πως «αν η τουριστική σεζόν κλείσει με τα περσινά νούμερα θα είμαστε ευτυχισμένοι».
 
Ο κ. Τάκκας ανέφερε ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην τουστική βιομηχανία είναι η έλλειψη προσωπικού.
 
«Έχουμε προβεί σε σειρά εισηγήσεων προς τους αρμόδιους και ειδικότερα προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας, για θέματα που σχετίζονται με τις αδειοδοτήσεις προσώπων από τρίτες χώρες, ακόμη και και αιτητών ασύλου, κατά την έκφρασή του.

Πηγή:InBusinessNews