Τελεσίγραφο για σκουπίδια σε Παραλίμνι - Αγ. Νάπα


Ορατός είναι ο κίνδυνος τα σκουπίδια των Δήμων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας να μείνουν στους δρόμους, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου να μην παραλαμβάνονται από τις 30 Σεπτεμβρίου και μετά, αν οι δύο δήμοι όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα "Φιλελεύθερος", εξακολουθούν να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους. 


Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ΟΕΔΑ Κόσιης και δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, με επιστολή του ενημέρωσε τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τις αποφάσεις που λήφθηκαν και αναμένει τη μεσολάβησή του προκειμένου να συνετιστούν οι δύο δήμοι. Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελίδη, οι οφειλές των δύο δήμων ξεπερνούν τα €2 εκατ. για τον καθέναν.

Εγγυητής για τις οφειλές τους είναι το κράτος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι άδικο για τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου ν' ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και την ίδια στιγμή οι άλλοι δύο δήμοι, ενώ εισπράττουν τέλη από την περισυλλογή των απορριμμάτων, να μην επωμίζονται το κόστος της διαχείρισής τους. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Γεωργίας δεν κατάφερε να μεσολαβήσει για να βρεθεί οριστική λύση.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης, λόγω της άδικης μεταχείρισης και της υπερβολικής χρέωσης των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου και της τεράστιας διαφοράς στη χρέωση για επεξεργασία σκουπιδιών (Λάρνακα- Αμμόχωστος €68 τον τόνο, Λευκωσία στον Κοτσιάτη €8 τον τόνο και Λεμεσός στο Πεντάκωμο €19 τον τόνο), το κράτος ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο για μείωση της τιμής χρέωσης.

 

Επιτεύχθηκε συμφωνία για μείωση στα €36 τον τόνο, που υπογράφτηκε στις 21/5/2018. Με τη συμφωνία αυτή, μέσω πληρωμής ποσού €17,5 εκατ. από το κράτος και μη διεκδίκησης ή έκπτωσης από τον ανάδοχο ποσού ύψους €11.596.203, εξοφλήθηκαν οι υποχρεώσεις του Συμβουλίου προς τον ανάδοχο μέχρι 30/11/2017. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την επίτευξη συμφωνίας, κάποιοι φορείς συνέχισαν να πληρώνουν ανάλογα με τις υποχρεώσεις τους και κάποιοι άλλοι όχι.

 

Το Συμβούλιο αποφάσισε όπως ολόκληρο το ποσό που επωφελήθηκε από τη Συμπληρωματική Συμφωνία  επιστραφεί πίσω στους φορείς, κατά τρόπο όμως που να μην αδικεί όσους ήταν συνεπείς με  τις υποχρεώσεις τους. Για να είναι ο υπολογισμός αξιόπιστος και αποδεκτός, αποφασίστηκε όπως ανατεθεί στην KPMG η «ετοιμασία μελέτης για τον υπολογισμό και αναλογική κατανομή της έκπτωσης προς τους δήμους, κοινότητες και συμπλέγματα».

Ρεπορτάζ: Άγγελος Νικολάου εφημερίδας "Φιλελευθερου"