Τατάρ: Πιθανόν να κατεδαφιστούν σπίτια-ξενοδοχεία στην περίκλειστη Αμμόχωστο


Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι το καθεστώς της «πόλης φάντασμα», όπως χαρακτήρισε την περίκλειστη Αμμόχωστο, πρέπει να αλλάξει από στρατιωτικό σε μη στρατιωτικό.

Σύμφωνα με το Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, ο Τατάρ είπε ότι κάποια κτίρια εντός της περίκλειστης πόλης θα επιδιορθωθούν από τους ιδιοκτήτες τους και κάποια άλλα θα κατεδαφιστούν και θα κτιστούν εκ νέου. «Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία», είπε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή το καθεστώς είναι σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες. Πρόσθεσε τα εξής:

«Η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών θα λάβει κάποιες αποφάσεις. Λόγω αυτού του γεγονότος, το καθεστώς της περιοχής πρέπει να αλλάξει από στρατιωτική περιοχή σε μια κατοικήσιμη περιοχή με πρόσβαση για τους πολίτες. Μετά την αλλαγή του καθεστώτος και το άνοιγμα της πόλης, θα λάβει τις αποφάσεις της η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Έχει κάποιες απαιτήσεις και η Διοίκηση του ΕΒΚΑΦ. Σε περίπτωση που είναι δικαιολογημένες, οι χρήστες θα αρχίσουν να πληρώνουν ενοίκιο στα βακούφια (ΕΒΚΑΦ).

Και το κράτος θα φτιάξει την υποδομή αυτής της μικρής περιοχής. Κάποια κτίρια θα επιδιορθωθούν από τους ιδιοκτήτες τους και κάποια θα κατεδαφιστούν και θα ανοικοδομηθούν. Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία. Είμαστε σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες».

Η Kıbrıs (02.03.20) γράφει ότι ερωτηθείς για το πώς θα επιλυθεί το Κυπριακό, ο Τατάρ επανέλαβε ότι «μια κοινά αποδεχτή λύση θα διασφαλίσει την συμβίωση στην βάση των δύο χωριστών κρατών». Πρόσθεσε και το εξής: «Εμείς ερμηνεύουμε την ομοσπονδία, την ένταξη στην ΕΕ, την ελεύθερη διακίνηση με τις τέσσερις ελευθερίες ως ένα οικοδόμημα πιο κοντά στο ενιαίο κράτος. Δεν τίθεται θέμα να επιτρέψουμε να εμφανιστούν ζωτικοί κίνδυνοι για τους Τουρκοκύπριους […] Εμείς υποστηρίζουμε την άποψη για δύο διαφορετικά κράτη δίπλα-δίπλα και κάτω από την στέγη της ΕΕ αν είναι δυνατόν».  

Ερωτηθείς αν αναφέρεται στο μοντέλο της Τσεχοσλοβακίας, ο Τατάρ είπε ότι «δεν πρέπει να αποκλείουμε την πιθανότητα συνεργασίας σε κάποιους τομείς».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον θα συνεχίσουν τον δρόμο τους σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Τατάρ ανέφερε ότι ζούμε σε ένα μικρό νησί και ότι οι άνθρωποί μας επικοινωνούν μεταξύ τους. «Αυτά δεν τίθεται θέμα να αλλάξουν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αυξήσουμε την συνεργασία των δύο πλευρών. Πρέπει να συνεργαζόμαστε σους τομείς της δικαιοσύνης, του αγώνα κατά του εγκλήματος και των τροφίμων», πρόσθεσε

Ερωτηθείς για τις σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με την Άγκυρα, ο Τατάρ είπε ότι πάντα είχαν καλές σχέσεις με την Άγκυρα και ότι η Τουρκία είναι η μητέρα πατρίδα τους. «Ποια άλλη χώρα διασφαλίζει τέτοιους χρηματικούς πόρους σε αυτή την κοινότητα», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι με την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων αυξήθηκε η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία, η οποία δεν πρόκειται να παραιτηθεί των εγγυητικών της δικαιωμάτων, λαμβανομένων υπόψη και των πρόσφατων εξελίξεων.