Τα online tickets σωσίβιο για την επ. Αμμόχωστο – Παλιές αγορές επιστρέφουν το φετινό καλοκαίρι


Τα online tickets που προσφέρουν ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες σώζουν την παρτίδα, τουλάχιστον στις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου, όσον αφορά την τουριστική κίνηση στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Μπορεί οι απώλειες από τη ρωσική και ουκρανική αγορά να μην καλύπτονται, ωστόσο, οι ατομικές κρατήσεις που γίνονται μέσω διαδικτύου έχουν βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό ώστε αυτή την περίοδο να παρατηρείται μία ικανοποιητική κίνηση σε Αγία Νάπα και Πρωταρά. Ο λειτουργός της τοπικής εταιρείας τουρισμού Λάκης Αβρααμίδης δήλωσε στον «Π» ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου επαναλειτούργησε περίπου το 70% του δυναμικού των ξενοδοχειακών μονάδων στην επαρχία Αμμοχώστου, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα ανοίξουν κι άλλα ξενοδοχεία. «Οι ξενοδοχειακές μονάδες ανοίγουν σταδιακά. Το ευτύχημα φέτος είναι ότι έχουμε τουρισμό από διάφορες αγορές, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σκανδιναβία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Ελβετία και από άλλες χώρες. Ένας μεγάλος αριθμός περιηγητών ταξιδεύει με online ticket, δηλαδή με εισιτήρια που προσφέρουν ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες, κυρίως ξένες, μέσω διαδικτύου και όχι με πακέτα που προσφέρουν οι οργανωτές ταξιδίων. Οι ατομικές κρατήσεις μέσω διαδικτύου συμφέρουν οικονομικά στους ταξιδιώτες, γι’ αυτό και φέτος έχει γίνει… της μόδας αυτή η πρακτική. Ένας σημαντικός αριθμός τουριστών που παραθερίζει αυτή την εποχή στην επαρχία μας ταξίδεψε με online εισιτήρια των αεροπορικών εταιρειών», επεσήμανε ο κ. Αβρααμίδης.

Δεν καλύπτονται

Ο λειτουργός της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμ/στου ήταν ξεκάθαρος πως οι απώλειες από Ρωσία και Ουκρανία δεν πρόκειται να καλυφθούν το φετινό καλοκαίρι. Παρ’ όλ’ αυτά, οι προσπάθειες για να περιοριστεί όσο το δυνατόν η «τρύπα» από την απουσία των τουριστών αυτών συνεχίζονται με διάφορες καμπάνιες κι εκδηλώσεις προβολής και διαφήμισης. Ο Λ. Αβρααμίδης είπε ότι υπάρχουν αγορές που γνωρίζουν καλά το προϊόν της ελεύθερης Αμμοχώστου, όπως η Σκανδιναβία, η Ελβετία και η Πολωνία, οι οποίες ακόμα και πέρσι είχαν παρουσιάσει αυξημένους αριθμούς επισκεπτών. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, χρειάζονται… κάποιο «σπρώξιμο» προκειμένου η προσέλευση τουριστών από τις χώρες αυτές να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες κι εξήγησε ότι αυτό το «σπρώξιμο» γίνεται μέσω διαφόρων εκδηλώσεων προβολής. Ο κ. Αβρααμίδης ανέφερε ότι με βάση τις κρατήσεις που υπάρχουν η τουριστική κίνηση στην επαρχία τους πρώτους μήνες του φετινού καλοκαιριού θα είναι ικανοποιητική.

Η μαρίνα Αγ. Νάπας

Στο μεταξύ, μιλώντας στο πλαίσιο του πρόσφατου επιχειρηματικού φόρουμ του ΕΒΕ Αμμοχώστου, ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, δήλωσε ότι η μαρίνα Αγίας Νάπας έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει ειδικές μορφές τουρισμού, όπως συνέδρια και κρουαζιέρες και να καταστήσει την επαρχία Αμμοχώστου ολόχρονο τουριστικό προορισμό. Επισήμανε, επίσης, ότι η επαρχία πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τα σχέδια επιχορηγήσεων του υφυπουργείου, ιδιαίτερα για τις ειδικές μορφές τουρισμού και για τους χειμερινούς μήνες, ώστε να μπορέσει να καταστεί ολόχρονος τουριστικός προορισμός. Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι η φετινή τουριστική χρονιά δεν ξεκίνησε άσχημα (λαμβάνοντας υπόψη τον πόλεμο στην Ουκρανία), λέγοντας ότι το πρώτο τετράμηνο η κίνηση έφτασε το 70% σε σχέση με το 2019.