Τα οκτώ μέτρα που τέθηκαν από σήμερα σε ισχύ

Νέα δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε χθες, στο πλαίσιο αναχαίτισης της εξάπλωσης του κορωνοιού και τίθεται σε ισχύ σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση τίθεται σε ισχύ από σήμερα 6 Ιανουαρίου και η 2η από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου. Όλα τα υφιστάμενα μέτρα θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Από σήμερα θα ισχύουν

- Επίδειξη ταυτότητας ή άλλου αποδεικτικού μαζί με το safe pass σε υποστατικά και καταστήματα για ταυτοποίηση στοιχείων

-Συναθροίσεις σε οικίες: Μέχρι 10 πρόσωπα μη συμπεριλαμβανομένων παιδιών μέχρι 12 ετών

- Εκκλησίες: Μέχρι 200 πρόσωπα

-Καθαγιασμός των Υδάτων: Χρήση μάσκας, σύσταση όπως μην χρησιμοποιηθεί η υφασμάτινη

-Απαγορεύονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές

Επαφές και ταξιδιώτες

- Επαφές κρουσμάτων ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού ή νόσησης υποβάλλονται σε τεστ την 3η και 5η μέρα από την τελευταία ημερομηνία που ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα (PCR ή rapid)

- Όσοι αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία και δεν επιθυμούν να κάνουν εξέταση οδηγούνται σε καραντίνα για 14 ημέρες. Την 7η ημέρα αν το τεστ τους είναι αρνητικό αποδεσμεύονται. Επωμίζονται το κόστος της καραντίνας και της εξέτασης

«Όλοι ανεξαιρέτως οι επιβάτες ηλικίας 12 ετών και άνω που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους PCR εξέταση αρνητική τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης τους προς τη Δημοκρατία», δήλωσε ο κος Χατζηπαντέλας.

Από 10 Ιανουαρίου

Από την ερχόμενη Δευτέρα περιορίζονται ακόμη περισσότερο οι θαμώνες σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, γάμους και βαφτίσεις, οι οποίοι δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 200 και ανά τραπέζι τα άτομα να είναι 8 και φυσικά ο χορός απαγορεύεται. Την ίδια ώρα αυξάνεται το ποσοστό τηλεργασίας στο 50% ενώ η διαμονή και επίσκεψη σε ξενοδοχειακά καταλύματα θα είναι μόνο για άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα

Διασκέδαση και ξενοδοχεία

-Χώροι εστίασης, κέντρα διασκέδασης, γάμοι, βαφτίσεις: Μέχρι 200 άτομα, Άτομα ανά τραπέζι: 8

-Ξενοδοχεία: Διαμονή και επίσκεψη μόνο σε όσους ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα

Την ίδια ώρα θα δοθεί επιπλέον συσκευασία με 5 self test στα άτομα 12 ετών και άνω που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.

Αύξηση της συχνότητας των τεστ στα σχολεία

Με αρνητικό rapid test διάρκειας 48 ωρών επιστρέφουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου όλοι οι μαθητές στα σχολεία, ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, ενώ οι μαθητές δημοτικής εκπαίδευσης θα πρέπει τώρα να προσκομίζουν αρνητική εξέταση rapid 2 φορές την εβδομάδα. Η προδημοτική, νηπιαγωγεία και βρεφοκομικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν στις 7 Ιανουαρίου.

Σχολεία

Επιστροφή 10 Ιανουαρίου με αρνητικό rapid test 48 ωρών σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση για όλους ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού

Δημοτική Εκπαίδευση: Αρνητικό rapid test μαθητών 2 φορές την εβδομάδα

7 Ιανουαρίου: Προδημοτική, νηπιαγωγεία και βρεφοκομικοί σταθμοί

«Στα δημοτικά θα πηγαίνουν δύο φορές την εβδομάδα κινητές μονάδες. Στη μέση εκπαίδευση τα τεστ θα είναι κάθε 72 ώρες», ανέφερε ο Σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.