Σύλληψη Αζέρου: Ενοικίασε αυτοκίνητο από Παραλίμνι για να μην κινήσει υποψίες


Ισραηλινοί που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο ήταν οι φερόμενοι στόχοι εκτελεστών που ήρθαν εδώ με σκοπό την εκπλήρωση συμβολαίου θανάτου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Φιλελεύθερος". Οι Αρχές ασφαλείας μετά τη σύλληψη 38χρονου Αζέρου με ρωσικό διαβατήριο, έχουν τεθεί σε πλήρη συναγερμό και επιχειρούν να βρουν τυχόν συνεργάτες του που είχε στην Κύπρο.

Οι εξελίξεις γύρω από την πρωτοφανή υπόθεση είναι ραγδαίες και η Αστυνομία επιδίδεται σε αγώνα δρόμου ώστε να εντοπίσει πρόσωπα με τα οποία ο συλληφθείς είχε επαφές, είτε στις ελεύθερες περιοχές είτε στα κατεχόμενα. Ωστόσο, το στοιχείο του αιφνιδιασμού έχει χαθεί αφού η υπόθεση ήρθε στο φως προχθές, με αποτέλεσμα αν υπήρχαν συνεργάτες του 38χρονου να έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους.

Η Αστυνομία γνωρίζει ποιοι ήταν οι πιθανοί στόχοι του συλληφθέντα, τους οποίους και ενημέρωσε εδώ και ημέρες και μάλιστα κάποια πρόσωπα έχουν αποχωρήσει από την Κύπρο και επέστρεψαν στη χώρα τους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον «Φιλελεύθερος» αξιωματικός των Αρχών ασφαλείας, στο παρά πέντε γλυτώσαμε μια ζωή. Το έμφορτο πιστόλι με σιγαστήρα που βρέθηκε στο όχημα ενοικιάσεως που οδηγούσε ο Αζέρος, παραπέμπει σε τουρκικής προέλευσης και δεν αποκλείεται να το έφερε από τα κατεχόμενα πεζός διά μέσου του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας.

Ωστόσο, είναι απορίας άξιον πώς ο συλληφθείς κατάφερε να περάσει ένα όπλο τελευταίας τεχνολογίας χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ο ίδιος φρόντισε να μην κινήσει τις υποψίες των αστυνομικών και μπαινόβγαινε στα κατεχόμενα φορώντας ένα σακίδιο, περνώντας απαρατήρητος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Αρχές, ο ύποπτος έφτασε στην Κύπρο προ 20ημέρου περίπου και ενοικίασε όχημα από γραφείο στο Παραλίμνι, προφανώς για να μην κινήσει τις υποψίες ή να εντοπιστεί άμεσα σε περίπτωση που έθετε σε εφαρμογή το σχέδιό του για εξόντωση Ισραηλινών υπηκόων. Στη συνέχεια έφτασε στη Λευκωσία όπου το στάθμευσε κοντά στον χώρο που δραστηριοποιούνταν τα υποψήφια θύματα. Ακολούθως με ενοικιαζόμενο ηλεκτρικό σκούτερ πήγαινε στη Λήδρας και περνούσε στα κατεχόμενα. Όπως διαπιστώθηκε, δεν εντοπίστηκε χώρος διαμονής του στις ελεύθερες περιοχές, γι’ αυτό και όλα τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτός διέμενε στα κατεχόμενα και πηγαινοερχόταν καθημερινά στις ελεύθερες περιοχές, προφανώς βγάζοντας το σχέδιο δράσης του.

Η κίνηση των Αρχών προχθές να τον συλλάβουν, ματαίωσε τα σχέδιά του, ωστόσο είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι συνεργάτες του, οι οποίοι ενδεχόμενα όταν δεν είχαν νέα του, να τον αναζήτησαν μέσω κινητών, και επειδή δεν απάντησε στις κλήσεις τους να εξαφανίστηκαν. Τώρα θα γίνουν αποκαλύψεις τηλεπικοινωνιακών δεδομένων με διάταγμα του δικαστηρίου για να φανεί μια ποιους επικοινωνούσε, ωστόσο προκρίνεται ότι είναι αργά πλέον και τυχόν συνεργοί του θα έχουν εξαφανιστεί.

Χθες ο 38χρονος που ανακρίθηκε προχθές στα γραφεία του ΤΑΕ Αρχηγείου, οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο σε  κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία, εξέδωσε εναντίον του διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών. Γίνεται αντιληπτό ότι η εν λόγω υπόθεση χαρακτηρίζεται ως πολύ σοβαρή, με χαρακτηριστικά που άπτονται της δημόσιας ασφάλειας και γι’ αυτό η διαδικασία της προσωποκράτησης έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Η διαδικασία διήρκησε περίπου δύο ώρες, αφού ο Αζέρος ζήτησε δικηγόρο και έτσι υπήρξε διακοπή της. Τελικά αυτός αποποιήθηκε του δικαιώματος δικηγόρου και έτσι το Δικαστήριο τον προφυλάκισε για οκτώ ημέρες.

Σημαντικά ευρήματα στο αυτοκίνητο «Ζ»

Σημειώνεται ότι εντός του οχήματος ενοικίασης του 38χρονου, βρέθηκαν ένα πιστόλι, σφαίρες και ένας σιγαστήρας, καθώς και έγγραφα που παραπέμπουν σε άλλα οχήματα ενοικίασης. Οι Αρχές φαίνεται να κατέχουν πληροφορίες για την εμπλοκή τουλάχιστον τεσσάρων ακόμα προσώπων στην υπόθεση και δεν αποκλείεται να βρίσκονται ένα μόλις βήμα πριν από την εξάρθρωση εγκληματικού κυκλώματος που είχε θέσει στο στόχαστρο πρόσωπα από το Ισραήλ. Ο 38χρονος μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκε την Έγκωμη όπου ζουν και εργάζονται τα υποψήφια θύματα, αφού θεάθηκε στην περιοχή και πριν από μερικά εικοσιτετράωρα. Εξάλλου, διερευνάται το ενδεχόμενο εμπλοκής προσώπων που ζουν στα κατεχόμενα, εξαιτίας των συχνών διελεύσεων του 38χρονου από τα οδοφράγματα.

.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος