Συλλήψεις λαθροθήρων στην Αγία Νάπα


Δύο λαθροθήρες οι οποίοι επιτέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019 σε εθελοντές της Οργάνωσης Ενάντια στη Θανάτωση Πουλιών (Committee Against Bird Slaughter - CABS), στην προσπάθεια τους να αφαιρέσουν παράνομα ηλεκτρονικά μηχανάκια παγίδευσης πουλιών, συνελήφθησαν χθες στην Αγία Νάπα, όταν εντοπίστηκαν με παράνομο μηχάνημα, 100 ξόβεργα και τέσσερα σκοτωμένα προστατευμένα πουλιά. 

Σύμφωνα με τον Alexander Heyd, Διευθυντή του οργανισμού CAPS, το φθινόπωρο του 2019, είχαν εντοπίσει ξόβεργα και ενώ ήταν έτοιμοι να καλέσουν την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, δέχτηκαν βάναυση επίθεση από δύο λαθροκυνηγούς που ήταν στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Heyd, τα δύο πρόσωπα ισχυρίστηκαν στην Αστυνομία ότι «τους ψεκάσαμε με σπρέι πιπεριού και κλέψαμε την πιστωτική τους κάρτα. Ισχυρίστηκαν ότι τους παρενοχλούσαμε στο νόμιμο κυνήγι. Η κυνηγετική ομοσπονδία υποστήριξε αυτούς τους εγκληματίες και πρότεινε αργότερα στον υπουργό Εσωτερικών να ετοιμάσει νομοσχέδιο εναντίον αυτών που παρενοχλούν τους νόμιμους κυνηγούς».

«Ελπίζω να είναι ξεκάθαρο τώρα ποιος ψεύδεται και ποιος όχι», ανέφερε ο κ. Heyd και συμπλήρωσε: «Οι κυνηγοί παραβίασαν τον νόμο δύο φορές: Παγιδεύουν παράνομα πουλιά και επιτίθενται σε ανθρώπους». Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε επαφή με την Κομισιόν, σημειώνοντας πως «εάν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη ή ικανή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, θα εξαντλήσουμε όλες τις νομικές δυνατότητες για να διασφαλίσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμορφωθεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Προστασία και Διατήρηση των Άγριων Πτηνών».

Σύμφωνα με το CABS, η παράνομη παγίδευση με ξόβεργα είναι για ακόμη μια φορά στα ύψη στην Κύπρο. «Τα πουλιά την άνοιξη δεν είναι τόσο πολυάριθμα και έχουν λιγότερο λίπος, είναι λοιπόν λιγότερο ελκυστικά για τα εστιατόρια. Επομένως, η παράνομη παγίδευση την άνοιξη δεν ήταν ποτέ όσο ψηλή ήταν σε άλλες εποχές. Οι ομάδες του CABS είχαν παρατηρήσει στο παρελθόν μια σταθερή μείωση του αριθμού των ενεργών σημείων παράνομης παγίδευσης πουλιών την περίοδο της άνοιξης. Ωστόσο, τα αρχικά ευρήματα αυτή την άνοιξη (2021), φαίνεται να αντικρούουν αυτήν την τάση», προσθέτει.

Οι εθελοντές του CABS, βρήκαν και ανέφεραν στις αρμόδιες Αρχές επτά ενεργές τοποθεσίες παράνομης παγίδευσης, σε μια μόνο μέρα. Τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν και εκδόθηκαν πρόστιμα ύψους €8.200 από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, καθώς κάθε κυνηγετική δραστηριότητα εκτός της επιτρεπόμενης περιόδου συνεπάγεται μεγαλύτερη ποινή. 

«Από τότε που οι ομάδες μας άρχισαν να παρακολουθούν την κατάσταση στην Κύπρο πριν από λίγες μέρες, το 90% των σημείων παγίδευσης που ερευνήθηκαν, επιβεβαιώθηκαν ως ενεργά. Αυτό ισοδυναμεί με εκατοντάδες ξόβεργα σε δέντρα και θάμνους, καθώς επίσης και χιλιάδες φτερά στο έδαφος. Είναι σαν να μην παρακολουθεί κανείς τους παράνομους παγιδευτές, όταν το CABS δεν τους ανιχνεύει», δήλωσε ο Alexander Heyd.

Πηγή Άγγελος Νικολάου