Σύγχυση από τις εξαγγελίες στα κατεχόμενα για Αμμόχωστο τύπου Λας Βέγκας



Ανησυχία προκαλούν οι αποφάσεις του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» του ψευδοκράτους σε σχέση με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.  

Κάποιοι κάνουν λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού, κάποιοι άλλοι ανησυχούν διότι παρόμοιες εκτιμήσεις γίνονταν και όταν η Τουρκία προανήγγειλε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ πριν ένα χρόνο κάτι που έγινε πράξη ενώ παρόμοιες εξαγγελίες έγιναν και σε ότι αφορά την επιστροφή των Μαρωνιτών με το κατοχικό καθεστώς να προχωρεί σε διόρθωση σπιτιών που βρίσκονταν σε στρατιωτικές ζώνες. Σε κάθε περίπτωση η Λευκωσία εκπέμπει αμηχανία και έχει ενώπιον της άλλη μια δύσκολη κατάσταση συνεπεία της διαιώνισης του κυπριακού ζητήματος. 

Στα κατεχόμενα λένε πως ήρθε η ώρα η πόλη φάντασμα να μετατραπεί εκ νέου σε Λας Βέγκας. Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι παλαιότερα τα Βαρώσια ήταν μια πόλη που προσέλκυε διασημότητες όπως η Μέρλιν Μονρόε και η Σοφία Λόρεν, προσθέτοντας ότι “θα έρθουν και πάλι στα Βαρώσια οι διάσημοι του κόσμου και θα ζωντανέψει”. 

«Υπό Τ/κ διοίκηση το άνοιγμα»

Ο ψευδοπρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ με γραπτή του δήλωση ξεκαθαρίζει πάντως ότι το βήμα αυτό γίνεται σε συνεργασία με την Τουρκία με τη λογική να ακυρώσει το επιχείρημα των Ε/κ σε σχέση με το στάτους κβο έναντι των Τ/κ. Ως πρώτο βήμα αναφέρει θα γίνουν εργασίες καταγραφής των περιουσιών ακινήτων και μη κατά τρόπο που θα ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των παλιών «ιδιοκτητών» μαζί με την περιουσία των βακουφίων». Συνέδεσε μάλιστα την εξέλιξη αυτή με την αδυναμία επίτευξης ομοσπονδιακής λύσης στο κυπριακό.

Αξιολογώντας, είπε ο κ. Τατάρ, η «κυβέρνηση» αυτή την κατάσταση, από τη μια έφερε στην επικαιρότητα την λύση δύο χωριστών κρατών κάτω από την ΕΕ και από την άλλη προβαίνει σε κινήσεις που θεωρεί ενδεδειγμένες για να υπάρξει μια πρωτοβουλία στο θέμα των Βαρωσίων. Ανακοίνωσε επίσης θα ενημερώσουν για το θέμα την «βουλή» και τον Τ/κ ηγέτη. «Είμαστε ακόμα στην αρχή του δρόμου».

Στο ίδιο πνεύμα και ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέντ Οζερσάι ο οποίος πρόσθεσε πως η εξέλιξη της όλης ιστορίας δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Ε/κ πλευρά.

Απορρίπτεται ως "πυροτέχνημα"

Τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα κόμματα απορρίπτουν τα πιο πάνω παραπέμποντας στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που λένε ότι η πόλη της Αμμοχώστου θα πρέπει να παραχωρηθεί στους νόμιμους κατοίκους της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού η οποία απορρίπτεται όμως δεν υποβαθμίζεται.

«Εάν μεθοδεύεται αυτό το πράγμα από την τουρκική πλευρά εκείνο το οποίο εμείς θα πούμε είναι ότι είναι προφανές ότι επιχειρείται επί του εδάφους να κατοχυρωθεί η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο, μία τέτοια εξέλιξη», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έκανε λόγο για πυροτέχνημα, απαντώντας στον Οζερσάι ότι θα πρέπει να αποδεχθεί την εφαρμογή της Συμφωνίας Κυπριανού-Ντενκτάς του 1979 για την επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της πόλης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.


ΠΗΓΗ:alphanews.Live