Σχεδόν οι μισοί τουρίστες στην επ. Αμμοχώστου


Μερική απεξάρτηση της Κύπρου από παραδοσιακές αγορές αλλά και από τα οργανωμένα ταξίδια, ανάπτυξη νέων αγορών και προτίμηση των ξένων επισκεπτών, ιδιαίτερα των Ρώσων, στην επαρχία Αμμοχώστου φαίνεται να είναι η νέα τουριστική νόρμα στη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των ταξιδιωτών που αναρτώνται στο CyprusFlightPass, τα οποία εξασφάλισε από το υπουργείο Μεταφορών και επεξεργάστηκε η Hermes Airports.

Αναλύοντας τα στοιχεία για την περίοδο 25 Μαΐου-22 Αυγούστου, στα οποία δεν περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα, η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων έχει σχηματίσει, όπως ανέφερε χθες, μια «ακτινογραφία» της επιβατικής κίνησης, με χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες μοιράστηκε με τα ΜΜΕ αλλά και με άλλους τουριστικούς παράγοντες του τόπου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, μετά από 18 μήνες πολλών προκλήσεων εξαιτίας της πανδημίας και με την αεροπορική κίνηση να έχει φθάσει στο ναδίρ, τους τελευταίους μήνες φαίνεται να υπάρχει μια ουσιαστική ανάκαμψη, που δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα για μια σταθερά ανοδική πορεία, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας».

Ο απολογισμός των πρώτων 8 μηνών του 2021, με την επιβατική κίνηση να φθάνει τα 2.511.239 επιβάτες, που αντιστοιχεί στο 33% του 2019 (για την ίδια περίοδο), δείχνει, πάντως, πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στα προ πανδημίας επίπεδα, προσθέτει. Εντούτοις, συμπληρώνει, τα αποτελέσματα της καλοκαιρινής περιόδου δείχνουν ίσως πιο αισιόδοξες τάσεις, αφού μόνο τον Αύγουστο η επιβατική κίνηση έφτασε τους 867.104 επιβάτες, ποσοστό γύρω στο 60% του 2019, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είχαμε 440.944 και 772.136 επιβάτες αντίστοιχα.

Ρώσοι, Άγγλοι κι άλλοι

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτουν και ενδιαφέροντα δεδομένα όσον αφορά το top-10 των κυριότερων τουριστικών αγορών της Κύπρου, με νέες προσθήκες σε αυτό, όπως είναι η Γαλλία. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν επίσης πως φέτος οι Ρώσοι τουρίστες είναι αισθητά περισσότεροι από τους Βρετανούς επισκέπτες, που παραδοσιακά είχαν την πρωτιά και πως οι ταξιδιώτες από την Πολωνία ξεπέρασαν τους Ουκρανούς αλλά και τους Ισραηλινούς. Ωστόσο, αθροιστικά την υπό εξέταση περίοδο το 50% των επισκεπτών που ήρθαν για σκοπούς αναψυχής προέρχονται από τη ρωσική και τη βρετανική αγορά. Συγκεκριμένα, το 39% των ταξιδιωτών την περίοδο 25 Μαΐου με 22 Αυγούστου προερχόταν από τη Ρωσία, το 10% από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 8% από την Πολωνία, το 6% από την Ουκρανία και το 4% από το Ισραήλ. Ακολουθούν η Γερμανία (3%), η Ουγγαρία (3%), η Γαλλία (2%), η Σουηδία και η Δανία με το ίδιο ποσοστό (2%).

Πρωτιά για Αμμόχωστο

Από την επεξεργασία των ίδιων στοιχείων προκύπτει ότι το 73% των τουριστών διέμεινε την ίδια περίοδο σε αδειοδοτημένα ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών, με την πλειοψηφία (30%) να προτιμά ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και πως ένα 16% διέμεινε σε διάφορα άλλα καταλύματα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα υποστατικά που ενοικιάζονται μέσω Airbnb. Αίσθηση από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Hermes Airports αποτελεί το γεγονός ότι το 47% των τουριστών επέλεξαν για τις διακοπές τους την επαρχία Αμμοχώστου. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν πέντε στους δέκα τουρίστες που επισκέφθηκαν την Κύπρο την υπό εξέταση περίοδο κατέληξαν σε καταλύματα στην Αγία Νάπα, Πρωταρά και Παραλίμνι. Στις προτιμήσεις των τουριστών για διαμονή ακολουθούν η Πάφος (27%), η Λεμεσός και Λάρνακα (12%) και τελευταία η Λευκωσία (1%). Η προτίμηση στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου είναι ακόμα μεγαλύτερη μεταξύ των Ρώσων τουριστών, αφού φτάνει στο 61%. Αντίθετα οι Άγγλοι τουρίστες φαίνεται στην πλειοψηφία τους να προτίμησαν την Πάφο (49%). Κατά την περίοδο ανάλυσης, οι περισσότεροι τουρίστες έμειναν για 7 ημέρες (33%) στο νησί, ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 11% έμεινε για 14 ημέρες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ένα ποσοστό γύρω στο 20% έμεινε μέχρι 6 ημέρες, που, όπως παρατηρεί η Hermes Airports, μπορεί να παραπέμπει σε μια τάση για μικρές αποδράσεις. «Η μείωση στις μέρες διαμονής για σκοπούς αναψυχής φαίνεται να είναι μια τάση που επηρεάζει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και ευρύτερα, δίνει όμως τη δυνατότητα διαφοροποίησης για προσέλκυση μεμονωμένων επισκεπτών για μικρής διάρκειας αποδράσεις σε πιο τακτά διαστήματα», αναφέρει η εταιρεία.