Σχέδιο Ανάπτυξης Γης εντός των Βρετανικών Βάσεων – Δυσαρέσκεια στη Δερύνεια που μένει εκτός


«Με την εφαρμογή της Συμφωνίας θεωρούμε πως ο δήμος μας θα σημειώσει ανάπτυξη, καθώς από τα οκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους του Ύψωνα που βρίσκονται εντός των ορίων των Βάσεων, περίπου τα τρία θα δοθούν για οικιστική ή άλλη ανάπτυξη», ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Π» ο δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου.

Γνωστοποίησε ότι τα 2,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα προορίζονται για οικιστική ανάπτυξη, το 0,5km2 για ανάπτυξη γραφείων και για εκθεσιακούς χώρους, ενώ ακόμη ενάμισι km2 προορίζεται για αθλητικές αναπτύξεις.

Επισήμανε πως στο μέλλον θα γίνει προσπάθεια για τη συμπερίληψη και άλλων περιοχών του δήμου που θεωρούν ότι αδικήθηκαν από τη Συμφωνία και δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν.

Υπογράμμισε, παράλληλα, πως υπάρχουν ορισμένα ζητήματα σε ότι αφορά το κείμενο της Συμφωνίας τα οποία χρήζουν ορισμένων αλλαγών, χωρίς να αλλαχθεί η όλη φιλοσοφία της.

Τι αλλάζει με τη Συμφωνία

Ο κ. Γεωργίου γνωστοποίησε πως με την εφαρμογή της Συμφωνίας οι κάτοικοι της εν λόγω περιοχής θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ακολουθείται στα εδάφη που είναι ελεγχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι δίνεται πλέον το δικαίωμα για ανέγερση σχολείων μέχρι τη βαθμίδα του λυκείου, αλλά και ανάπτυξη επαγγελματικής στέγης, αναλόγως ζώνης που βρίσκονται οι περιουσίες.

«Πλέον, οι κάτοικοι θα μπορούν να πωλήσουν τις περιουσίες τους σε οποιονδήποτε επιθυμούν. Επίσης, δίνεται το δικαίωμα στους συνιδιοκτήτες περιουσιών να απεγκλωβιστούν και να λάβουν ξεχωριστό τίτλο. Με την εφαρμογή της Συμφωνίας αναμένεται να ανέβουν οι τιμές της περιοχής ραγδαία», εξήγησε.

Ανέφερε ότι η Πολεοδομική Αρχή είναι δεσμευμένη να εκδίδει πολεοδομική άδεια σε διάστημα τριών μηνών όπως ισχύει και στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Αν και σε όλη την επικράτεια του νέου σχεδίου με την οικοπεδοποίηση θα ισχύει και η πολεοδομική βεβαίωση, όπου θα μπορούν να εκδίδονται οι άδειες εντός δέκα ημερών».

«Από τη Δευτέρα για να εξασφαλιστεί η πολεοδομική άδεια θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται στην Κυπριακή Δημοκρατία και όχι από τον Έπαρχο ή Δήμο όπως ισχύει μέχρι σήμερα», σημείωσε.

Γνωστοποίησε ότι από τις 16/05 θα δοθεί μία περίοδος τεσσάρων μηνών προς τους κατοίκους για να υποβάλουν ενστάσεις σχετικά με τις πολεοδομικές ζώνες.

«Η διαδικασία προνοεί την εγγραφή του ενδιαφερόμενου στο σύστημα “Αριάδνη” για να γίνει ταυτοποίηση του χρήστη και ακολούθως θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσα του συστήματος “Ιππόδαμος” του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως».

Τόνισε ότι, γίνεται προσπάθεια οι αιτούντες να μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους και χειρόγραφα, σε μία προσπάθεια να εξυπηρετηθούν όλοι, ακόμη και τα άτομα που δεν έχουν την ικανότητα χρήσης του διαδικτύου.

Ανέφερε ακόμη πως μέχρι στιγμής δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα των παρεκκλίσεων προς το παρόν, όμως, υπάρχει η θέληση να συζητηθεί στο άμεσο μέλλον με τις Βρετανικές Βάσεις για να διευθετηθεί.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις του στον «Π» εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη Συμφωνία, καθώς ο δήμος θεωρεί πως αδικείται στην περιοχή Στροβιλιών η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ανατολικής Περιοχής Κυρίαρχων Βάσεων. «Για εμάς τους Δερυνειώτες η Συμφωνία είναι κάτι σαν δώρο άδωρο διότι δεν λαμβάνουμε ούτε σπιθαμή γης πίσω. Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί την περιοχή Στροβιλιών ως ύψιστης στρατηγικής σημασίας και ως εκ τούτου προβάλλουν μία αδιάλλακτη στάση, και το γεγονός αυτό το πληρώνουν οι κάτοικοι της περιοχής που δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ίδιες τους τις περιουσίες», τόνισε.

Υπογράμμισε πως επιβάλλεται να δοθούν κίνητρα για τους περίπου 20 κατοίκους της εν λόγω ακριτικής περιοχής της Δερύνειας, ούτως ώστε όχι απλά να παραμείνουν, αλλά και να αυξηθούν.

«Θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι για να δοθεί μία επιπλέον χορηγία προς τους κάτοικους των Στροβιλιών, για να αναβαθμιστούν, μεταξύ άλλων, οι οικίες τους. Πρόκειται για μία στρατηγικής σημασίας περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κράτος οφείλει να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό προς αυτήν», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της Συμφωνίας αναπτύχθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διαβούλευση με περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιχειρηματικές ομάδες, καθώς και με τοπικές κοινότητες, τόσο ε/κ όσο και τ/κ.