Σωτήρα: Στο τελικό στάδιο το μνημείο Χριστοδούλας


Στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και παραλαβής έχει εισέλθει το έργο ανάπλασης του Μνημείου Χριστοδούλας και του περιβάλλοντα χώρου. 

Ο Δήμος Σωτήρας ως ελάχιστη ένδειξη χρέους προς τη Χριστοδούλα αλλά και τον αγώνα του κάθε καρκινοπαθούς συνανθρώπου μας, ήδη από το 2018 είχε αποφασίσει την ανέγερση ενός νέου μνημείου στο σημείο όπου άφησε την τελευταία της πνοή η ηρωική μορφή της Χριστοδούλας.

Η ανάπλαση του χώρου αναμένεται να τονίσει τον χαρακτήρα του μνημείου εφόσον το μνημείο χωροθετείται σε πιο κεντρικό σημείο και τείνει να τονίσει την κίνηση του αγάλματος που θα τοποθετηθεί στον χώρο. Ο περιβάλλοντας χώρος με τη δημιουργία σκαλιών αμφιθεατρικού τύπου θα μπορεί να χρησιμοποιείται από το κοινό και ως χώρος ξεκούρασης και ανάπαυσης και ως χώρος για την διοργάνωση της καθιερωμένης ετήσιας Πορείας Χριστοδούλας.

Όσον αφορά τον ίδιο τον ανδριάντα, την κατασκευή του ανέλαβε ο γνωστός Κύπριος γλύπτης αλλά και γείτονας της στο Βαρώσι, Φίλιππος Γιαπάνης, ο οποίος μετά από προσωπική έρευνα, ενσωμάτωσε στο έργο μικρές λεπτομέρειες από άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές του χαρακτήρα της Χριστοδούλας. 

Στο μνημείο η Χριστοδούλα απεικονίζεται να φορά κλειστά παπούτσια παρά το γεγονός ότι ήταν καλοκαίρι, αφού όπως εξήγησαν κοντινά της πρόσωπα, η ίδια δεν φορούσε ποτέ σανδάλια ή παντόφλες καθώς το θεωρούσε υποτιμητικό. Το μνημείο θα είναι μια μεγάλη σιδηροκατασκευή, που θα απεικονίζει την Χριστοδούλα να περπατάει με μια βαλίτσα, άτσαλα φτιαγμένη, αφού τα μισά ρούχα θα κρέμονται έξω απ΄αυτήν. Άτσαλα, όπως βιαστικά έφυγε από το σπίτι για να φτάσει, εξαθλιωμένη και εξαντλημένη από τον καρκίνο κάτω από την πορτοκαλιά, όπου άφησε την τελευταία της πνοή.

 

Ο Δήμος Σωτήρας με την ολοκλήρωση του Μνημείου, ευελπιστεί ότι αυτό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή και θα προσδώσει τις πρέπουσες τιμές στη γυναίκα-σύμβολο Χριστοδούλα αλλά και στους πραγματικούς μαχητές της ζωής, άνδρες και γυναίκες, που κτυπήθηκαν από την επάρατη νόσο και δίνουν καθημερινό αγώνα.