Σωτήρα: Διορία πέντε ημερών να κατεδαφιστούν όροφοι στο Sun City


Ειδοποίηση επιβολής προς τους υπεύθυνους της μικτής τουριστικής ανάπτυξης (ξενοδοχείο, διαμερίσματα και κατοικίες) στη Σωτήρα για άρση των παράνομων προσθηκομετατροπών στην ξενοδοχειακή μονάδα «Sun City Spa Resort & Residences», και άλλων αυθαίρετων επεκτάσεων στο όλο έργο, εκδόθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας.

Με την επίδοση της ειδοποίησης επιβολής που φέρει ημερ. 21/10/2020 κι απευθύνεται στον όμιλο Τζιοβάνη και στην εταιρεία «Jim Chang Cyprus Developing Ltd» καλούνται οι δύο εταιρείες με την παραλαβή της να επαναφέρουν εντός πέντε ημερών τις οικοδομές στη βάση της πολεοδομικής άδειας που εξασφαλίστηκε. Συνεπεία αυτού θα πρέπει οι δύο επιπλέον όροφοι που ανεγέρθηκαν χωρίς την εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας να κατεδαφιστούν άμεσα. 

Σημειώνεται ότι της ειδοποίησης επιβολής προηγήθηκε τελεσίδικη απόφαση της Υπουργικής Επιτροπής ημερ. 12/10/2020 σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε ιεραρχική προσφυγή της εταιρείας «Jim Chang Cyprus Developing Ltd». Η όλη διαδικασία μέχρι και την απόρριψη διήρκησε δύο χρόνια.


Στις 15/10/18 η πολεοδομική Αρχή αρνήθηκε την προσθήκη δύο ορόφων στο κτήριο. Ακολούθως στις 23/11/18 υποβλήθηκε ιεραρχική προσφυγή για προσθηκομετατροπές. Στις 11/1/19 η Πολεοδομία αρνήθηκε τη χορήγηση καλυπτικής άδειας. Στις 21/2/19 υποβλήθηκε συμπληρωματική ιεραρχική προσφυγή εναντίον της απόφασης για άρνηση της πολεοδομικής άδειας.

Στις 4/9/2019, το υπουργείο Εσωτερικών με επιστολή του προς τους αιτητές ενημερώνει ότι η διαδικασία εξέτασης της ιεραρχικής προσφυγής προωθείται κανονικά.

Στις 22/7/2020, το Τμήμα Πολεοδομίας, εισηγείται τη μερική αποδοχή της ιεραρχικής προσφυγής εταιρείας σχετικά με την προσθήκη ενός ορόφου. 

Ωστόσο, μετά από δύο επιτόπιες επισκέψεις του Τμήματος, η πρώτη εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στις 17/09/2020, έγινε ακριβής αποτύπωση της υλοποιηθείσας επί τόπου ανάπτυξης και διεφάνη ότι είχαν ήδη ανεγερθεί δύο επιπλέον όροφοι. Αποτέλεσμα το Τμήμα Πολεοδομίας να εισηγηθεί προς τη Διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε στις 12/10/2020, την απόρριψη της ιεραρχικής προσφυγής και την επιβολή άμεσων μέτρων προς αποκατάσταση της νομιμότητας. 


Πηγή: Φιλελεύθερος