Ο ΠτΔ εγκαινίασε το νέο Δικαστικό Μέγαρο της επαρχίας Αμμοχώστου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εγκαινίασε την Τρίτη το νέο Δικαστικό Μέγαρο της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, λέγοντας ότι το παρόν έργο αποτελεί ένα μέρος της μεταρρύθμισης, του εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος είπε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη συγκίνηση, εγκαινιάζοντας το νέο Δικαστικό Μέγαρο της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, "το οποίο, όπως και η ευχή του Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου κ. Ηλία Γεωργίου, αποτελεί ή θέλουμε να αποτελεί την προσωρινή έδρα πριν την επαναφορά στην έδρα, που δεν είναι άλλη από τη σκλαβωμένη περιοχή των Βαρωσίων".

"Το παρόν έργο αποτελεί ένα μέρος της μεταρρύθμισης, του εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης. Από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων ετέθη ως πρωταρχικός στόχος η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Μια μεταρρύθμιση που σίγουρα δεν ήταν εύκολη λόγω των διαφορετικών απόψεων είτε του Δικηγορικού κόσμου είτε και των εντίμων δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου" συνέχισε ο Πρόεδρος.

Είπε παράλληλα ότι "μέσα από έναν εντατικό διάλογο έγινε κατορθωτό να πετύχουμε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και με την πλήρη υλοποίηση των προνοιών του νόμου, θα υπάρξει μια αναβαθμισμένη από πλευράς χρόνου και απόδοσης της δικαιοσύνης, δομή, κατά τρόπο που να νιώθουμε όλοι περήφανοι ότι έχουμε πετύχει αυτό που διαπιστώναμε ότι αποτελεί ένα νόσημα της κυπριακής δικαιοσύνης, διότι - και το τονίζω - ποτέ δεν αμφισβητήθηκε το κύρος των δικαστών, το κύρος της κυπριακής δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία και γενικότερα η μη εμπλοκή οποιουδήποτε στα της απονομής της δικαιοσύνης".Ουδείς τόλμησε μέχρι σήμερα, συνέχισε, να αποδώσει στους δικαστές, είτε των επαρχιακών είτε του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την όποια μομφή και αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα της κυπριακής δικαιοσύνης, γιατί διακρίνεται από υψηλό ήθος, υψηλό επαγγελματισμό.


Στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι με το πλήθος των υποθέσεων, "ο μειωμένος αριθμός των δικαστών πιθανόν να συνέβαλε στις καθυστερήσεις, όμως, μέσα στα πλαίσια της μεταρρύθμισης ήταν η δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, προχωρήσαμε στη δημιουργία Ναυτοδικείου, Εμπορικού Δικαστηρίου, δικαστηρίου των αιτητών διεθνούς προστασίας για να φτάσουμε στη μεγάλη μεταρρύθμιση, χάρη και στη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων, και έτσι να επανέλθουμε στα συνταγματικά πλαίσια του 1960, με την παρουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Εφετείου που θα είναι ένα πραγματικά βήμα μπροστά, ώστε να πετύχει ο στόχος: Η δικαιοσύνη να απονέμεται πραγματικά σε χρόνο που υπαγορεύουν οι κανόνες απονομής της δικαιοσύνης".

Παράλληλα και ταυτόχρονα, συνέχισε, είχαμε προχωρήσει σε ένα άλλο πρόγραμμα ανακαίνισης, ανέγερσης νέων δικαστηρίων, ώστε να μπορούν οι δικαστές και οι δικηγόροι να λειτουργούν μέσα σε ένα ανεκτό και ανθρώπινο και απόλυτα συμβατό με τους κανόνες περιβάλλον.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, είπε ο Πρόεδρος, ήταν η επέκταση του Δικαστηρίου της Πάφου, η ανακαίνιση του πρώην Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Λευκωσία, η ανέγερση του παρόντος, ο σχεδιασμός και η σε προχωρημένο στάδιο ανέγερση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

"Χαίρομαι διότι σήμερα εγκαινιάζοντας το υπερσύγχρονο αυτό κτήριο βάζουμε ακόμα ένα συστατικό σε αυτό που λέγεται απονομή της δικαιοσύνης στα πλαίσια που υπαγορεύουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες, τα επίπεδα ευρωπαϊκής δικαιοσύνης, έτσι ώστε εκσυγχρονίζοντας τόσο τις δομές όσο και τις κτηριακές υποδομές να νιώθουμε περήφανοι ότι σε αυτό τον τόπο απονέμεται πραγματικά δικαιοσύνη", κατέληξε ο Πρόεδρος. 

Τα έργα μιλούν από μόνα τους

«Τα έργα ομιλούν από μόνα τους. Συνεπώς, τα λόγια περιττεύουν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων της ανάπλασης του κέντρου της Αγίας Νάπας, φάση της οδού Τεύκρου Ανθία, κάνοντας λόγο για μια δεκαετία αναγέννησης των δήμων και κοινοτήτων.

Σημείωσε ότι η συγχρηματοδότηση, η οποία πολλές φορές αναφέρεται ως συγχρηματοδότηση από ταμεία της ΕΕ, «θέλω να υπομνήσω ότι δεν είναι παρά χρήματα της Κύπρουμ τα οποία δίδονται και αν η χώρα έχει τη δυνατότητα, απορροφούνται».

Για να απορροφούνται όμως, συνέχισε, θα πρέπει να ωριμάσουν τα έργα και για να ωριμάσουν κύριο λόγο διαδραματίζουν οι τοπικές Αρχές, ο Δήμαρχος, τα Δημοτικά Συμβούλια.

Συνεχάρη τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Αγίας Νάπας για το γεγονός πως η όποια χρηματοδότηση από ταμεία έγινε επειδή είχαν το όραμα που ωρίμαζαν τα έργα και δικαιολογείτο η κυβέρνηση να αιτιολογήσει, γιατί θα έπρεπε να υιοθετηθούν και να χρηματοδοτηθούν, ώστε να έχουμε τον πλούτο των έργων όχι μόνο στην Αγία Νάπα, αλλά σε κάθε πόλη και κοινότητα που έχουν πραγματωθεί.

«Αυτή η δεκαετία ήταν μια δεκαετία αναγέννησης, γενικότερα, και των δήμων και των κοινοτήτων», είπε.

Νιώθει, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι με την ανά την Κύπρο περιοδεία του σαν αποχαιρετιστήρια με τη λήξη της θητείας του, «είμαι σε θέση να εγκαινιάζω έργα, να κάνω απολογισμό για τα έργα που έχουν εκτελεστεί, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες κατά την ανάληψη της εξουσίας και που μέσα από τις συνετές οικονομικές πολιτικές είμαστε σε θέση το κράτος από το 2015 και εντεύθεν να εξαγγέλλει να υλοποιεί να πραγματοποιεί έργα».

Έργα που, όπως είπε, έχουν φτάσει τα 5 δισ. ευρώ και αφορούν σημαντικά έργα υποδομής σε όλη την επικράτεια, είτε αυτά αφορούν κύριες οδικές αρτηρίες που για δεκαετίες παρέμεναν αίτημα των κοινοτήτων, των Δημάρχων, των Δημοτικών Συμβουλίων είτε αναπτυξιακά έργα υποδομής, τα οποία έχουν μεταβάλει, αναμορφώσει και εκσυγχρονίσει τις πόλεις, τους δήμους και τις κοινότητες μας.

Ευχήθηκε κάθε καλό για τον Δήμο Αγίας Νάπας, λέγοντας ότι «θα σας παρακολουθώ ως ιδιώτης μετά την 1η Μαρτίου, για να μπορώ να περάσω περισσότερες ώρες μαζί σας σε αυτό το ωραίο περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει».