Στην Αμμόχωστο η μεγαλύτερη πτώση του ΑΚΕΛ


Δύσκολη προβλέπεται η επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών για το ΑΚΕΛ, που βρίσκει το κόμμα της Αριστεράς να είναι ο μεγάλος χαμένος της κάλπης, καθώς μετά από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης ΔΗΣΥ δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά της κυβέρνησης. Αντίθετα, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά του κόμματος βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. 



 Στην Αμμόχωστο, το ΑΚΕΛ κατέγραψε τη μεγαλύτερη απώλεια ποσοστών σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016 κι αυτό πρέπει να προβληματίσει τα υψηλά κλιμάκια του κόμματος. 

Πτώση ποσοστών σε όλες τις πόλεις

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο μετρά ως αποτέλεσμα είναι ότι το ΑΚΕΛ κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ ποσοστών καταγράφοντας νέα πτώση 3,3%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2001 το ΑΚΕΛ είχε ποσοστό 34,7% και το 2006 31,13% και ήταν πρώτο κόμμα. Το 2011 είχε καταγράψει ποσοστό 32,6% και παρά το γεγονός ότι είχε χάσει την πρωτιά, είχε άνοδο ποσοστών και ήταν ήδη τρία χρόνια στη διακυβέρνηση. Από το 2016 ξεκίνησε η απότομη πτώση με το 2016 να φτάνει το 25,67% που ήταν και πάλι ιστορικά χαμηλό ποσοστό για το κόμμα, το οποίο μετρούσε ήδη τρία χρόνια αντιπολίτευσης. Στις χθεσινές εκλογές υποχώρησε ακόμα περαιτέρω φτάνοντας στο 22,3%, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τον αριθμό των εδρών του. Σε αριθμό ψήφων, μεταφράζεται σε πέραν των 11.000 παγκύπρια. Πέραν αυτού, το ΑΚΕΛ κέρδισε την πρωτιά μόνο σε δύο επαρχίες. Στην Κερύνεια και στη Λάρνακα, καταγράφοντας όμως και στις δύο μείωση ποσοστών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Κερύνεια, κέρδισε την πρωτιά την οποία είχε χάσει το 2016 από τον ΔΗΣΥ. Στη Λάρνακα πρωτιά κατέγραψε και το 2016. 

Την μεγαλύτερη απώλεια ποσοστών την κατέγραψε στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου η πτώση έφτασε το 6,2%. 

Πτώση 2,9% κατέγραψε και στην επαρχία Λεμεσού και την επαρχία Λευκωσίας 2,8%. Πέραν των δύο πρωτιών σε Λάρνακα και Κερύνεια, η πτώση ποσοστών ήταν σε όλες τις επαρχίες, που εξηγεί και την μεγάλη πτώση παγκύπρια.