Σκουπιδότοπος το φράγμα Άχνας


Έντονο προβληματισμό για την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει λόγω σκουπιδιών ο υδατοφράκτης Άχνας, εκφράζει το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας. Σε δηλώσεις του στο «Φ» ο κοινοτάρχης Νίκος Βάσιλας με αφορμή την καταγγελία ενός αλλοδαπού την περασμένη Κυριακή, ο οποίος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να ρυπαίνει τον χώρο, τόνισε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Ως βασική αιτία του φαινομένου ο κ. Βάσιλας κατονόμασε τους δεκάδες ερασιτέχνες ψαράδες που επισκέπτονται τον φράκτη καθημερινά και κυρίως το Σαββατοκύριακο, αλιεύοντας με ψαροκάλαμο. Εφόσον έχουν άδεια από το Τμήμα Αλιείας αυτό δεν απαγορεύεται. Όμως, συνέχισε, αρκετοί από αυτούς μεταφέρουν μαζί τους μπίρες, αναψυκτικά, ανάβουν κάρβουνα κ.λπ. αφήνοντας μετά τα σκουπίδια τους εκτεθειμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Κοινοτικό Συμβούλιο να δέχεται παράπονα ή και να επικρίνεται για την κατάσταση που επικρατεί, όταν τον σημαντικό αυτό υγροβιότοπο επισκέπτονται περιβαλλοντιστές και φυσιολάτρες.

Ο κ. Βάσιλας κάλεσε όλες τις αρμόδιες Αρχές και κυρίως το Τμήμα Αλιείας και το Τμήμα Υδάτων, να προβληματισθούν για εξεύρεση τρόπων προστασίας του χώρου. Κάτι που, όπως επισήμανε, το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας από μόνο του δεν μπορεί ούτε πρακτικά, ούτε οικονομικά να επωμισθεί.

Σημειώνεται ότι παρά τους ελέγχους που πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα το Τμήμα Αλιείας ελέγχοντας με λειτουργούς το κατά πόσο έχουν άδεια όσοι αλιεύουν στον φράκτη Άχνας, αρκετοί είναι οι κάτοικοι της περιοχής που υποστηρίζουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό ψαράδων είναι παράνομοι. Με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα υπεραλίευσης και συνεπακόλουθα καταστροφής του πληθυσμού των ψαριών, ειδικά φέτος που υπάρχει άφθονο νερό στη λεκάνη του φράκτη.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ