Σίμος Ιωάννου: Πωλήθηκαν περιουσίες στην Αμμόχωστο


Τα συναισθήματα των Αμμοχωστιανών είναι ιδιαίτερα έντονα βλέποντας τις κατοχικές αρχές να προχωρούν στην υλοποίηση των παράνομων σχεδιασμών τους στην περίκλειστη πόλη. Το άνοιγμα δύο ιστορικών για τους Βαρωσιώτες παραλιών εντείνει ακόμη περισσότερο τις ενέργειες από μέρους των τοπικών Αρχών της κατεχόμενης πόλης, οι οποίες εδώ και δύο χρόνια, όπως αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης Σίμος Ιωάννου, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να στέλλουν επιστολές και να έχουν επαφές με πρέσβεις χωρών ενημερώνοντάς τους.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΦΡΙΞΟ ΔΑΛΙΤΗ ΤΗΣ ΕΦ. "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"


Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος της πόλης αναφέρεται στον νέο κύκλο επαφών που έχουν ξεκινήσει με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του ΟΗΕ αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται για μετάβαση στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσουν για το θέμα της πόλης τους. Στις 6 Ιουλίου είναι επίσης προγραμματισμένη συνάντηση των δημοτικών Αρχών Αμμοχώστου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον οποίο περιμένουν ενημέρωση για εξελίξεις. Θα υπάρχει επίσης συντονισμός για τα επόμενα βήματα.

Την ίδια ώρα όμως ο δήμαρχος Αμμοχώστου αναφέρεται και στις περιπτώσεις Αμμοχωστιανών οι οποίοι προχώρησαν σε πώληση της περιουσίας τους, γεγονός το οποίο δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο. Οι περιπτώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο στην περίκλειστη πόλη, όπως αναφέρει, αλλά και άλλες περιοχές. Ο Σίμος Ιωάννου αναφέρεται και στις προσπάθειες που γίνονται για εντοπισμό όλων των ιδιοκτητών της περιοχής και καταγραφή των στοιχείων τους. 

- Ποια είναι η τελευταία ενημέρωση που έχετε σε ό,τι αφορά τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου;

- Η ενημέρωση που έχουμε από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών και από άτομα που έχουν επισκεφθεί πρόσφατα την περιοχή είναι η ασφαλτόστρωση δρόμων, ο καθαρισμός του δημόσιου κήπου, η διάνοιξη διόδων προς την παραλία, ο καθαρισμός μέρους της παραλίας, ο ηλεκτροφωτισμός κάποιων οδών, τοποθέτηση κιοσκιών και καθισμάτων. Έχουν κατεδαφίσει το κέντρο Φάληρο, ιδιοκτησία του Δήμου Αμμοχώστου, προφασιζόμενοι ότι ήταν ετοιμόρροπο και επικίνδυνο. Διατείνονται ότι δεν έχουν κατεδαφίσει, καθαρίσει ή χρησιμοποιήσει ιδιωτική περιουσία. 

- Μιλούν για δύο παραλίες που θα ανοίξουν. Ποιες είναι αυτές; Έχετε πληροφορίες;

- Η μια παραλία είναι ένα μικρό κομμάτι από το King George το ξενοδοχείο, μέχρι το Φάληρο. Το μεγάλο κομμάτι είναι η παραλία της Χρυσής Ακτής όπου έχουν τοποθετήσει ομπρέλες ψάθινες. Αυτή η παραλία πριν το 1974 ήταν πολύ δημοφιλής όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και για τη νεολαία της πόλης.

- Έχετε εικόνα για το τι προτίθενται ακριβώς να κάνουν οι κατοχικές αρχές; Θα προχωρήσουν με εποικισμό; Μιλούν για έργα υποδομής.

- Αυτές οι ενέργειες έχουν αρχίσει εδώ και δύο χρόνια. Θυμάστε, με τις πρώτες επισκέψεις Τούρκων υπουργών στην περίκλειστη περιοχή. Συνοδευόμενοι τότε από τον Κουτρέντ Oζερσάι. Είναι σίγουρο ότι για πρώτο στάδιο θα κάνουν έργα υποδομών στο παραλιακό μέτωπο μέχρι τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιεί ο κατοχικός στρατός. Αν καταρρεύσουν τελεσίδικα οι συνομιλίες και η πίεση που θα έχουν από τον διεθνή παράγοντα είναι χλιαρή, τότε το επόμενο βήμα θα είναι ο εποικισμός και η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

- Σε τι ενέργειες έχετε προβεί και τι προγραμματίζετε για τη συνέχεια ως δήμος σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται στο Βαρώσι;

- Εδώ και δύο χρόνια δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να στέλλουμε επιστολές διαμαρτυρίας, να έχουμε συναντήσεις με πρέσβεις, με παράγοντες της Ε.Ε., με την Κυβέρνηση, με τα κόμματα. Έχουμε λάβει μέρος σε τηλεδιασκέψεις με τηλεοπτικούς σταθμούς ομογενών στις Η.Π.Α, στην Αυστραλία, στη Βρετανία, στην Ελλάδα. Κάναμε συνάντηση στο υπ. Εξωτερικών με πρέσβεις της Ε.Ε. και άλλους πρέσβεις σημαντικών χωρών που μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία. Επισκεφθήκαμε τις Βρυξέλλες, αλλά δυστυχώς λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε άλλο ταξίδι στο εξωτερικό. Διοργανώσαμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα οδοφράγματα. Ακόμη το Δημοτικό Συμβούλιο πήγε στη μεσαιωνική πόλη και ο δήμαρχος έδωσε συνέντευξη σε τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης. Στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Δερύνεια είχα την ευκαιρία να δώσω συνέντευξη σε Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο, σε Γερμανό δημοσιογράφο και σε ελλαδικό κανάλι. Κάναμε μια τρίμηνη καμπάνια διαφώτισης και στην Κύπρο και το εξωτερικό, με αναρτήσεις στο Facebook στο Twitter, με μικρά φιλμάκια με συνεντεύξεις Αμμοχωστιανών, με αναρτήσεις σε γιγαντοαφίσες στους κύριους δρόμους της Κύπρου. Είχαμε ανεπίσημες επαφές με Τουρκοκύπριους συμπατριώτες που θέλουν λύση, επανένωση. 

Στο παρόν στάδιο ξεκινήσαμε νέο κύκλο επαφών με τους πρέσβεις των 5 μονίμων μελών του Συμβ. Ασφαλείας των Η.Ε στη Κύπρο, στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας στον Γ.Γ των Η.Ε, για να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή και να αποδοθεί το κομμάτι αυτό στους νόμιμους κατοίκους της κάτω από την αιγίδα των Η.Ε. 

Γίνονται προσπάθειες να μεταβεί αντιπροσωπεία του δήμου στις Βρυξέλλες στις 6 Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς η μετάβασή μας στο Στρασβούργο στις 6 Ιουλίου δεν μπορεί να γίνει λόγω περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας. Είμαστε σε άμεση επαφή με το υπ. Εξωτερικών. Στις 6 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Έχουμε υποσχέσεις ότι θα τεθεί ξανά το θέμα στο συμβούλιο Αρχηγών στην προσεχή σύνοδο και ότι αυτό θα γινόταν και από τον κ. Μητσοτάκη στον Τούρκο Πρόεδρο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

- Από τις επαφές που είχατε το προηγούμενο διάστημα, εντός και εκτός Κύπρου, τι εικόνα αποκομίσατε για την ανταπόκριση του διεθνούς παράγοντα; Βρήκατε κατανόηση; Πώς αντιμετωπίζουν το θέμα;

- Όλοι αντιμετωπίζουν θετικά το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και υπόσχονται ότι θα εξασκήσουν πιέσεις προς την πλευρά της Τουρκίας και κυρίως του κ. Ερντογάν, να τηρηθούν τα ψηφίσματα 550-789 και η τελευταία προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν στην Αμμόχωστο. Δυστυχώς σχεδόν όλοι τονίζουν την αδιάλλακτη στάση του Ερντογάν και την αλλαγή πλεύσης της τουρκικής πλευράς όσον αφορά στη μορφή επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. 

- Τι έγινε με την προσέγγιση Βαρωσιωτών για να πουλήσουν την περιουσία τους; Υπάρχει κάτι νεότερο; Υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις;

- Ως Δήμος Αμμοχώστου ή προσωπικά ως δήμαρχος δεν έχουμε γνώση για νέες πωλήσεις κι αν έχουν γίνει φυσικά δεν θα τύγχαναν ευρείας δημοσιοποίησης. Δυστυχώς έχουν πωληθεί περιουσίες όχι μόνον στην περίκλειστη περιοχή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των δημοτικών ορίων, π.χ. Κάτω Βαρώσι, Άγιο Λουκά και αλλού.

- Έγινε κάποια καταμέτρηση των περιουσιών στην περίκλειστη πόλη; Έχουν εντοπιστεί οι ιδιοκτήτες των περιουσιών; Πόσοι επηρεάζονται;

- Έχει γίνει καταμέτρηση από το Κτηματολόγιο σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών. Έχουν καταγραφεί οι ιδιωτικές κατοικίες, ξενοδοχεία, καταστήματα, εργαστήρια, δημόσιοι χώροι, άδεια οικόπεδα, πρώην περιβόλια. Περίπου έχει διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο 75%. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν όλοι, διότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας βρίσκονται στα χέρια των τουρκοκυπριακών αρχών. Έχουμε ζητήσει πολλές φορές από ιδιοκτήτες να  επικαιροποιήσουν τις περιουσίες τους, διότι πολλοί ιδιοκτήτες πέθαναν, κάποιες περιουσίες ήταν υποθήκη και ούτω καθεξής. Ο πληθυσμός της περίκλειστης περιοχής πριν το 1974 ήταν περίπου 17.000. Πόσοι επηρεάζονται τώρα δεν ξέρουμε ακριβώς. 

- Τι έγινε με τις περιπτώσεις των Ελληνοκυπρίων που προσεγγίστηκαν για να παραστούν στις εκδηλώσεις που έγιναν όταν ήρθε ο Ερντογάν;

- Νομίζω, δεν παρέστη τελικά κανένας και ελπίζω στο μέλλον να μην πέσουν σε αυτή την παγίδα.

- Με τον λεγόμενο δήμαρχο Αμμοχώστου έχετε οποιαδήποτε επαφή; Υπάρχει κάποια επικοινωνία ή έχουν ανατιναχθεί όλες οι γέφυρες επικοινωνίας; 

Από τη μέρα της εκλογής του έκοψε επικοινωνία με τον Δήμο Αμμοχώστου. Με τον προηγούμενο δήμαρχο, τον κ. Oκτάι Καγιάλπ, και ο αείμνηστος τέως δήμαρχος Αλέξης Γαλανός και εγώ προσωπικά είχαμε πολύ καλές σχέσεις και άψογη συνεργασία. Οι συνθήκες τότε και η ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού ήταν πολύ πιο ευοίωνες από τώρα και ο άνθρωπος ανήκει στη μερίδα των Τουρκοκυπρίων που επιδιώκουν λύση, επανένωση, ειρηνική συμβίωση. Πιστεύω, αξίζει τον κόπο να γίνει ξανά προσπάθεια συνάντησης με τον τωρινό «δήμαρχο», διότι ο διάλογος και η ανθρώπινη προσέγγιση ουδέποτε έβλαψαν στην πολιτική. 

Όχι νέα άλωση της Αμμοχώστου

Τρίπτυχο εκδηλώσεων για τα 450 χρόνια από την πτώση της πόλης

- Ετοιμάζετε τη διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης με τίτλο: Αμμόχωστος, η Οδύσσεια μιας επιστροφής». Τι θα περιλαμβάνει αυτή η εκδήλωση και ποιος ο σκοπός της;

- Έχει συνέχεια ο τίτλος. 450 χρόνια από την Άλωση της Βασιλεύουσας από τους Οθωμανούς. Φέτος τον Αύγουστο κλείνουν 450 χρόνια από την πτώση της Αμμοχώστου από τον Λαλά Μουσταφά. Ένας χρόνος πολιορκίας, διάστημα που στην παγκόσμια ιστορία λίγες οχυρωμένες πόλεις άντεξαν. Η πόλη τελικά έπεσε με δόλο. Για σχεδόν 4 αιώνες η Αμμόχωστος ήταν το στολίδι της Ανατολικής Μεσογείου. Άκμασε πολιτιστικά, πνευματικά. Ήταν παράδειγμα συμβίωσης διάφορων πολιτισμών, θρησκειών και εθνοτήτων. 

Επ’ ευκαιρίας αυτής της θλιβερής επετείου, ως Δήμος Αμμοχώστου διοργανώνουμε ένα τρίπτυχο εκδηλώσεων. Στις 24/6/2021 στις 7:30 μ.μ. στο Ριάλτο Λεμεσού, θα διοργανωθεί συμπόσιο με τρεις θεματικές: 1. Η ιστορία της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου μέσα από τα μνημεία της με εισηγητή τον δρα Μιχάλη Ολύμπιο, 2. Η πολιορκία της Αμμοχώστου από τους Οθωμανούς (29 Ιουλίου 1570 - 5 Αυγούστου 1571) με εισηγήτρια τη δρα Άγγελ Νικολάου - Κονναρή και 3. Η Αμμόχωστος στον πολιτιστικό χάρτη της Κύπρου με εισηγητή τον δρα Μίμη Σοφοκλέους. Συντονιστής της όλης εκδήλωσης είναι ο δρ Πέτρος Παπαπολυβίου. 

Στις 24/7/21 στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας, θα παρουσιάσουμε το Ορατόριο «Πόλις εν Καμίνω» του Μιχάλη Χριστοδουλίδη με τη συμμετοχή του επίτιμου δημότη της πόλης μας Γιώργου Νταλάρα. Στις 7/8/2021 θα γίνει  η αντικατοχική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου στη Δερύνεια παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία του Δήμου Βενετίας και θα πραγματοποιηθεί υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας των δύο δήμων. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί η Κύπρια τραγουδίστρια Κωνσταντίνα μαζί με τη χορωδία του δήμου μας. 

- Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο; Παρομοιάζετε τον αγώνα της επιστροφής με ένα ταξίδι προς την Ιθάκη; Πόσο κοντά και πόσο μακριά είναι αυτή η Ιθάκη;

- Όταν αγωνιζόταν ο Οδυσσέας να επιστρέψει στην πατρώα γη έβρισκε συνεχώς εμπόδια. Δεν έχασε ποτέ την ελπίδα και την πίστη. Για τον ποιητή σημασία είχε η προσπάθεια και οι εμπειρίες της πορείας. Για μας ένας και μοναδικός είναι ο στόχος: όχι νέα άλωση και πλήρης πτώση της πόλης. Σύντομα επιστροφή για να ξαναγίνει η Αμμόχωστος ξανά μια πολυπολιτισμική ευημερούσα πολιτεία.