Σιλβέστρος: Αφήνουν τα παιδία στην Αγία Νάπα για να μην τους κολλήσουν - Αλλοι τα βγάζουν στη βεράντα


Όσες εκκλήσεις και αν έκανε το τελευταίο διάστημα η ομάδα ιχνηλάτησης, φαίνεται ότι αυτές δεν έπιασαν, με αποτέλεσμα λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων και του όγκου των επαφών τους, οι ιχνηλάτες να σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά. 

«Ακόμα κάποιοι δεν μας δίνουν τις επαφές τους και τις βρίσκουμε μετά. Δίνουν 1 με 2 άτομα και μετά από επικοινωνία βρίσκουμε και άλλα άτομα και αυτά να συνδέονται με το αρχικό πρόσωπο που εντοπίστηκε θετικό στον ιό. Είμαστε αρκετές μέρες πίσω τώρα στην ιχνηλάτηση, προσπαθούμε να μαζέψουμε όσα περισσότερα δεδομένα γίνεται αλλά είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε στο OMEGA o επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης Βαλεντίνος Σιλβέστρος.

Οι αλυσίδες μετάδοσης όχι μόνο είναι πολυάριθμες αλλά πλέον κάποιες είναι και αλληλένδετες μεταξύ τους. Όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά, φεύγουν από τα κλαμπ, πάνε στα στρατόπεδα, φεύγουν από εκεί και πάνε στο σπίτι και από το σπίτι στην δουλειά. Αποτέλεσμα αυτού, ο ιός να διασπείρεται και φυσικά κάποιοι να μην γνωρίζουν από πού νόσησαν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα μάλιστα είναι στα καλοκαιρινά σχολεία, ενώ κρούσματα εντοπίστηκαν και σε κατασκηνώσεις. Το πλέον ανησυχητικό ωστόσο είναι πως ο κορωνοϊός "κτύπησε" και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.  

ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΠΑΝΤΟΥ
-Νυκτερινά κέντρα
-Στρατόπεδα
-Σπίτια
-Χώροι εργασίας
-Καλοκαιρινά σχολεία
-Κατασκηνώσεις


ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ"
«Σε κέντρο για παιδιά με ειδικές ανάγκες υπάρχει αλυσίδα που αριθμεί αυτή την στιγμή 14 άτομα. 10 άτομα προσωπικό και 4 ένοικοι. Μιλάμε για παιδιά εκ των οποίων κάποια από αυτά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Πιθανό η μετάδοση ξεκίνησε είτε από φροντιστές είτε από επισκέπτες», είπε ο κ. Σιλβέστρος.

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ 

Και ενώ η ομάδα ιχνηλάτησης έχει πιάσει "κόκκινο", το έργο της γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, με γονείς οι οποίοι τους καλούν στα τηλέφωνα και τους λένε μάλιστα να έρθουν να παραλάβουν τα παιδιά τους τα οποία είναι θετικά στον ιό για να μην τους μεταδώσουν τον ιό. Και τα όσα αναφέρουν προκαλούν έκπληξη και στους ίδιους τους ιχνηλάτες.

ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΞΩ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

«Γονείς μας παίρνουν τηλέφωνο και μας λένε ότι τα παιδιά τους είναι θετικά και μας λένε, "ελάτε να τους πάρετε, τους έχουμε έξω στη βεράντα για να μην μας κολλήσουν". Μιλάμε τώρα για παιδιά 16-17 ετών. Σε άλλες περιπτώσεις τους άφησαν στην Αγία Νάπα που μπορεί να έκαναν διακοπές για μην επιστρέψουν στο σπίτι και να τους μεταφέρουν τον ιό»,  είπε χαρακτηριστικά ο Βαλεντίνος Σιλβέστρος.  

Με το ποσοστό των κρουσμάτων να παραμένει σταθερά στο υψηλό 80% στις ηλικίες κάτω των 40 ετών, η ομάδα ιχνηλάτησης απευθύνει εκ νέου έκκληση στους πολίτες, αφού πλέον ο ρυθμός εξάπλωσης είναι μεγάλος και πρέπει να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.