Σε Πρωταρά και Αγ. Νάπα οι πρώτοι τουρίστες - Ελκυστικά πακέτα από τους ξενοδόχους

Οι πρώτοι Ρώσοι τουρίστες, έστω και λίγοι, βρίσκονται στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά. Και αν μη τι άλλο, κάνουν σε κάποια σημεία αισθητή την παρουσία τους. Δίνοντας ταυτόχρονα και το μήνυμα της αισιοδοξίας για τη συνέχεια του χρόνου και κυρίως μετά τον Ιούλιο.

Ωστόσο, η είδηση δεν είναι μόνο το ότι οι πρώτοι Ρώσοι τουρίστες  κυκλοφορούν και κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην επ. Αμμοχώστου. Σύμφωνα με τον Επαρχιακό Γραμματέα του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρο Ττάκα, οι ξενοδόχοι της περιοχής μπαίνοντας δειλά - δειλά στην τουριστική περίοδο. Ήδη 35 ξενοδοχεία (που λειτουργούν ή βρίσκονται στο στάδιο της επαναλειτουργίας), αποφάσισαν να προσφέρουν ελκυστικά πακέτα στους ξένους τουρίστες. Δηλαδή, 20% έκπτωση και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα μεγαλύτερη, σε σχέση με τις τιμές αντίστοιχων πακέτων του 2019. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, συνέχισε, η προσφορά θα επεκταθεί μέχρι και το τέλος του έτους, συμβάλλοντας έτσι στην ευρύτερη προσπάθεια προσέλκυσης φέτος τουριστών στο νησί, με την προοπτική το 2022 να είναι ακόμα καλύτερο από φέτος.

Εφικτός στόχος το 50%

Ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, δήλωσε ακόμη  στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, παραμένει ζωντανή και  εφικτή η προοπτική για προσέλκυση τουριστών τουλάχιστον κοντά στο 50% των προηγούμενων χρόνων, νοουμένου ότι από τον Ιούλιο και μετά αναμένονται μεγαλύτεροι αριθμοί και από χώρες όπως η Αγγλία και η Ρωσία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με λιγότερους περιοριστικούς όρους. 

Για τους Ρώσους τουρίστες που ήδη βρίσκονται στην επ. Αμμοχώστου, ο κ. Ττάκας ανέφερε ότι φτάνουν στην Κύπρο με κάποιες ειδικές διευθετήσεις από τη χώρα τους και με ναυλωμένες πτήσεις. Ωστόσο, επισήμανε, ο αριθμός τους δεν ξεπερνά ούτε και το 10% του αντίστοιχου αριθμού τουριστών που είχε η Κύπρος πέρσι την ίδια περίοδο. «Φυσικά μετά από έναν τελείως νεκρό και άγονο χειμώνα και μόνο η παρουσία αυτών των τουριστών γεννά αναμφίβολα το αίσθημα της αισιοδοξίας», επισήμανε όμως ταυτόχρονα. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με κύκλους των ξενοδόχων από τις 10 Ιουνίου και μετά αναμένεται να αρχίσουν να ανοίγουν δεκάδες ξενοδοχεία και στην Αγία Νάπα και στον Πρωταρά, αφού με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και αν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται ομαλά, από τις πρώτες μέρες του Ιουλίου αναμένονται σημαντικοί αριθμοί τουριστών, κυρίως από τη Ρωσία και την Αγγλία, αλλά και από άλλες χώρες. 

Η σταδιακή αύξηση των ξενοδοχειακών μονάδων που επαναλειτουργούν στην επ. Αμμοχώστου, ωθεί πάντως σε επαναλειτουργία σταδιακά και μια σειρά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όχι μόνο στον τομέα του λιανικού εμπορίου, αλλά και σε κατηγορίες όπως θαλάσσια σπορ, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και ποδήλατα ενοικιάσεως κ.τ.λ. Ενώ, αν και ακόμη σε μικρούς αριθμούς, ολοένα και περισσότεροι υπάλληλοι ξενοδοχείων επιστρέφουν πίσω στα καθήκοντα τους. Ειδικά όσον αφορά προσωπικό που έχει να κάνει με την καθαριότητα των δωματίων, τους κήπους και τις πισίνες που χρειάζονται προετοιμασία για να είναι έτοιμα όταν τα ξενοδοχεία θα υποδεχθούν πελάτες. 

Το 30%-35% των κέντρων αναψυχής επαναλειτουργήσε σε παγκύπρια κλίμακα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), Φύτο Θρασυβούλου. Όπως ανέφερε, τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τον κορωνοϊό και οι νέες χαλαρώσεις είναι σε καλό δρόμο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, να συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα αλλά και το συντομότερο δυνατό να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και στους εσωτερικούς χώρους.

Επίσης, χαρακτήρισε σημαντικό το κοινό να μπορεί διακινηθεί χωρίς περιορισμούς. «Χαιρετίζουμε», είπε, «τις χαλαρώσεις, σύμφωνα με τις οποίες είναι μη υποχρεωτική από χθες, Δευτέρα η προσκόμιση SafePass σε εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους, όπως είναι οι εξωτερικοί χώροι των υποστατικών εστίασης, αλλά και την επέκταση του ωραίου μετακίνησης από απόψε από τις 11:00 το βράδυ στις 12 τα μεσάνυχτα».

Ο κ. Θρασυβούλου πρόσθεσε πως «ως Ομοσπονδία ευχόμαστε, όπως η κατάσταση με τον τουρισμό διαμορφωθεί ούτως ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και της εστίασης σε ρυθμούς παραγωγικότητας, αλλά και για να μπορέσει να βελτιωθεί η οικονομία του τόπου, αλλά και των επιχειρηματιών του κλάδου».

Ο πρόεδρος της ΟΣΙΚΑ ανέφερε πως ανεξαρτήτως της επανεκκίνησης των κέντρων αναψυχής, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι το θέμα της στήριξης των επιχειρήσεων που εξαρτώνται πλήρως από τον τουρισμό, αφού, όπως είπε, φαίνεται ότι η τουριστική κίνηση είναι και θα είναι μειωμένη κατά την φετινή περίοδο. «Εκείνο», ανέφερε, «που ζητούμε άμεσα είναι να αρχίσει η στήριξη και η δανειοδότηση για στήριξη των επιχειρήσεων της τουριστικής βιομηχανίας μέσα από τις εγγυητικές του κράτους».

.

.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ