Σε επτά μήνες εισέπραξαν πρόστιμα €5,7 εκατ. - Στην επ. Αμμοχώστου οι 373 χιλ.


Το συνολικό ποσό των €5.743.132 εισέπραξε η Αστυνομία τους τελευταίους επτά μήνες, από την εκτέλεση ενταλμάτων προστίμων που εκδόθηκαν από τα δικαστήρια και εκκρεμούσαν άλλα για μήνες και άλλα για χρόνια. Τα εντάλματα αφορούν ποινές για τροχαίες ή άλλες ποινικές υποθέσεις που εκδικάστηκαν, εισπράξεις για διατροφές και οφειλές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όπως συνάγεται από τα επίσημα στοιχεία που εξασφάλισε η εφημερίδα «Πολίτης», μόνο τον περασμένο μήνα, εκτελέστηκαν συνολικά 7.383 εντάλματα και εισπράχθηκε το ποσό του €1.174.987.

Ειδικότερα, από τις 25/10/2021 που διορίστηκε υπεύθυνος αξιωματικός και δόθηκαν νέες οδηγίες στα μέλη του Ουλαμού Εκτέλεσης Ενταλμάτων με σκοπό τη μείωση των ανεκτέλεστων ενταλμάτων προστίμων που έφτασαν σχεδόν τα €280 εκατ. μέχρι και τις 26/5/2022, εκτελέστηκαν συνολικά 37.451 εντάλματα προστίμων ως ακολούθως:

- Επαρχία Λευκωσία: Εκτελέστηκαν 9.477 εντάλματα και εισπράχθηκε ποσό ύψους €1.844.233.

- Επαρχία Λεμεσού: Εκτελέστηκαν 14.974 εντάλματα και εισπράχθηκε ποσό €1.675.706.

- Επαρχία Λάρνακας: Εκτελέστηκαν 5.500 εντάλματα και εισπράχθηκε ποσό €911.091.

- Επαρχία Αμμοχώστου: Εκτελέστηκαν 1.848 εντάλματα και εισπράχθηκε ποσό €373.003.

- Επαρχία Πάφου: Εκτελέστηκαν 5.277 εντάλματα και εισπράχθηκε ποσό €872.891.

- Επαρχία Μόρφου: Εκτελέστηκαν 375 εντάλματα και εισπράχθηκε ποσό €66.206.

Κατά τακτά διαστήματα, πραγματοποιούνται συσκέψεις στο Αρχηγείο Αστυνομίας, όπου ο υπεύθυνος αξιωματικός που ορίστηκε για να χειρίζεται και να εποπτεύει τις υποθέσεις των ανεκτέλεστων ενταλμάτων ενημερώνει σε έκταση τον αρχηγό Αστυνομίας για τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για είσπραξη των ενταλμάτων προστίμων, δίνοντας έμφαση σε όσους χρωστούν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο.

Η διεξαγωγή των καθηκόντων των μελών του Ουλαμού Εκτέλεσης Ενταλμάτων γίνεται με όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινη προσέγγιση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι οφειλέτες είναι πρόσωπα με πολλά οικονομικά προβλήματα και δυσπραγούντες. Στις περιπτώσεις που οι οφειλές αφορούν μεγάλα ποσά, προσφέρεται η δυνατότητα εξόφλησης με δόσεις εφόσον εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του γενικού εισαγγελέα ή του βοηθού γενικού εισαγγελέα.

Έλεγχοι στους αερολιμένες

Αξίζει να αναφερθεί ότι στους ελέγχους διαβατηρίων στα αεροδρόμια και λιμάνια καθώς και σε ελέγχους στα οδοφράγματα, μέλη της Αστυνομίας εντοπίζουν καθημερινά πρόσωπα εναντίον των οποίων εκκρεμούν απλήρωτα πρόστιμα λόγω της διασύνδεσης των συστημάτων ελέγχου με το ηλεκτρονικό μητρώο ενταλμάτων.

Μάθετε αν χρωστάτε πρόστιμα

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν μέσω της JCCsmart, κατά πόσο εκκρεμούν εναντίον τους εντάλματα προστίμων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Αστυνομίας που στόχο έχει να διευκολύνει τους πολίτες. Η διαδικασία έχει ως ακολούθως: Οι πολίτες αφού εισέλθουν στην αρχική σελίδα της JCCsmart, τους εμφανίζεται, μεταξύ άλλων, η κατηγορία «ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ» και ακολούθως η υποκατηγορία «Ενημέρωση πολίτη για τυχόν εκκρεμούντα εντάλματα προστίμου». Αφού καταχωρίσουν την ημερομηνία γέννησής τους ή τον αριθμό εγγραφής εταιρείας, μπορούν να ενημερωθούν για τυχόν εκκρεμούντα εντάλματα. Σε περίπτωση που υπάρχουν οφειλές, οι πολίτες ενημερώνονται ότι θα πρέπει να μεταβούν στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό για να τις εξοφλήσουν.