Ρωσικό εμβόλιο στον τουρισμό


Τρεις στους δέκα τουρίστες που ήρθαν στην Κύπρο τον Ιούλιο περιέρχονται από τη Ρωσία με τη ροή αφίξεων για τον τουρισμό από τη ρωσική αγορά να αποδεικνύεται για φέτος η σημαντικότερη για τον κυπριακό τουρισμό.  Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε μόλις την Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία καθώς και δημόσιες παρεμβάσεις του υφυπουργού Τουρισμού αλλά και των ξενοδόχων.

Όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία οι αφίξεις από τη Ρωσία υπήρξαν η κυριότερη πηγή τουρισμού τον Ιούλιο, αφού αποτέλεσαν το 28,2% (83.926) των συνολικών αφίξεων, οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο το 9,8% (29.149), οι αφίξεις από την Πολωνία το 7,6% (22.460), οι αφίξεις από το Ισραήλ το 5,4% (16.171), οι αφίξεις από την Ουκρανία το 5,0% (14.731) και οι αφίξεις από την Ελλάδα το 4,7% (13.957). Το σύνολο των αφίξεων τουριστών τον φετινό Ιούλιο ανήλθαν σε 297.308, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 358% σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2020 αλλά καταγράφουν μείωση 46,0% σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019. Το πρώτο επτάμηνο οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 638.292 σε σύγκριση μ 320.589 την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 99,1% και μείωση 70,7% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019 (2.181.994 αφίξεις). Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, ολόκληρη τη χρονιά, οι αφίξεις ανήλθαν μόλις σε 631.609 συγκριτικά με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια το 2019, καταγράφοντας μείωση 84,1%. Το 2019 οι αφίξεις Ρώσων τουριστών ανήλθαν σε 781.856, με τη Ρωσία να αποτελεί τη δεύτερη σε σημασία αγορά για τον κυπριακό τουρισμό. Για την περσινή χρονιά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία αφού η αγορά ήταν στην ουσία «κλειστή» λόγω της πανδημίας και της κατηγοριοποίησης που ίσχυε το 2020.  Πάντως, το γεγονός ότι η ρωσική αγορά ανακουφίζει μερικώς την τουριστική βιομηχανία τη φετινή χρονιά παρά τις προκλήσεις που συνεχίζονται εξαιτίας της πανδημίας αναγνώριζε και ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος χαρακτηρίζοντας με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ τις αφίξεις από τη Ρωσία στυλοβάτη του τουρισμού. Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία για την ροή τουριστών ο κ. Περδίος ανέφερε πως για πρώτη φορά η ρωσική αγορά ξεπερνά τις αφίξεις από τη Βρετανία αν και εκτίμησε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι Βρετανοί τουρίστες. Ο ίδιος διευκρίνισε πως λόγω της πανδημίας η φετινή χρονιά εξακολουθεί να είναι δύσκολη και ανέφερε πως η επιστροφή των αφίξεων στα επίπεδα του 2019 δεν αναμένεται πριν το 2024 αλλά πως η ουσιαστική ανάκαμψη θα αρχίσει με το νέο χρόνο.  Τις ανάσες που δίνουν στην τουριστική βιομηχανία οι Ρώσοι κατέγραψε σε δηλώσεις του και ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης. Ο ίδιος μιλώντας στον «Φ» εξέφρασε την εκτίμηση πως η καλή υπό τις περιστάσεις πορεία των αφίξεων από τη Ρωσία ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβριο, υπό την αίρεση όμως των επιδημιολογικών μας δεδομένων. «Ευελπιστούμε ότι τα νούμερα από τη Ρωσία που κρατούν στην ουσία την τουριστική αγορά αυτή τη στιγμή και δίνουν κάποιες ανάσες να συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο αλλά και τον Οκτώβριο», είπε ο κ. Ρουσουνίδης συμπληρώνοντας όμως πως αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου αφού εξαιτίας της πανδημίας όλα παραμένουν ρευστά.

Στην πρώτη τριάδα

Την προτίμηση των Ρώσων για την Κύπρο όσον αφορά ταξίδια αναψυχής επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας ATOR. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες το πρώτο εξάμηνο φέτος επισκέφθηκαν την Κύπρο 172.300 άτομα από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα η χώρα μας να αποτελεί τον τρίτο στη σειρά δημοφιλέστερο μακρινό τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους μετά την Τουρκία (806 χιλ. ταξίδια ) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (294 χιλ. ταξίδια Ρώσων). Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Αίγυπτος (115 χιλ. ταξίδια) και την πεντάδα των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών για τους Ρώσους συμπληρώνουν οι Μαλβίδες (91 χιλ. ταξίδια το πρώτο εξάμηνο). Σύμφωνα, πάντως, με τον ίδιο Σύνδεσμο σε σχέση με το 2019 οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία προς την Κύπρο το πρώτο εξάμηνο  καταγράφουν μείωση της τάξης του 43%.