Πυρίλλης για Ουκρανούς πρόσφυγες: Να γίνει διασκορπισμός τους σε όλη την Κύπρο, όχι μόνο στην επ. Αμμοχώστου


 Ο δήμαρχος Παραλιμνίου μιλώντας στην Νατάσα Χριστοφόρου και την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", εξηγεί γιατί λέει «όχι» στους Ουκρανούς πρόσφυγες, για τους οποίους γίνονται διευθετήσεις για να μείνουν σε τουριστικά καταλύματα. Προτείνει ωστόσο να γίνει ο διασκορπισμός τους σε όλη την Κύπρο. 


Νατάσα Χριστοφόρου / Φιλελεύθερος 


Μιλώντας στον «Φ» ο δήμαρχος Παραλιμνίου, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη μεταφορά Ουκρανών προσφύγων στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές, θα επιφέρει πλήγμα στον τουρισμό και πρότεινε ως καλύτερη λύση τον διασκορπισμό τους σε όλη την Κύπρο. 

«Εμείς δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Ουκρανών, που έχουν τα προβλήματα τους και πρέπει να τους συμπαρασταθούμε. Πρέπει όμως από 10.000 πρόσφυγες να φέρουν τις 8.000 στην ελεύθερη Αμμόχωστο, μέσα στην καρδιά του τουρισμού;».

Ερωτηθείς γιατί αποτελεί πρόβλημα να βρίσκονται πρόσφυγες στην τουριστική περιοχή, είπε: «Οι άνθρωποι αυτοί, που θα ζουν στην τουριστική περιοχή, δεν θα κυκλοφορούν και θα μιλούν με κόσμο; Θα έχουμε δύο σκηνές αντίθετες μεταξύ τους. Η μία είναι η δυστυχία του πολέμου, την οποία βίωσα και εγώ και εύχομαι να μην τύχει σε κανένα. Κάποιοι τουρίστες, όμως, μπορεί να πουν πως “πήγαμε στην Κύπρο ήταν πολύ ωραία, αλλά ήταν γεμάτο πρόσφυγες”».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ανέφερε πως «όσο ευαισθητοποιημένοι κι αν είναι οι Ευρωπαίοι, ο τουρισμός είναι πολυτέλεια και αυτά τα δύο συγκρούονται. Εμείς κτίσαμε με πολλή προσπάθεια στον Πρωταρά ένα προϊόν τα τελευταία πέντε χρόνια, όπου αυξήθηκαν οι κλίνες και οι τιμές. Πρέπει να σκεφτούμε την εικόνα που θα εκπέμψει αυτός ο τόπος. Την ώρα που ο άλλος θα κάνει διακοπές και θα βλέπει τη δυστυχία μπροστά του, εάν αυτό είναι το πιο ιδανικό πράγμα». 

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι όταν ο ίδιος ήταν φοιτητής σε ένα χωριό της Γερμανίας, άκουσε πολλά και του έλεγαν “ξένε έξω, ξένε έξω”. Σε παρατήρηση ότι ενδεχομένως κάποιος να θεωρήσει ότι αυτό κάνει και ο ίδιος στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, απάντησε ότι «δεν εννοεί αυτό το πράγμα» με τις θέσεις που εκφράζει. 

Ο δήμαρχος Παραλιμνίου αμφισβητεί και τις προθέσεις του κράτους, που θέλει να μεταφέρει πρόσφυγες στην περιοχή, λόγω του πλήγματος που δέχθηκε από την απώλεια της ρωσικής αγοράς. Όπως είπε, μπορεί να χάθηκαν κάποια συμβόλαια με Ρώσους, αλλά όχι ο τουρισμός.

Κληθείς να πει εάν η άποψη που εκφράζει είναι η επικρατούσα στην ελεύθερη Αμμόχωστο, ανέφερε πως υπάρχουν ξενοδόχοι «σωστοί και επαγγελματίες, που σκέφτονται το μέλλον» και συμμερίζονται την άποψή του. 

Πρόσθεσε ακόμα πως για να αποδείξει πως δεν είναι ρατσιστής, προτίθεται να φιλοξενήσει έξι Ουκρανούς πρόσφυγες στο σπίτι του. «Στο σπίτι μου στο Παραλίμνι, όμως, όχι στην τουριστική. Είναι μεγάλη διαφορά το αξιοθέατό μας να είναι οι πρόσφυγες». 

«Και για να το πάρω και ένα βήμα παρακάτω», συμπλήρωσε, «οι Ουκρανοί έχουν πολλά κοινά μαζί μας και πρώτο και καλύτερο τη θρησκεία μας, άρα έχουμε ακόμα ένα λόγο να τους βοηθήσουμε».