Πως να προστατέψετε τα μάτια των παιδιών σας

Το καλοκαίρι τελείωσε και ήρθε η ώρα τα παιδιά να σηκώσουν μανίκια και να ετοιμαστούν ενόψει της καινούργιας σχολικής χρονιάς.

Μαζί με την αγορά των νέων σχολικών ειδών, είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα στις πιο μικρές ηλικίες που δεν μπορούν να αντιληφθούν ή να διαμαρτυρηθούν τι είναι καλή όραση και τι όχι, να πραγματοποιείται οφθαλμολογικός έλεγχος.

Η ποιότητα της όρασης αποτελεί το κλειδί τόσο για τη σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού όσο και για την ομαλή ένταξή του στη μαθησιακή διαδικασία.

Πέρα από τις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν παιδιά με μη διαγνωσμένα διαθλαστικά σφάλματα, σύμφωνα με έρευνες, σημαντικές είναι καιοι μειωμένες επιδόσεις τους στις αθλητικές δραστηριότητες, που τόσο σημαντικές είναι για εκείνα. Αντιμετωπίζουν προβλήματα εκτίμησης του βάθους και της κίνησης καθώς επίσης και δυσκολίες στο συντονισμό οφθαλμών – άνω άκρων. Σημαντικότατη είναι και η καθυστέρηση στην ανίχνευση αντικειμένων λόγω μειωμένης όρασης, γεγονός που σε αρκετά αθλήματα διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος.

Με αφορμή λοιπόν τη νέα σχολική χρονιά αποταθήκαμε στους ειδικούς τους είδους, Γιώργο Ελευθεριού (οπτομέτρης) και Ξένιο Ελευθερίου (οπτικός) από το κατάστημα Οπτικών «Μάκης Ελευθερίου» στο Παραλίμνι.

Αρχικά ρωτήσαμε σε ποια ηλικία θεωρούν ότι είναι κατάλληλη για τα παιδιά να προβαίνουν σε οφθαλμολογικούς ελέγχους, με τον Γιώργο να αναφέρει ότι «ο πρώτος έλεγχος συνιστάται να γίνεται από την ηλικία των 1-2 χρονών , αλλά μπορεί και να γίνει νωρίτερα αν υπάρχουν ανησυχίες από τους γονείς. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε από νωρίς ότι διαθλαστικά προβλήματα όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, αλλά και οφθαλμικές παθήσεις όπως στραβισμός ή τεμπέλικα μάτια, μπορούν να διαγνωστούν εγκαίρως ».

 Όσο για το πώς μπορούν οι γονείς να καταλάβουν ότι το παιδί τους χρειάζεται οφθαλμολογικό έλεγχο, από τη στιγμή που τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν σε τόσο μικρή ηλικία τι σημαίνει σωστή όραση, ή να διαμαρτυρηθούν ο Ξένιος τονίζει ότι «αυτός είναι και ο λόγος που στα Οπτικά Μάκης Ελευθερίου, συστήνουμε μετά την ηλικία των 2 χρονών, μία φορά τον χρόνο (και σε αρκετές περιπτώσεις 1 φορά το 6μηνο), να γίνεται η επίσκεψη για οφθαλμολογικό έλεγχο».

Επίσης μας ανέφεραν ότι υπάρχουν κάποια συμπτώματα, όπου ο γονιός μπορεί να αντιληφθεί ότι το παιδί τους έχει κάποιο πρόβλημα με την όραση του. Κάποια από αυτά είναι το συχνό ανοιγοκλείσιμο των ματιών, το υπερβολικό τρίψιμο ματιών, η χαμηλή επίδοση στο σχολείο, το να κρατάει αντικείμενα (ipad, βιβλία κτλ) σε πολύ κοντινή απόσταση, ή το να κάθεται σε κοντινή απόσταση από την τηλεόραση. Σε μεγαλύτερες ηλικίες το να παραπονιέται το παιδί για συχνούς πονοκεφάλους είναι επίσης μια ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα όρασης.»