Πρωταράς - Αγία Νάπα: Το 90% των επιχειρήσεων έχουν πρόβλημα


Μετά από δύο χρόνια, «ουσιαστικά οικονομικής ξηρασίας» περίπου εννέα στις δέκα μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε Πρωταρά και Αγία Νάπα, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. 

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΠΟΒΕΚ, Στέφανο Κουρσάρη, τα προβλήματα αυτά διαχωρίζονται σε δυο κατηγορίες: Απλήρωτα ενοίκια, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία να είναι αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο έξωσης. Και η δεύτερη κατηγορία, καθυστερημένες δόσεις σε δάνεια τραπεζών με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες αυτής της κατηγορίας να κινδυνεύουν να εκποιηθούν είτε τα καταστήματα τους αν είναι ιδιόκτητα, είτε οι κατοικίες ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία. Σε αυτές τις περιοχές, ένας αριθμός 15 ως 20% εξαιτίας όλων αυτών των προβλημάτων, έβαλε λουκέτο εξαιτίας όλων αυτών των προβλημάτων, δήλωσε ακόμη ο κ. Κουρσάρης.  

Επομένως, προειδοποίησε σε έντονο ύφος ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, «το υπουργείο Οικονομικών και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση, να μην διανοηθούν να διακόψουν τα σχέδια επιδότησης λόγω κορωνοϊού τα οποία, ασχέτως πόσο πολύ ή λίγο κάλυψαν τη ζημιά αυτών των επιχειρήσεων, ήταν σίγουρα μια τονωτική ένεση». 

Επί πλέον, υπογράμμισε ο γ.γ. της ΠΟΒΕΚ, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής οικονομικοί δείκτες που να αποδεικνύουν ότι η οικονομία και το εμπόριο κινούνται στα επίπεδα του 2019, πριν ξεσπάσει το πρόβλημα και η κρίση. 

Αντιθέτως, συνέχισε, στην αγορά κυριαρχεί επί του παρόντος έντονη αβεβαιότητα και τυχόν διακοπή των κρατικών χορηγιών, θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων  εργασίας στην επαρχία Αμμοχώστου, αλλά και στο κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή προσπαθούν με νύχια και με δόντια, να βρουν έναν τρόπο για να επιβιώσουν. 

«Προειδοποιούμε λοιπόν την κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Κουρσάρης, «να σταθμίσει με πολλή προσοχή τα δεδομένα στην αγορά και να αποφύγει τη λήψη βεβιασμένων αποφάσεων οι οποίες θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία». Και πρόσθεσε πως όσο και αν υπήρξε στήριξη της ελεύθερης Αμμοχώστου από τον εγχώριο τουρισμό, αυτό το γεγονός δεν ήταν αρκετό για να καλύψει τις μεγάλες οικονομικές απώλειες από την μείωση του εισερχόμενου τουρισμού. «Είναι που είναι πολύ δύσκολα τα δεδομένα, ας μην τα κάνει τραγικά η κυβέρνηση διακόπτοντας τις κρατικές χορηγίες προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Κουρσάρης. Ο γ.γ. της ΠΟΒΕΚ είπε, επίσης, ότι στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά το πρόβλημα βιωσιμότητας των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων είναι πιο έντονο και ευδιάκριτο, λόγω του τουριστικού χαρακτήρα που έχουν οι δυο περιοχές. «Αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι το ζήτημα είναι παγκύπριο. Και τυχόν διακοπή των επιδοτικών προγραμμάτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα είχε παγκύπριες αρνητικές προεκτάσεις», ανέφερε.

Πρόβλημα τα φθηνά πακέτα διακοπών

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΠΟΒΕΚ σε Λάρνακα, Αμμόχωστο, Κυριάκος Αμπίζας, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» επισήμανε ότι στα τόσα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, το θέμα της ποιότητας των τουριστών που φέραμε πέρσι και φέτος, πέρασε απαρατήρητο. Όμως, τόνισε, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει το γεγονός ότι επί της ουσίας φέραμε φθηνό τουρισμό από τις χώρες που καταφέραμε να φέρουμε. Και σε αυτό, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ασφαλώς το φθηνό πακέτο διακοπών που έδωσαν και πέρσι και φέτος οι ξενοδόχοι. Όμως, συνέχισε ο κ. Αμπίζας, αυτό δεν είναι καλός οιωνός για το μέλλον, ενώ δεν είναι τυχαίο που οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου σε τουριστικές περιοχές, διαμαρτύρονται τα δυο τελευταία χρόνια, ότι είναι λίγοι ως ελάχιστοι οι τουρίστες που εισέρχονται στα καταστήματα τους. Ενώ αρνητικό ρόλο διαδραματίζει και το γεγονός ότι πολλά ξενοδοχεία που εφαρμόζουν την προπληρωμένη διατροφή, κρατούν με τον τρόπο αυτό, εντός τους τουρίστες οι οποίοι ελάχιστο εξέρχονται έξω.

Τόσο ο κ. Κουρσάρης, όσο και ο κ. Αμπίζας επισήμαναν ότι το νέο εμπορικό κέντρο (mall) που αναμένεται να λειτουργήσει εντός Σεπτεμβρίου στη Λάρνακα, αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόσο στην επαρχία Αμμοχώστου, όσο και στη Λάρνακα.