Πρωταράς / Αγία Νάπα: Αισιοδοξία για μια καλή σεζόν


Όχι μόνο δεν ξέχασαν την Κύπρο, αλλά τηλεφωνούν και στους επιχειρηματίες του τουρισμού στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, με τους οποίους έγιναν φίλοι τα προηγούμενα χρόνια, για να ρωτήσουν «πως πάνε τα πράγματα στο νησί με τον κορωνοϊό και αν η κατάσταση θα τους επιτρέψει να έρθουν τελικά στο νησί για τις διακοπές τους».

Αυτό συμβαίνει με πολλούς επαναλαμβανόμενους επί σειρά ετών Βρετανούς τουρίστες στο νησί μας και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΣΙΚΑ) Αμμοχώστου, Πέτρο Ασσιά, δείχνει τη σταθερή αξία του ανθρώπινου πολιτισμού της Κύπρου όσο αφορά τον Τουρισμό, αλλά και κάτι στο οποίο θα πρέπει να επενδύσουμε με μεγαλύτερη προσοχή τα επόμενα χρόνια. Αυτοί είναι οι πρώτοι πρεσβευτές μας στην αγγλική αγορά και το εξωτερικό, τόνισε ο κ. Ασσιάς.

Είναι οι ίδιοι, τόνισε με συγκίνηση, που μας πήραν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το περασμένο καλοκαίρι για να μας ευχηθούν, αλλά και να μας που πόσο λυπούνται που δεν μπόρεσαν να έρθουν στο νησί. «Είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχή και θα αρχίσουμε να τους βλέπουμε και αυτούς και άλλους τουρίστες από τον Μάιο. Και θα τους υποδεχθούμε με την ίδια πάντα κυπριακή φιλοξενία, αλλά και όσο αφορά την ελεύθερη Αμμόχωστο, με τις ίδιες τιμές του 2019», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΣΙΚΑ) Αμμοχώστου.

Ο κ. Ασσιάς, στις δηλώσεις του είπε ακόμη πως οι ενδείξεις που έχει από τους συναδέλφους του είναι πως μπορεί να μην άνοιξαν ακόμη επειδή δεν υπάρχει τουρισμός, αλλά πρόθεση τους είναι να ανοίξουν όλοι μέχρι το καλοκαίρι. Το πότε ακριβώς, συνέχισε, θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία που το αεροδρόμιο Λάρνακας, «θα πάρει τα απάνω του όσο αφορά πτήσεις και αριθμό αφικνούμενων τουριστών».  

Την ίδια όμως στιγμή, ο κ. Ασσιάς έστειλε μήνυμα και προς το κυπριακό κοινό, τονίζοντας ότι σε πολλά Κοκκινοχώρια, αλλά και σε αυτή την Αγία Νάπα, υπάρχουν εστιατόρια, καφετερίες και ταβέρνες που παραμένουν σε λειτουργία και έτοιμα ανά πάσα στιγμή να υποδεχθούν Κύπριους, ειδικά όσο αφορά τους Λευκωσιάτες που μεταβαίνουν στην περιοχή τα Σαββατοκύριακα και διαμένουν στα εξοχικά τους. Την πρώτη μέρα που λειτούργησαν υποστατικά αναψυχής πρόσθεσε, στην Αγία Νάπα λειτούργησαν τουλάχιστον τρία, ενώ εντός του Δήμου Παραλιμνίου, (όχι στον Πρωταρά), πολύ περισσότερα. Παροδικά και όσο η κίνηση Κυπρίων και ξένων στην περιοχή θα αυξάνεται, θα μεγαλώνει και ο αριθμός των κέντρων αναψυχής που θα ανεβάζουν ρολά, είπε επίσης ο κ. Ασσιάς. 

Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρόθεση των πλείστων επιχειρηματιών της περιοχής είναι να διατηρήσουν τις τιμές του 2019 και φέτος. Αφού πρώτο ποντάρουν και φέτος στον Κύπριο, ενώ δεν ξεχνούν ότι ήταν οι Κύπριοι που τους στήριξαν καθοριστικά πέρσι, ειδικά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. 

Έκκληση προς όλους 

Ο κ. Ασσιάς σε άλλο σημείο των δηλώσεων του κάλεσε όλους να τηρούν τα μέτρα γύρω από την πανδημία, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις στην ελεύθερη Αμμόχωστο αλλά και όλη η κυπριακή οικονομία, δεν έχουν την πολυτέλεια για μια δεύτερη συνεχή χρονιά που θα πάει στραβά ο τουρισμός. Ήδη, επισήμανε, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας για πολλές επιχειρήσεις, με πρώτο θέμα να τις πνίγει αυτό των ενοικίων και δεν θα μπορούσαν να αντέξουν δεύτερο χρόνο χωρίς  να έχουν εισόδημα. 

Επιπρόσθετα, για το θέμα των ενοικίων, ο κ. Ασσιάς είπε ότι ένας αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων χάρισε μέχρι και πέραν του 50% του ενοικίου στους διαχειριστές ενόσω ήταν κλειστοί λόγω των μέτρων της πανδημίας. Αλλά, δυστυχώς, όχι και όλοι, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις εστίασης. 

Ρεπορτάζ: Πάμπος Βάσιλας / Φιλελεύθερος