Προσκλητήριο για Βαρώσι


Εκστρατεία για αποτροπή υλοποίησης των τουρκικών σχεδιασμών εποικισμού της Αμμοχώστου ξεκινά ο Δημοκρατικός Συναγερμός, καλώντας τους Αμμοχωστιανούς σε συστράτευση και κινητοποίηση προκειμένου να σταλεί δυναμικό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος ξεκίνησε χθες κύκλο επαφών με τοπικούς φορείς και βουλευτές της κατεχόμενης πόλης, διαμηνύοντας τους ότι θα πρέπει όλοι μαζί να εργαστούν για τη σωτηρία της Αμμοχώστου.

Σήμερα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, στη διάρκεια της οποίας θα θέσει το θέμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, καθώς επίσης και τις τουρκικές προκλήσεις. Η σημερινή τηλεδιάσκεψη θα αποτελέσει την αρχή ενός κύκλου διπλωματικών επαφών του προέδρου του ΔΗΣΥ στις Βρυξέλλες και όχι μόνο, οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρό τους το ζήτημα της Αμμοχώστου. Μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα γίνουν διάφορες ενέργειες για προώθηση του θέματος στο Ευρωκοινοβούλιο. Συναντήσεις επίσης θα γίνουν για το θέμα της Αμμοχώστου και με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα προετοιμάζονται επαφές και με έγκριτους νομικούς με τους οποίους θα γίνει ανταλλαγή απόψεων γύρω από το ζήτημα της περίκλεισης πόλης και τρόπους αποτροπής των τουρκικών σχεδιασμών.

Ο δεύτερος άξονας της κινητοποίησης αφορά τη δράση των ίδιων των Αμμοχωστιανών για την πόλη τους με τη δημιουργία διαφόρων εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης σε Κύπρο και εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται και διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης για την Αμμόχωστο. Στόχος είναι να υπάρξει ευαισθητοποίηση και αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στο θέμα.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει ένα σαφέστατο μήνυμα. «Ανοίξαμε κύκλο επαφών με επίκεντρο τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και τις απειλές για παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μετά την ολοκλήρωση των επαφών θα ενημερώσει και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, με σκοπό τη στήριξη των θέσεων μας και στο ζήτημα των Βαρωσίων. 

Αναφερόμενος στις επαφές με αιρετούς αξιωματούχους και οργανωμένα σύνολα και με επίκεντρο τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, σημείωσε ότι μαζί με τους βουλευτές της επαρχίας και τον επαρχιακό γραμματέα αλλά και το Εκτελεστικό Γραφείο, τους αιρετούς αξιωματούχους και οργανωμένα σύνολα της Αμμοχώστου, είναι κοινή η προσπάθεια αποτροπής νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο και αφορά όλους τους Κύπριους. 

Όπως ανέφερε, οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν και θα συμπεριλαμβάνουν και ειδική συνεδρία με έγκριτους νομικούς όπου και θα συζητηθούν και οι νομικές πτυχές που αφορούν τα Βαρώσια. «Δεν αποκλείουμε και μετάκληση ειδικών από το εξωτερικό», ανέφερε. 

Επεσήμανε παράλληλα πως η Τουρκία απειλεί αλλά η Κύπρος δεν είναι μόνη και δεν πρέπει να είναι μόνη «Ως Δημοκρατικός Συναγερμός είμαστε μέλος της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών μας, θα ενημερώσουμε και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του φίλου της Κύπρου και προσωπικού μου φίλου, Μάνφρεντ Βέμπερ, με σκοπό τη στήριξη των θέσεων μας και στο ζήτημα των Βαρωσίων. Η Τουρκία πρέπει να πάρει σαφέστατο ευρωπαϊκό μήνυμα», κατάληξε ο κ. Νεοφύτου. 

ΑΚΕΛ: ΑΟΖ και Βαρώσια στο Ευρωκοινοβούλιο

Ενόψει της συνεχούς κλιμάκωσης των προκλήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εντεινόμενων απειλών για εποικισμό της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, το ΑΚΕΛ μέσω της αντιπροσωπείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, υπέβαλε (4/9/2020) πρόταση για συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια του ΕΚ. Η πρόταση προς συζήτηση, η οποία ζητείται να ολοκληρωθεί με ψήφισμα, είναι: «Οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα Βαρώσια και η πιεστική ανάγκη για επανέναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος». 

Στόχος του ΑΚΕΛ είναι η αποκλιμάκωση και ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων, η αποτροπή νέων τετελεσμένων και η επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού το συντομότερο.

Πηγή: Φιλελεύθερος