Που εστιάζονται οι έρευνες για τον θάνατο του άτυχου Μάριου από την Ξυλοφάγου


Τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας που οδήγησε στον θάνατο τον 31χρονο αλεξιπτωτιστή Μάριο Φραγκούς από την Ξυλοφάγου, αναζητούν στο μοιραίο μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο (paramotor glider) που οδηγούσε, τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Κύπρου. 

Μιλώντας στο alphanews.live o Πρόεδρος της ΕΔΑΑΣ και Αρχιεπιθεωρητής, κυβερνήτης Ιωάννης Λοΐζου εξήγησε ότι ο άτυχος νεαρός κατέπεσε στο κενό έχοντας προσδεδεμένη στην πλάτη του την κινητήρια μηχανή του αλεξίπτωτου, που έφερε έλικα.

Η έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής εστιάζεται στο ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης στην μηχανή ή στο αλεξίπτωτο, ενώ εκ πρώτης όψεως δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα συμπέρασμα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας με θύμα τον 31χρονο Μάριο. 

Από την σκηνή του αεροπορικού δυστυχήματος τα μέλη της Επιτροπής περισυνέλεξαν όλο τον εξοπλισμό και τα θραύσματα από το μοιραίο, μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο. Τα τεκμήρια της τραγωδίας μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου τις επόμενες ημέρες θα εξεταστούν ενδελεχώς από τους ειδικούς εμπειρογνώμονες.

Ο κύριος Λοϊζου διευκρίνισε ότι η έρευνα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων αφορά μόνο θέματα ασφάλειας και στοχεύει σε πόρισμα και συστάσεις προς τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, για αποφυγή παρόμοιων δυστυχημάτων. Τα μέλη της Επιτροπής τόνισε ο κύριος Λοϊζου, δεν αναζητούν πταίσμα το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι δουλειά της Αστυνομίας να διερευνήσει.

Η Επιτροπή αναμένεται να επιστρατεύσει εμπειρογνώμονες για ανάκτηση τυχόν οπτικοακουστικού υλικού που πιθανόν να καταγραφόταν από τα συστήματα του αλεξίπτωτου κατά τη διάρκεια της μοιραίας πτήσης, καθώς και συνομιλίες με το Κέντρο Ελέγχου.

Από την πλευρά της, η Αστυνομία διερευνά υπόθεση αφύσικου θανάτου για την αεροπορική τραγωδία. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Χρίστος Ανδρέου διευκρίνισε μάλιστα στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι οι Αρχές δεν εμπλέκονται στη  διαδικασία ελέγχου και αδειοδότησης τέτοιων αεροσκαφών ή εκπαδευτικών προγραμμάτων.