Πόσα λεφτά θα πάρουν οι δήμοι στην επ. Αμμοχώστου


Στα ίδια επίπεδα με φέτος αναμένεται να κινηθεί και το 2020, η κρατική χορηγία που θα λάβουν τριάντα Δήμοι. Το συνολικό ύψος της κρατικής χορηγίας θα φτάσει τα €70,7 εκατ. Τα στοιχεία, σε σχέση με το ύψος της συνολικής χορηγίας που θα λάβουν του χρόνου οι Δήμοι στις ελεύθερες περιοχές, περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία στάλθηκε στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αφορμή την ετοιμασία των προϋπολογισμών τους. Συγκεκριμένα η χορηγία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Ποσό €51 εκατ. αντιστοιχεί στην Κρατική Χορηγία, στα €17,5 εκατ. ανέρχεται η χορηγία που τους δίνεται έναντι κατάργησης του Επαγγελματικού Φόρου. Σημειώνεται ότι αυτή η φορολογία έχει καταργηθεί εδώ και περίπου 15 χρόνια. Επίσης, στα €2,1 εκατ. ανέρχονται τα Διαπύλια τα οποία καταργήθηκαν πριν 50 και πλέον χρόνια. Τα Διαπύλια ήταν μια μορφή έμμεσης φορολογίας που επιβαλλόταν από τις Δημοτικές Αρχές στα προϊόντα που εισάγονταν στην περιοχή τους από άλλες περιοχές. 

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι, οκτώ από τους τριάντα Δήμους θα λάβουν χορηγίες πέραν των €2 εκατ., ενώ σε άλλους 14 θα παραχωρηθούν χορηγίες μεταξύ €1 εκατ. με €2 εκατ. Οι υπόλοιποι οκτώ Δήμοι θα λάβουν χορηγίες κάτω του €1 εκατ. Τη μερίδα του λέοντος της συνολικής κρατικής χορηγίας λαμβάνει ο Δήμος Λεμεσού, η οποία ανέρχεται στα €10,3 εκατ. Από αυτά τα €6,1 εκατ. προέρχονται από την κρατική χορηγία, τα €3,5 εκατ. αποτελούν χορηγία έναντι της κατάργησης του Επαγγελματικού Φόρου και €681 χιλ. τα Διαπύλια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Δήμος Λευκωσίας, ο οποίος θα βάλει στα ταμεία του ποσό €9,09 εκατ., τα οποία τα €3,8 εκατ. θα προέλθουν από την κρατική χορηγία, τα €4,3 εκατ. από τη χορηγία λόγω της κατάργησης του Επαγγελματικού Φόρου και οι €914 χιλ. θα προέλθουν από τα Διαπύλια.

Ακολουθεί ο Δήμος Λάρνακας, στον οποίο θα παραχωρηθεί ποσό €4,8 εκατ. Ποσό €3,6 εκατ. αποτελεί την κρατική χορηγία, το €1,8 εκατ. είναι η χορηγία λόγω της απώλειας του Επαγγελματικού Φόρου και οι €289 χιλ. τα Διαπύλια. Στον Δήμο Στροβόλου θα παραχωρηθεί συνολικό ποσό €4,5 εκατ. και στον Δήμο Πάφου €3,4 εκατ. Ο Δήμος Λακατάμιας θα λάβει χορηγία €2,7 εκατ., ο Δήμος Αγλαντζιάς €2,3 εκατ. και ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών €2,2 εκατ. Οι υπόλοιπες χορηγίες θα κατανεμηθούν ως εξής: Αγία Νάπα €1 εκατ., Άγιος Αθανάσιος €1,6 εκατ., Άγιος Δομέτιος €1,7 εκατ., Αραδίπου €1,7 εκατ., Γέρι €1,1 εκατ., Γερμασόγεια €1,4 εκατ., Γεροσκήπου €1 εκατ., Δερύνεια €1,1 εκατ., Δρομολαξιά Μενεού €1 εκατ., Έγκωμη €1,9 εκατ., Δάλι €1,3 εκατ., Λατσιά 1,9 εκατ., Λειβάδια €1 εκατ., Παραλίμνι €1,9 εκατ., Τσέρι €1 εκατ. και Ύψωνας €1,2 εκατ. Επίσης γύρω στις €966 χιλ. θα παραχωρηθούν στον Δήμο Σωτήρας, €886 χιλ. στην Πόλη Χρυσοχούς, €913 χιλ. στον Δήμο Πέγειας και €970 χιλ. στην Αθηαίνου. Τα λιγότερα χρήματα θα λάβει ο Δήμος Πάνω Λευκάρων, στον οποίο θα παραχωρηθούν €690 χιλ.

Πηγή:Φιλελεύθερος