Χριστούγεννα: Τόσα άτομα δικαιούνται να βρίσκονται σε ένα σπίτι - Τι ισχύει για εκκλησίες

Νέα μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου για τη διαχείριση της πανδημίας, με αυστηρότερους περιορισμούς που αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Ευαγγελία Νικολάου

Ωστόσο ενόψει της περιόδου των γιορτών, αξίζει να διευκρινιστεί το τι ακριβώς ισχύει για τις συναθροίσεις στα σπίτια με τα νέα δεδομένα.

Με βάση το τελευταίο διάταγμα που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, στις οικίες επιτρέπεται η συνολική παρουσία μέχρι 20 ατόμων, περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων και των μόνιμα διαμενόντων προσώπων.

Τι ισχύει στις εκκλησίες

Σχετικά με την παρουσία πιστών κατά τον εκκλησιασμό ή άλλων μορφών θρησκευτικής λατρείας, επιτρέπεται  είτε με μέγιστο αριθμό τα 300 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους ή τα 350 σε εξωτερικούς χώρους, είτε με μέγιστο αριθμό τα 500 πρόσωπα, τηρουμένων των μέτρων αποστασιοποίησης που καθορίζονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Στην περίπτωση δηλαδή όπου όλα τα πρόσωπα επιδεικνύουν είτε εν ισχύ πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιασμού  για την ασθένεια του κορωνοϊού, είτε εν ισχύ πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του κορωνοϊού.

Οι εξαιρέσεις

Νοείται ότι και εφόσον δεν υπερβαίνεται ο συνολικός μέγιστος αριθμός προσώπων, εξαιρούνται πρόσωπα ηλικίας κάτω των 6 ετών, πρόσωπα ηλικίας 6 έως 11 ετών, τα οποία επιδεικνύουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση (PCR) ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια  του COVID-19, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 7 ημερών, πρόσωπα ηλικίας 12 έως 17 ετών τα οποία επιδεικνύουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση (PCR) ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, καθώς και πρόσωπα ηλικίας 18 ετών και άνω που δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω ιατρικού προβλήματος τα οποία επιδεικνύουν ιατρικό πιστοποιητικό που εκδίδει το Υπουργείο Υγείας καθώς και αρνητική εργαστηριακή εξέταση (PCR) ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 7 ημερών.