Πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στο Βαρώσι


Μια άλλη τραγική διάσταση των τελευταίων εξελίξεων για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποτελεί η ύπαρξη μαζικών χώρων ταφής Ελληνοκυπρίων πολιτών και στρατιωτών, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τον τουρκικό στρατό. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, είναι μία πτυχή που πρέπει να απασχολήσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Μέχρι σήμερα παρά τις προσπάθειες που έγιναν και μέσω των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία αρνείτο να παραχωρήσει άδειες για εκταφές όπως επίσης και να υποδείξει τους χώρους ταφής, προφασιζόμενη ότι η περιοχή είναι στρατιωτική ζώνη,.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις καταρρίπτεται ο μύθος και το αφήγημα της Τουρκίας, τη στιγμή μάλιστα που ο Ερντογάν έχει προαναγγείλει πικ-νικ κατά την προσεχή κάθοδό του στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα, προτεραιότητα των τουρκικών στρατευμάτων τον Αύγουστο του 1974 ήταν η είσοδος του στην εντός των τειχών περιοχή όπου ευρίσκοντο οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι.

Μετά την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων η πλειοψηφία των κατοίκων της Αμμοχώστου εγκατέλειψε την πόλη αναζητώντας προστασία σε άλλες περιοχές.

Στην πόλη παρέμενε ένας αριθμός κατοίκων, που δεν είχαν την ευκαιρία ή δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι καθώς και κλινήρεις που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.

Μετά τη διασφάλιση από τον τουρκικό στρατό της εντός των τειχών περιοχής, δόθηκαν οδηγίες και τα τουρκικά άρματα προχώρησαν στην περιοχή εντός της κύριας πόλης της Αμμοχώστου. Ο στόχος των τουρκικών δυνάμεων ήταν η εκκαθάριση της πόλης από τους Ελληνοκυπρίους κατοίκους της. Ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των κατοίκων που παρέμειναν εντός της πόλης δολοφονήθηκαν εν  ψυχρώ από τα τουρκικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι δρόμοι της πόλης ήταν διάσπαρτοι από τους σορούς των εκτελεσθέντων. Τα Ηνωμένων Έθνη και ειδικά το Σουηδικό απόσπασμα που ήταν υπεύθυνο για την πόλη της Αμμοχώστου προχώρησαν, για λόγους υγείας, σε κάποιες ταφές των σορών των Ελληνοκυπρίων ενώ άλλες ταφές πραγματοποιήθηκαν από τον τουρκικό στρατό και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις των Τουρκοκυπρίων. Σε μια-δυο περιπτώσεις τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν το 1974 τις οικογένειες των νεκρών.

Η σφαγή στο περιβόλι της Πέρτζιενας

Μετά την ανακοίνωση του ΡΙΚ για επιστροφή των κατοίκων της Αμμοχώστου στις εστίες τους, εκατοντάδες κάτοικοι προσπάθησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Έξω από την Αμμόχωστο προς τη Δερύνεια, σε μια περιοχή που ονομάζεται «περβόλια της Πέρτζιενας», ο τουρκικός στρατός είχε στήσει οδόφραγμα για να εμποδίσει τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Προχωρούσε σε συλλήψεις και μαζικές εκτελέσεις. .

Από πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον τουρκοκυπριακό Τύπο, στην περιοχή δημιουργήθηκαν μεγάλοι ομαδικοί τάφοι, οι οποίοι την περίοδο 1995 έτυχαν επέμβασης από τον τουρκικό στρατό και τα λείψανα μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές.

Τα Ηνωμένα Έθνη και ο τουρκικός στρατός κατέχουν στοιχεία για χώρους ταφής αγνοουμένων εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.

Από τη στιγμή που για πολιτικούς λόγους η Τουρκία αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει την περιοχή ως μη στρατιωτική, τόσο για τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και για τη ΔΕΑ, δεν υπάρχει πλέον οποιαδήποτε δικαιολογία για να μην προχωρήσουν άμεσα στον εντοπισμό των χώρων ταφής και στις εκταφές των λειψάνων, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο των οικογενειών. 

Εάν δεν γίνουν άμεσα εκταφές, υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφής των χώρων ταφής από διάφορα συνεργεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και από αυτά που θα δραστηριοποιηθούν στο μέλλον με βάση τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Πηγή: Φιλελεύθερος