Περνέρα: Τα ταχύπλοα σκάφη που φτάνουν κοντά στις σημαδούρες και η επικινδυνότητά τους

Παράπονο στη στήλη της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", "ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΕΧΕΙΣ ΛΟΓΟ" έκανε πριν από λίγες ημέρες αναγνώστρια η οποία επισκέπτεται τακτικά την παραλία στην Περνέρα, επισημαίνοντας πόσο επικίνδυνο είναι για τους λουόμενους όταν τα ταχύπλοα σκάφη φτάνουν μέχρι τις σημαδούρες.

Διαβάστε αυτούσιο το παράπονο:

Πηγαίνω συχνά στην παραλία «Περνέρα» στο Παραλίμνι, για κολύμπι και ξεκούραση. Σε εκείνη την παραλία, δίπλα ακριβώς από τις σημαδούρες, διέρχονται ταχύπλοα σκάφη τα οποία πολλές φορές σέρνουν άτομα τα οποία κάνουν θαλάσσιο σκι. Τα ταχύπλοα είναι πολύ κοντά στις σημαδούρες, οι οποίες με τη σειρά τους είναι πολύ κοντά στα άτομα που κολυμπούν. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και ως μητέρα ανησυχώ, διότι τα παιδιά μου συνηθίζουν να κολυμπούν μέχρι τις σημαδούρες. Πρόσεξα επίσης ότι πολλά άτομα που κάνουν θαλάσσιο σκι κοντά στις σημαδούρες εισέρχονται και στην περιοχή των λουομένων, κάτι που απαγορεύεται.
Η θάλασσα είναι για όλους μας, είτε χρησιμοποιούμε ταχύπλοο σκάφος είτε κολυμπούμε  είτε κάνουμε σκι. Η συνεργασία όλων μας είναι απαραίτητη για λόγους ασφαλείας και όταν δεν υπάρχει συνεργασία, τότε κάποιοι κινδυνεύουν.
Μαρία

Ο Φιλελεύθερος έψαξε το θέμα και γράφει:

"Ο πρόεδρος των ναυαγοσωστών Κύπρου, Ανδρέας Ησυχίου, ανέφερε στη στήλη ότι είναι σύνηθες φαινόμενο αυτό το οποίο περιγράφει η αναγνώστριά. «Σύμφωνα και με τη Λιμενική Αστυνομία η οποία είναι η άμεσα υπεύθυνη για τέτοια θέματα, τα ταχύπλοα σκάφη αλλά και τα τζετ σκι δεν μπορούν να πλησιάζουν τις σημαδούρες. Παρόλα αυτά πολλά σκάφη τις πλησιάζουν, κυρίως τις πρωινές ώρες που είναι ήσυχη η θάλασσα. Όταν ως ναυαγοσώστες δούμε τέτοια σκάφη να πλησιάζουν τις σημαδούρες, παρεμβαίνουμε, τα πλησιάζουμε με τα σκάφη μας και τους ζητούμε να απομακρυνθούν από την περιοχή. Συνήθως υπακούουν. Εάν δεν υπακούσουν για οποιονδήποτε λόγο, τότε καταγράφουμε τα στοιχεία του σκάφους και ειδοποιούμε την Αστυνομία, η οποία παρεμβαίνει και προχωρά σε καταγγελία. Είναι όντως επικίνδυνο αυτό που κάνουν, διότι με μια μανούβρα τους μπορούν να κτυπήσουν κολυμβητή που βρίσκεται κοντά στις σημαδούρες και έτσι να έχουμε τραγωδία».
Στα πλαίσια της διερεύνησης των όσων αναφέρει η αναγνώστριά, η εφημερίδα μίλησε και με αρμόδιο λειτουργό της Αστυνομίας. Όπως είπε, η νομοθεσία επιβάλλει όπως τα ταχύπλοα σκάφη που σέρνουν αλεξίπτωτο κινούνται σε απόσταση 300 τουλάχιστον μέτρων από τις σημαδούρες, την παραλία, τους βράχους και τις βραχονησίδες. Σκάφη επίσης τα οποία σέρνουν αντικείμενα, όπως σκι, μπανάνες κ.ά., οφείλουν και εκείνα να κινούνται σε απόσταση 300 τουλάχιστον μέτρων από τα πιο πάνω σημεία.
Τα σκούτερ και τα ταχύπλοα σκάφη πρέπει να κινούνται 100 μέτρα μακριά από τις σημαδούρες. Εάν χρειαστεί να πλησιάσουν σε απόσταση κάτω από τα 100 μέτρα τις σημαδούρες, οφείλουν να κινούνται με ταχύτητα 3 κόμβων την ώρα, δηλαδή 8 – 10 χιλιόμετρα την ώρα."