Παραλίμνι: Τόμης Φλουρέτζου ξεκαθαρίζει για το θέμα των γηπέδων





Εγκρίθηκε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δημοτικός σύμβουλος Παραλιμνίου Χρυσόστομος Φλουρέτζου, η προκήρυξη προσφορών για τη συντήρηση του Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Παραλιμνίου, όπως επίσης και η προκήρυξη προσφορών για άμεση επιδιόρθωση των περιφράξεων των βοηθητικών γηπέδων.

Ο κ. Φλουρέτζου ωστόσο, παραθέτει το ιστορικό της όλης υπόθεσης, μέχρι, δηλαδή να υπάρξει αίσιο τέλος, καθώς οι εισηγήσεις του, όπως αναφέρει ο ίδιος, "έχουν χαθεί από τα πρακτικά", ενώ στο μεταξύ εγκρίνονταν από την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου. Το γεγονός αυτό φαίνεται να τον προβλημάτισε (ότι δηλαδή δεν βρίσκονται στα πρακτικά των σενεδριάσεων οι εισηγήσεις και οι δράσεις του επί του θέματος) και, ως εκ τούτου, ανάρτησε το πιο κάτω κείμενο απλά και μόνο για να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Η ουσία όμως, όπως τονίζει κι ο ίδιος, είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το έργο θα προχωρήσει κανονικά!

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Είναι πασιφανές ότι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζει το Δήμο μας τα τελευταία χρόνα αφορά τις Δημοτικές Αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Ο κάθε Δημότης έχει δικαίωμα να γνωρίζει το τι γίνεται στο Δήμο του εξού και ο λόγος που θα αναφερθώ εν συντομία (όσο είναι εφικτό) για το ιστορικό αυτού από την μέρα εκλογής του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και την έναρξη της δικής μου θητείας.

Έχω καταθέσει και επανακαταθέσει επανειλημμένα τα τελευταία 2 χρόνια, με ολοκληρωμένη έκθεση προβλημάτων λεπτομερώς, επίσημα γραπτώς παράλληλα και με υπεραρκετό φωτογραφικό υλικό καταθέτοντας επίσης τρόπους επίλυσης που κατ’ εμένα ήταν οι πιο σωστοί και οι πιο λειτουργικοί σε βάθος χρόνου. Μετά από συναντήσεις που είχα κάνει και ανταλλαγή απόψεων μεγάλης διάρκειας με όλα τα εμπλεκόμενα αθλητικά σύνολα, διευθύνων πρόσωπα και φορείς που είναι χρήστες των εγκαταστάσεων αυτών είχαμε εντοπίσει ως επιτροπή Παιδείας και Αθλητισμού σχεδόν όλα τα προβλήματα που χρήζουν επιδιόρθωσης ή αναβάθμισης στις Αθλητικές Δημοτικές εγκαταστάσεις. 

Υπήρξε πλήρης συνεργασία και συνεννόηση με όλα τα μέλη της επιτροπής η οποία απαρτίζεται από:
Α. Λοΐζου (Πρόεδρος) ,Τ. Φλουρέντζου (Μέλος)
Μ. Μουλαζίμη (Μέλος), Σ. Κωνσταντίνου (Μέλος)
Μ. Τσιολάκης (Μέλος)

Σε συνεργασία με τον πρόεδρο της επιτροπής Παιδείας και Αθλητισμού Αντρέα Λοϊζου και τον συντονιστή Κώστα Ηροδότου του Δημοτικού Σταδίου ‘’Τάσος Μάρκου’’ σε πρώτη φάση έχω εισηγηθεί επίσημα τα εξής τα οποία και έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα.
1)Διόρθωση προπυλαίων, τοιχοποιίας πίσω από τις κερκίδες των κλιμακοστάσιων, της εξωτερικής και εσωτερικής περίφραξης.
2)Επιδιόρθωση του ανελκυστήρα και κατασκευή νέου προκειμένου να τα χρησιμοποιούν και άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
3)Επιδιόρθωση ασφάλτου περιμετρικά των γηπέδων και απομάκρυνση οποιονδήποτε αχρείαστων-επικίνδυνων υλικών.
4)Ανακατασκευή χλοοτάπητα του Δημοτικού Σταδίου και των βοηθητικών γηπέδων με τη αναβαθμισμένη μέθοδο αποστράγγισης.
5) Αντικατάσταση του συστήματος παρακολούθησης CCTV
6) Αναβάθμιση του φωτισμού του Σταδίου και των βοηθητικών .
7) Επιδιόρθωση των περιφράξεων ολόκληρου του αθλητικού κέντρου και ‘’ νοικοκύρεμα’’ – καθάρισμά περιμετρικά.
8) Απομάκρυνση και αντικατάσταση όπου χρειαζόταν κατεστραμμένων υλικών, πάγκων και εγκαταστάσεων εντός και εκτός βοηθητικών γηπέδων θίγοντας την επικινδυνότητα τους.

Σε δεύτερη φάση - μετά από αρκετό χρονικό διάστημα - βλέποντας την μη υλοποίηση των εγκριμένων εισηγήσεων μου τις επανατοποθέτησα ακόμη 3 φορές. Επίσης είχα εισηγηθεί στον διορισμό ενός συντονιστικού οργάνου στα γήπεδα για την επικράτεια της τάξης και την τήρηση τους προγράμματος για να υπάρχει σωστός προγραμματισμός και να ικανοποιηθούν όλοι οι δημότες και τα αθλητικά σύνολα που είναι χρήστες των γηπέδων.

Σε τρίτη φάση, σαν Δημοτικό Συμβούλιο ορίσαμε προσωρινό συντονιστή και διαχειριστή των αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου ήρθε αντιμέτωπος με μια τεράστια πίεση αφού είχε να επιδιορθώσει και να παραδώσει πέντε ποδοσφαιρικά γήπεδα – που δεν ήταν και στη καλύτερη τους κατάσταση - 2 μήνες πριν τη φετινή ποδοσφαιρική περίοδο. Δούλευε ώρες απεριόριστες παραδίδοντας ένα τίμιο αποτέλεσμα αλλά η διαχείριση και η συντήρηση των γηπέδων δεν μπορεί αποδώσει στο μέγιστο όταν γίνεται μόνο από ένα άτομο και λογικότατα το αποτέλεσμα ήταν προσωρινό και τα προβλήματα συνέχισαν να υπάρχουν.

Σε τέταρτη φάση είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις με τον Δήμαρχό και προτάθηκε ότι για να έχουμε ένα σωστά αναβαθμισμένο αθλητικό κέντρο πρέπει να παραχωρήσουμε τη συντήρηση τους σε αρμόδιο ειδικευόμενο εξωτερικό παράγοντα.

Παραθέτω αυτούσια την εισήγηση μου για τις φάσεις δύο, τρία και τέσσερα που αφού είχα καταθέσει συνολικά τις ήδη ΕΓΚΡΙΜΕΝΕΣ μη υλοποιημένες προτάσεις μου είχα εισηγηθεί από 9 Ιανουαρίου του 2018 - που για κάποιο λόγο δε βρίσκονται στα πρακτικά - που έχει ως εξής:

‘’ Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου διαπίστωσα ότι υπάρχει άλυτο πρόβλημα στη συντήρηση και συντονισμό των Δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων. Για το λόγο αυτό προτείνω πρόσληψη υπεύθυνου γηπέδων με αγορά υπηρεσιών.
Επίσης επειδή πιστεύω ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον – τουλάχιστον χειροπιαστό- από επενδυτές για αναβάθμιση των γηπέδων προτείνω να ορισθεί άμεσα ημερομηνία έναρξης των εγκριμένων εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων και αν δεν είναι εφικτό να γίνουν από τα συνεργεία του Δήμου, να προχωρήσουμε άμεσα σε ανάθεση των εργασιών στον ιδιωτικό τομέα, μέσω προσφορών. Σε περίπτωση που οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου αδυνατούν να αναλάβουν την επίβλεψη λόγω φόρτου εργασίας είμαι διαθέσιμος να αναλάβω την επίβλεψη για την διεκπεραίωση αυτών ’’


Με την πιο πάνω εισήγηση-θέμα μου προς το Δημοτικό Συμβούλιο είχα προσφερθεί και στη επίβλεψη τους αν αδυνατούσε για κάποιο λόγο η υπηρεσία του Δήμου ή λόγω φόρτου εργασίας και θα ήταν πλήρως κατανοητό.

Μετά από 2 χρόνια πίεσης και εισηγήσεων, οι προτάσεις έχουν ολοκληρωθεί με τη σύσταση της Επιτροπής Παιδείας- Αθλητισμού , του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής υπηρεσίας. Έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019 και σε συνεδρία που έγινε στις 4 Μαρτίου 2019 εγκρίθηκε επιτέλους η προκήρυξη προσφορών για τη συντήρηση του Αθλητικού Κέντρου του Δήμου μας όπως επίσης και η προκήρυξη προσφορών για άμεση επιδιόρθωση των περιφράξεων των βοηθητικών γηπέδων. Θέλω να πιστεύω ότι πρόβλημα των Δημοτικών εγκαταστάσεων έφθασε στην πηγή επίλυσης του. Ο λόγος που δημοσιεύω το ιστορικό όλων αυτών των προσπαθειών είναι για να γνωρίζουν όλοι οι δημότες και όλα τα εμπλεκόμενα αθλητικά σύνολα που βρίσκονταν τα κυριότερα προβλήματα, την πορεία και τις πράξεις προς επίλυση αυτών γιατι πολλά άτομα που έχω συζητήσει έχουν λανθασμένη εντύπωση λόγω πρακτικών θίγοντας την απραξεία. Ευτυχώς έχουμε αίσιο αποτέλεσμα και τώρα απλά μένει να κάνουμε ακόμη λίγη υπομονή.

Επίσης ενημερωτικά:

Έχει προταθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και ετοιμάζονται παράλληλα οι ενέργειες για διεκδίκηση κονδυλίων για την ανακατασκευή του χλοοτάπητα των βοηθητικών γηπέδων από τον ΚΟΑ.

Επίσης έχω προχωρήσει στο σχεδιασμό τοπιοτέχνησης εξωτερικά των Δημοτικών Αθλητικών εγκαταστάσεων μαζί με άτομα ειδικευόμενα στο χώρο και βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα κατατεθεί σε κατάλληλο χρονικό σημείο.