Παραλίμνι: Συγκίνηση για τον Ακάθιστο Ύμνο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου!


Όπως διαβάσατε στο Νέα Αμμόχωστος από το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από οδηγίες του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, χτύπησαν στους Ναούς της επαρχίας Αμμοχώστου (και σε ολόκληρη την Κύπρο) πένθιμα οι καμπάνες, στις 12 το μεσημέρι.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, εκτός από τις καμπάνες, ήχησε στα μεγάφωνα και ο Ακάθιστος Ύμνος "Τη Υπερμάχω Στρατηγώ" σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Δείτε το βίντεο του neAmmochostos, πατώντας ΕΔΩ!

Ήταν Αύγουστος του 626 μ.Χ. όταν η Κωνσταντινούπολη δεχόταν μία ακόμα αιφνίδια επίθεση από τους Αβάρους, οι οποίοι κατέλαβαν την Παναγία των Βλαχερνών.
Ο Πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της Πόλης με την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας και ενθάρρυνε το λαό στην αντίσταση.

 Τη νύχτα εκείνη, φοβερός ανεμοστρόβιλος, που αποδόθηκε σε θεϊκή επέμβαση, δημιούργησε τρικυμία και κατάστρεψε τον εχθρικό στόλο. Στις 8 Αυγούστου, η Πόλη είχε σωθεί από τη μεγαλύτερη, ως τότε, απειλή της ιστορίας της. Τότε, ο λαός ευγνωμονώντας την Παναγία που έσωσε την Πόλη, συγκεντρώθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Σύμφωνα με την παράδοση, όρθιο το πλήθος έψαλλε τον «Ακάθιστο Ύμνο», ευχαριστήρια ωδή προς την υπέρμαχο στρατηγό του Βυζαντινού κράτους, την Παναγία, αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του «τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ».

Σήμερα 14 αιώνες μετά το "Τη Υπερμάχω" ακούστηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου υπάρχει Ελληνισμός και Ορθοδοξία. 


neAmmochostos