Παραλίμνι: Στο ίδιο τραπέζι οι Δήμαρχοι της Επ. Αμμοχώστου


Μετά την κόντρα ψάχνουν κοινές συνισταμένες για τις συνενώσεις

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται από τοπικούς παράγοντες της Αμμοχώστου η σημερινη Πανεπαρχιακή σύσκεψη που συγκάλεσε  ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης στο Δημαρχείο Παραλιμνίου για το μέλλον των συνενώσεων που θα προκύψουν στην Επαρχία μετά και την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  

Συγκεκριμένα στην σύσκεψη θα συμμετέχουν όλοι οι κοινοτάρχες και οι Δήμαρχοι της ελεύθερης Αμμοχώστου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και τα σενάρια ενοποιήσεων δήμων και κοινοτήτων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Σημειώνεται ότι μόλις χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Προέδρων των κοινοτικών συμβουλίων της ελεύθερης Αμμοχώστου ώστε να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, με τις σκέψεις για δημιουργία Αγροτικού Δήμου στην Περιοχή ακόμα και χωρίς την παρουσία Λιοπετρίου το οποίο αποφάσισε να συνενωθεί με τους Δήμους Αγίας Νάπας και Σωτήρας να κερδίζει εν μέρει έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το Λιοπέτρι επίσημα την απόφασή για την συνένωση μεταξύ των τριών πήρε και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας, χωρίς να αποκλείει τις άλλες Κοινότητες. Παράλληλα θετικά βλέπει την συνένωση με Αγία Νάπα και άλλα γειτονικά χωριά η πλειονότητα του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας.  Από την άλλη ο Δήμαρχος Παραλιμνίου υποστηρίζει το σενάριο συνένωσης και των τεσσάρων Δήμων σε ένα Τουριστικό Δήμο, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και το σενάριο ενός Δήμου για ολόκληρη την επαρχία.

Τα τρία σενάρια

Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να υπάρχουν τρία σενάρια για την επαρχία Αμμοχώστου:

  • Συνένωση των 4 Δήμων σε ένα Τουριστικό Δήμο και όλων των Κοινοτήτων σε ένα Αγροτικό

  • Συνένωση των Δήμων Σωτήρας -Αγίας Νάπας και Συνένωση Δερύνειας-Παραλιμνίου, με τις κοινότητες να δημιουργούν αυτόνομα σύμπλεγμα υπηρεσιών (αυτό επιθυμεί και η Ένωση Κοινοτήτων)

  • Συνένωση Αγίας Νάπας-Σωτήρας και συνένωση Παραλιμνίου -Δερύνειας με την προσθήκη στους νέους Δήμους και κάποιων Κοινοτήτων.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η η συνάντηση αυτή γίνεται στον απόηχο της κόντρας Πυρίλλη - Καρούσου, την περασμένη εβδομάδα λόγω και διαφορετικών απόψεων για το πως θα πρέπει να κινηθεί η Επαρχία στο θέμα των συνενώσεων.  


Πηγή: offsite.com.cy