Παραλίμνι: Γενικός Ελεγκτής κατά του Τμήματος Δασών για γήπεδο γκολφ


Η εκμίσθωση κρατικής δασικής γης για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ στο Παραλίμνι προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος θεωρεί ότι η απευθείας εκμίσθωση κρατικής γης σε συγκεκριμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδίως για εμπορικούς σκοπούς, ουδόλως ικανοποιεί τις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της αποφυγής διακρίσεων. 

Ουσιαστικά στις κατά καιρούς υποδείξεις της η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί μη αποδεκτή πρακτική και μη νόμιμη ένας ιδιώτης να εντοπίζει κρατική γη, και χωρίς να τηρείται οποιαδήποτε διαδικασία, αυτός να αποτείνεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και να εξασφαλίζει την εκμίσθωσή της για εμπορικούς σκοπούς για τους οποίους κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρξει ενδιαφέρον από πολλούς άλλους επιχειρηματίες. 

Ωστόσο, η προκειμένη περίπτωση είναι ακόμα πιο ιδιαίτερη από τη στιγμή που όπως καταγράφεται σε σειρά επιστολών του Γενικού Ελεγκτή, το Τμήμα Δασών πασχίζει να βρει δασική γη σε έναν ιδιώτη για μετακίνηση του γηπέδου γκολφ μετά την αρχική απόρριψη της αίτησής του για περιβαλλοντικούς σκοπούς. 

Για την εκμίσθωση σε ιδιωτική εταιρεία τεράστιας έκτασης κρατικής δασικής γης με σκοπό τη δημιουργία γηπέδου γκολφ και συναφών τουριστικών αναπτύξεων, έχει προωθηθεί αίτημα από το Τμήμα Δασών στην αρμόδια Υπουργική Επιτροπή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για κρατική δασική γη, συνολικής έκτασης 784.347 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) στα Κρατικά Δάση Άγιοι Σαράντα, Μάνα του Νερού και Αρκακούθκια, στον Δήμο Παραλιμνίου, η οποία θα αξιοποιηθεί εκτός από σκοπούς δημιουργίας γηπέδου γκολφ, και για την ανέγερση των αναγκαίων εγκαταστάσεων για τη διοίκηση και ομαλή λειτουργία του γηπέδου γκολφ, καθώς και την κατασκευή ξενοδοχείου με χώρους εστίασης, τελετών, συνεδριάσεων και εμπορικού κέντρου. Επιπλέον, η εταιρεία θα αιτηθεί από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας την εκμίσθωση μικρής έκτασης κρατικής (χαλίτικης) γης, για σκοπούς πρόσβασης και συνένωσης των κρατικών δασικών τεμαχίων.

Όπως καταγράφεται μέσα σε αλληλογραφία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σε προηγούμενη περίπτωση, όπου η αίτηση της εν λόγω εταιρείας είχε απορριφθεί λόγω σημαντικών, μη αναστρέψιμων επιπτώσεων στο περιβάλλον, το Τμήμα Δασών έκανε πρόταση προς την εταιρεία για μετακίνηση σε άλλη κρατική δασική γη. Προς τον σκοπό η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει: Το Τμήμα Δασών, που υποτίθεται είναι ο προστάτης των δασών και θα πρέπει να επιτρέπει εκμίσθωση κρατικής δασικής γης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι οποίες δικαιολογούνται από το δημόσιο συμφέρον, θεώρησε ότι είχε υποχρέωση έναντι ενός ιδιώτη να πασχίσει να του εξεύρει γη για να προβεί στην ιδιωτική ανάπτυξή του.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ασκώντας τις συνταγματικές της εξουσίες για έλεγχο της διαχείρισης της περιουσίας που ανήκει στη Δημοκρατία, καταλήγει στη θέση ότι, η διάθεση κρατικής δασικής γης για τουριστικούς, βιομηχανικούς ή άλλου είδους εμπορικούς σκοπούς σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία με αδιαφανείς διαδικασίες εντοπίζει διαθέσιμη γη και υποβάλλει αίτηση, έχει τις ακόλουθες συνέπειες: 

(α) Δημιουργεί συνθήκες διαπλοκής και διαφθοράς. (β) Συνιστά απαράδεκτη μέθοδο διάθεσης κρατικής περιουσίας αφού δεν διασφαλίζει ότι η διάθεση γίνεται με μεγιστοποίηση του οφέλους (που δεν είναι κατ’ ανάγκη μόνο οικονομικό), για τον ιδιοκτήτη της περιουσίας, δηλαδή για τη Δημοκρατία και για τους πολίτες της περιοχής ή γενικότερα. (γ) Παραβιάζει τις αρχές διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης οι οποίες, πρώτο αποτελούν αρχές χρηστής διοίκησης και χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης και δεύτερο επιβάλλονται από τους θεμελιώδεις κανόνες της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τον περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμο (Ν.38(Ι)/2014).