Παραλίμνι: "Πυρά" Πυρίλλη εναντίον Γενικού Ελεγκτή στη Διάσκεψη Τύπου

"Πυρά" εναντίον του Γενικού Ελεγκτή εξαπέλυσε εκ νέου ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, στη Διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου, η οποία διήρκεσε δύο ώρες και απάντησε στα περισσότερα σημεία της έκθεσης.

Ο κ. Πυρίλλης ανέφερε πως αναφορικά με τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε πριν από εφτά χρόνια και τα ευρήματα αυτού, πραγματοποίησε τρίωρη συνάντηση με (Πάφιο όπως χαρακτηριστικά τόνισε) ανώτατο λειτουργό της Ελεγκτικής, ο οποίος έδειξε να είναι ικανοποιημένος με τα όσα άκουσε από πλευρά Δημάρχου. 

Όπως ανέφερε σχετικά με ένα σημείο της έκθεσης «ο Δήμος Παραλιμνίου για να διασφαλίσει το λαβείν του εισπράττει με μεταχρονολογημένες επιταγές. Η Κύπρος περνά δύσκολα και πρέπει να κάνουμε ευκολίες πληρωμής, ωστόσο πρέπει να διασφαλίζουμε ότι θα εισπράξουμε».

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως ο ο λόγος που κάποια σημεία που αναφέρονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν ήταν γιατί υπήρχε υποστελέχωση. Ο Δήμος σημείωσε έστειλε επιστολές σε όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένουν να στελεχωυθεί καταλλήλως από άτομα τα οποία να έχουν την πλήρη ευθύνη, ωστόσο δεν λάβαμε καμία απάντηση. Συνεπώς κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, με τον υπάρχον προσωπικό!

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τις ανακαινίσεις ξενοδοχείων, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι όλες έχουν άδεια λειτουργίας και είναι ελεγμένες για θέματα ασφάλειας από τα αρμόδια τμήματα, σημειώνοντας πως "δεν έχουν όλες πιστοποιητικό έγκρισης. Ας μας πουν ποιοι δήμοι έχουν κι αν έχουν όλα για τέλη διανυκτερεύσεων."

"Μαθήματα διαφάνειας δεν δεχόμαστε από κανένα," πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο και για προσπάθεια στιγματισμού του Δήμου. 

Τι αναφέρει για το έλλειμμα στο ταμείο

Σε σχέση με τις αναφορές για έλλειμμα στο δημοτικό ταμείο, εξήγησε ότι «όταν πληροφορήθηκα το έλλειμμα κάλεσα τον λειτουργό του Δήμου και παραδέχθηκε τι έκανε. Είχε ζητήσει συγνώμη και υπέβαλε παραίτηση. Εμένα με έπιασε πανικός. Το ποσό των 110 χιλιάδων ευρώ, αφορούσαν τους λογαριασμούς τριών χιλιάδων πολιτών».

Τότε, υπέδειξε ο κ. Πυρίλλης, «είχε μόλις αναλάβει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Μου είπε να πάω άμεσα στην Αστυνομία. Είπα του ότι θα ανακτήσω πρώτα όλα τα λεφτά και μετά θα γίνει καταγγελία . Έτσι και έγινε. Ο Δήμος ανέκτησε όλα τα χρήματα και μετά έγινε καταγγελία και οδηγήθηκε στο Δικαστήριο. Και αυτό το γνωρίζει, αλλά δεν το αναφέρει στην έκθεση του».

Είπε ακόμα πως «δεν πήραμε το νόμο στα χέρια μας. Δεν τον καλύψαμε. Καταγγέλθηκε. Ο καθένας μας κρίνεται από το αποτέλεσμα. Γιατί δεν ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής την ανάκτηση χρημάτων;».

«Η Αστυνομία βρήκε στοιχεία για την βόμβα στο σπίτι μου αλλά δεν προχώρησε...»

Ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, μίλησε εξάλλου και για πόλεμο που δέχεται, ενώ φανερά ταραγμένος, αναφέρθηκε και στην βομβιστική επίθεση που δέχθηκε το 2018. 

«Στις 5/9/2018 στις 2 το πρωί το σπίτι μου δέχθηκε βομβιστική επίθεση. Εάν ο γιος μου πήγαινε 10 λεπτά μετά, εν θα ζούσε. Βρεθήκαν πολλά στοιχεία στη σκηνή. Είναι η μοναδική επίθεση εναντίον πολιτικού που δεν εξιχνιάστηκε. Αλλά δεν με λύγισε τίποτα, να ξέρει, (σ.σ ο Γενικός Ελεγκτής) ότι ούτε αυτός ο κύριος ούτε κάποιοι άλλοι θα με κάνουν να λυγίσω.

Τέλος, ο κ. Πυρίλλης, ανέφερε «όλα έγιναν "τυχαία"... Καθαρός ουρανός εν φοάται καμιά αστραπή. Και πάνω στην εντιμότητα του Πυρίλλη, όποιος αγγίξει κόφκουνται τα σιέρκα του. Και εάν δεν αποδείξουν αυτά που λεν, θα τους κόψω τα σιέρκα τους».

«Όταν έγινε ο έλεγχος ήρθε λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και συζητήσαμε όλα τα ευρήματα σε μια προσπάθεια να διορθωθούν. Δόθηκαν εξηγήσεις για όλα», ανέφερε ο κ. Πυρίλλης, προσθέτοντας πως 

«Ο Οδυσσέας έχει βλέψεις για τις Προεδρικές;»

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, σε έντονο ύφος, μίλησε για σκοπιμότητες πίσω από τις ενέργειες του Γενικού Ελεγκτή, ενώ συνέδεσε τις ενέργειες αυτές, τόσο με την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και με τις προεδρικές εκλογές του 2023.  

«Γιατί δεν κάνει έκθεση για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης; Δεν έπρεπε να τους πει ότι αυτή είναι μεταρρύθμιση κομματικών συμφερόντων και καρεκλών; Αυτό έπρεπε να κάνει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Μήπως θέλει να εξυπηρετήσει κάποιον ο Οδυσσέας που τον έβαλαν εκεί; Μήπως έχει βλέψεις για τις Προεδρικές;», διερωτήθηκε ο κ. Πυρίλλης. 

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου αναφέρθηκε και σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προέρχονται από πρόσωπα από το περιβάλλον του Ελεγκτή, λέγοντας πως «η ομάδα του γράφει fake news για μένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναμίχθηκε στα πολιτικά o Οδυσσέας. Έν φοούμαι τίποτε. Είμαι καθαρός σαν το σιόνι. Εν είμαστε παλαβοί, ούτε ο κόσμος. Ο Γενικός Ελεγκτής στοχοποιεί κάποιους για να ανοίξει το δρόμο σε κάποιους άλλους».

«Υπήρχαν πράγματα που ήξερε, αλλά δεν τα ανέφερε»

Σε σχέση με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κατηγόρησε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη πως «υπάρχουν πράγματα που ήξερε και δεν τα ανέφερε στην έκθεση και θα το δείτε. Εάν έβρισκε στοιχεία, να μας κόψει το κεφάλι. Ένας θεσμικός παράγοντας όμως, οφείλει να προστατεύει τα δημόσια χρήματα».

Τόνισε μάλιστα μεταξύ άλλων, πως «ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρεται σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος για το ενοίκιο του ορόφου για τη βιβλιοθήκη. Όταν ανέλαβα κάτι τέτοιο δεν έγινε. Γι’ αυτό έγιναν ενέργειες και στεγάστηκαν διάφορες υπηρεσίες του Δήμου. Αυτό έγινε από το 2013».

Διερωτήθηκε εξάλλου, εάν «ο λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που ήρθε δεν είδε ότι είχε κόσμο μέσα; Άρα η εισήγηση για να χρησιμοποιούνται τα γραφεία δεν ισχύει, επειδή ήδη χρησιμοποιούνται. Προτίμησε να πει ότι δεν χρησιμοποιείται για βιβλιοθήκη για να πει ότι γίνεται διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

«Ας ψάξουν σε άλλες επαρχίες να δουν τα Σόδομα και τα Γόμορρα»

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου αναφέρθηκε επίσης στο κεφάλαιο που αφορούσε την ανέγερση και τις ανακαινίσεις ξενοδοχείων, σημειώνοντας πως «όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες στο Δήμο μας έχουν άδειες. Υπάρχουν όντως μονάδες που δεν έχουν τελική έγκριση. Αυτό συμβαίνει στο 95% παγκύπρια. Ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής είχε πει ότι ούτε το σπίτι του είχε τελικό πιστοποιητικό. Πρέπει να μην το χρησιμοποιεί; Δεν έχουμε καμία μονάδα με παραπάνω ορόφους. Ας ψάξουν σε άλλες επαρχίες να δουν τα Σόδομα και τα Γόμορρα».

Απαντώντας εξάλλου στις αναφορές για τα τέλη ξενοδοχείων, είπε πως «όταν τα ξενοδοχεία άρχισαν να κλείνουν το χειμώνα το ένα μετά το άλλο δώσαμε κίνητρα. Αυτή η απόφαση δεν λήφθηκε επί ημερών μου, αλλά την επικροτώ. Είναι στα πλαίσια των καθηκόντων μας. Μπορούμε να το κάνουμε».

Βλέπει στοχοποίησή του ο Πυρίλλης

Αναφέρθηκε ακόμα και στο παραλιακό μέτωπο, λέγοντας ότι, «όλες οι ενέργειες που κάναμε ήταν νόμιμες. Ναι υπήρξε διαφωνία με κρατικές υπηρεσίες αναφορικά με τις εξουσίες μας. Εμείς, λάβαμε νομική γνωμάτευση και κινηθήκαμε με βάση αυτή. Αυτή η γνωμάτευση στάλθηκε στο Γενικό Εισαγγελέα. Η Νομική Υπηρεσία δεν μας είπε ότι ήταν λανθασμένη. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατέχει τη γνωμάτευση. Γιατί δεν την αναφέρει στην έκθεση».

Συνοψίζοντας τα πιο πάνω, ο κ. Πυρίλλης ανέφερε ότι «όλα αυτά που ανέφερα, δικαιολογούν τους χαρακτηρισμούς που λέχθηκαν χθες. Ο στόχος τους είναι πώς θα πλήξουν τον Δήμαρχο. Με πήραν και στην Αστυνομία. Θυμάστε τους καυγάδες και με τον τότε υπουργό εσωτερικών τον κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη;»

Επιπρόσθετα, για τις αναφορές στην έκθεση, για προσφορές μηχανημάτων, σημείωσε πως «είναι υπερβολικός. Για όλα υπάρχουν προσφορές. Προέκυψαν κάποια θέματα λόγω του ότι δεν είχε εγκριθεί ο προϋπολογισμός, όχι εξ υπαιτιότητάς μας. Τι ήθελε δηλαδή να αφήσουμε έρημο το Δήμο μέσα στην τουριστική περίοδο; Με τις ενέργειες που έγιναν ωφελήθηκε οικονομικά στο Δήμος. Για τις δύο κατοικίες που όπως αναφέρει η έκθεση κτίστηκαν σε χώρο πρασίνου, απάντησε πως «η ανέγερσή τους έγινε πριν το 2012 που δεν ήμουν εγώ. Γιατί δεν το αναφέρει; Εγώ δεν επέτρεψα σε κανέναν να κτίσει σε χώρους πρασίνου. Τι έπρεπε να κάνω για τις δύο κατοικίες; Δύο ιδιοκτήτες που μένουν μέσα, ξεγελάστηκαν. Εάν ο Δήμος κινείτο νομικά το Δικαστήριο θα διέταζε κατεδάφιση. Αυτοί οι άνθρωποι που ξεγελάστηκαν θα την πλήρωναν».

«Μαθήματα διαφάνειας δεν δεχόμαστε»

Σε άλλο σημείο της, η έκθεση αναφέρεται σε εταιρεία προμήθειας για 63 έργα με εκτιμώμενο κόστος €96,5 εκ., τα οποία εκτελούνται από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης με δημόσιο χρήμα, που σχηματίστηκε κατόπιν επιθυμίας δημάρχων της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο Θεόδωρος Πυρίλλης.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου απάντησε επί τούτου, λέγοντας πως «δεν ισχύει ότι όλοι έχουν καταστεί δικαιούχοι για προμήθειες έργων. Αυτό είναι επίσης λανθασμένο. Μαθήματα διαφάνειας δεν δεχόμαστε από κανένα».

Ο κ. Πυρίλλης μίλησε ακόμη για συμφέροντα, που σχετίζονταν με το παραλιακό μέτωπο, από τα οποία δεν επηρεάστηκε ούτε ο ίδιος, ούτε το δημοτικό του συμβούλιο.

«Δημιουργήσαμε παραλιακό μέτωπο 17 χιλιομέτρων. Κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας επηρεάστηκαν πολλά μεγάλα συμφέροντα. Ήταν πολλοί οι επώνυμοι που έστελναν επιστολές, ωστόσο ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν λύγισαν».

Αποποιείται παράλληλα τις καταγγελίες για παρεμβάσεις σε παραλίες, σημειώνοντας ότι κάποιοι μπάζωσαν τις παραλίες το 1980. Εμείς αφαιρέσαμε αυτά τα υλικά. Δεν κάναμε εκβραχισμό. Δεν ήρθε κάποιος να μας δείξει τι κάνουμε; Μόνο όταν έρθει η ώρα να θέλει εξυπηρέτηση κάποιος γνωστός τους θυμούνται να στέλνουν επιστολές».

Όποιοι ενοχλήθηκαν, είπε «που ομορφύναμε τις παραλίες ας τζιημηθούν χώρκα τους όπως είπε και ο Αρχιεπίσκοπος. Εάν υπάρχει κάτι μεμπτό υπάρχουν και Δικαστήρια».

«Μου έκανε bullying»

Εισήγησή του κ. Πυρίλλη, είναι να οριστεί τριμελής επιτροπή, «η οποία θα πάρει στα χέρια της την έκθεση για να επιβεβαιώσει ότι κάποια στοιχεία είναι παραπλανητικά. Εμείς, είμαστε περήφανοι για το έργο που επιτελέσαμε και επιτελούμε στο Δήμο Παραλιμνίου, με τα όποια προβλήματά μας. Εάν κάναμε λάθη, να τα διορθώσουμε», ωστόσο είπε «προσπαθούν να στιγματίσουν και να υποβαθμίσουν το Δήμο Παραλιμνίου».

Ο Θεόδωρος Πυρίλλης, έκανε λόγο για bullying στην προκειμένη περίπτωση, επειδή δεν ανέφερε κάποια στοιχεία. «Αυτό, υποστήριξε, «το κάνουν προς όφελος άλλων επαρχιών. Όταν γράφτηκε δεν υπήρχε απόφαση ότι δεν θα γίνουν εκλογές. Ήθελαν  να επηρεάσουν την κοινή γνώμη για το πρόσωπό μου».

Και συνέχισε, λέγοντας πως «υπάρχει μια προσπάθεια από ολόκληρη την κρατική μηχανή για υποβάθμισή μας. Θέλουν να πλήξουν το δήμο και δήμαρχο για τη θέση που έχει για μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέλουν να είναι τροχοτομημένη η Επαρχία. Παίζονται σενάρια σε πολύ υψηλά δώματα. Κάποιοι θέλουν να αποφασίζουν για μας».

Άμεση απάντηση Ελεγκτικής στον Πυρίλλη

Άμεση ήταν η απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στις καταγγελίες του Δημάρχου Παραλιμνίου. Όπως αναφέρει σε ανάρτηση της στο twitter «ο Δήμαρχος παραδέχθηκε τις παρανομίες και ατασθαλίες αλλά απέδωσε την καταγραφή τους από την Ελεγκτική Υπηρεσία σε σκοπιμότητες».

«Τον πολεμούν επίσης είπε οι κρατικές υπηρεσίες. Ως γνωστό αποχώρησε και από την Ένωση Δήμων. Οι πολίτες γνωρίζουν. Η Έκθεση μας επιβεβαιώνεται ορθή μέχρι τελευταίο», καταλήγει.