Οδόφραγμα Δερύνειας: Δευτέρα θα φανεί αν είναι όλα έτοιμα

Πριν από το πρωί της 12ης Νοεμβρίου κανείς στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ότι τα σημεία διέλευσης στη Δερύνεια και το Απλίκι/Λεύκα θα ανοίξουν όπως έχει συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Φιλελεύθερος, οι διαβουλεύσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς με τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζονταν και στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σε σχέση με το σημείο διέλευσης στη Δερύνεια, για το οποίο ως γνωστόν υπήρξαν και τα περισσότερα προβλήματα. 



ΡΕΠΡΤΑΖ:Ανδρέας Πιμπίσιης /Φιλελεύθερος


 

Και οι χθεσινές διαβουλεύσεις στόχο είχαν όπως η κατάσταση στη Δερύνεια παραμείνει ως έχει συμφωνηθεί και στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών και δεν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε «εκπλήξεις». Ζητούμενο η παρουσία των Τούρκων στρατιωτών να μην είναι εμφανής από το σημείο διέλευσης και οι στρατιώτες να παραμείνουν στους ενδεδειγμένους χώρους όπως έχουν συμφωνηθεί. 

 

Παρά τις διαβουλεύσεις και τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί, στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλουν να κλειδώσουν το άνοιγμα εκ των προτέρων και παραπέμπουν στο πρωινό της Δευτέρας. Οπόταν και επί τόπου θα διαφανεί εάν έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα και μπορεί να προχωρήσει το άνοιγμα των δύο οδοφραγμάτων. Υπάρχει πάντως αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξουν ενέργειες, οι οποίες θα προκαλέσουν προβλήματα. 

 

 

Το βράδυ της Δευτέρας έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου ο Μουσταφά Ακιντζί. Η συνέντευξη Τύπου δίνεται προκειμένου να απαντήσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ωστόσο, το γεγονός ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη ημέρα δείχνει πως θέλει να εκμεταλλευθεί και το γεγονός ότι θα ανοίξουν ακόμα δύο σημεία διέλευσης, στη Δερύνεια και Απλίκι/Λεύκα. Πάντως αργά χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, ανακοίνωσε μέσω twitter ότι τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου είναι έτοιμα για να ανοίξουν την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί.

 

Παρά την πρόοδο στο θέμα της Δερύνειας και του Απλικίου, εντός της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένει ο προβληματισμός γιατί δεν μπορεί να προχωρήσει το θέμα της δημιουργίας δύο ακόμα σημείων διέλευσης στο Πυρόι και στα Κόκκινα. Το θέμα του Πυροΐου τέθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την τελευταία του συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί. Η απάντηση που έλαβε από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων είναι πως είναι περιοχή η οποία ελέγχεται από τον στρατό και ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει κάτι. 

 

Οι Οικολόγοι με ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι έχουν επανειλημμένα και επιτακτικά ζητήσει το άνοιγμα των διόδων Πυροΐου και Κοκκίνων προκειμένου να διευκολυνθούν οι κάτοικοι της ακριτικής περιοχής Τηλλυρίας. Πρόκειται για δύο σημεία που αφενός εξυπηρετούν Ελληνοκύπριους αλλά και Τουρκοκύπριους, ενώ με τη διάνοιξή τους θα δημιουργηθούν νέες προοπτικές ανάπτυξης για περιοχές που μένουν από δεκαετίες αποκλεισμένες.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις εν λόγω περιοχές μπορεί να δημιουργηθούν διελεύσεις χωρίς να χρειάζονται σημεία ελέγχου όπως στις άλλες περιοχές. Όπως σημειώνουν οι Οικολόγοι στην ανακοίνωσή τους, μπορεί να εφαρμοστεί η πρόταση για διευθέτηση ελεγχόμενης διέλευσης που δεν απαιτεί τη λειτουργία ένθεν και ένθεν σημείων ελέγχου από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ή τις Αρχές του κατοχικού παράνομου καθεστώτος. Σημειώνεται ότι το οδόφραγμα των Κοκκίνων ετέθη από το 2006 ως προτεραιότητα στο τραπέζι των συζητήσεων για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Από τότε έχουν ανοίξει όλα τα οδοφράγματα που ζητούσε η τουρκοκυπριακή πλευρά.

 

Σήμερα στις 3:00 το απόγευμα στον Κάτω Πύργο θα πραγματοποιηθεί περιφερειακή σύσκεψη, με πρωτοβουλία του κοινοτικού συμβουλίου, για συντονισμό ενεργειών για διάνοιξη του οδοφράγματος Κοκκίνων. 

 

Οζερσάι: Πήγε προς το χειρότερο ο Αναστασιάδης


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδειξε για ακόμη μια φορά ότι δεν θέλει να μοιραστεί με τους Τ/κ την εξουσία και τον πλούτο, ενώ πήγε ένα βήμα παραπέρα αποκαλύπτοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ανήκει στους Ε/κ, δήλωσε ο «υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, ενημερώνοντας τους υπαλλήλους του «υπουργείου» του για το Κυπριακό και τις σχέσεις Τουρκίας - ψευδοκράτους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οζερσάι: Προς το χειρότερο η νοοτροπία των Ε/κ

 

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι στάθηκε ιδιαίτερα στη φράση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διάσκεψη Τύπου για το θέμα της λειτουργικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ότι δεν χρειάζεται οι Τ/κ να έχουν λόγο σε όλα τα θέματα αλλά σε εκείνα που είναι ζωτικής σημασίας για τους ίδιους. Ποιος και πώς θα κρίνει ποια είναι ζωτικής σημασίας θέματα, αυτό είναι το σημαντικό, δήλωσε ο κ. Οζερσάι, λέγοντας ότι με αυτή την έκφραση φάνηκε πως οι Ε/κ δεν θέλουν να διαμοιραστούν με τους Τ/κ ούτε την εξουσία ούτε τον πλούτο.

 

«Τι κρίμα που η αναμενόμενη αλλαγή νοοτροπίας της ε/κ πλευράς για να μπορέσουν να γίνουν διαπραγματεύσεις με νόημα, όχι μόνο δεν έγινε, αλλά άλλαξε προς το χειρότερο και αυτό δεν διέλαθε της προσοχής του διεθνούς παράγοντα», πρόσθεσε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

 

Η Αυστραλή Πιρς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ 

 

Η Aυστραλή Τσέριλ Πιρς διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ως νέα Διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σε ανακοίνωση των ΗΕ αναφέρεται ότι η Υποστράτηγος Πιρς διαδέχεται τον Μοχάμεντ Χουμαΐν Καμπίρ από το Μπαγκλαντές, η θητεία του οποίου έληξε στις 6 Οκτωβρίου. Ο ΓΓ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον τέως Διοικητή για την αφοσίωσή του στην εκτέλεση των καθηκόντων του τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Η υποστράτηγος Πιρς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΗΕ, έχει μακρά και επιτυχημένη θητεία στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της, όπου μεταξύ άλλων ήταν επικεφαλής ειδικού τάγματος στο Αφγανιστάν, ενώ υπηρέτησε και στο Ανατολικό Τιμόρ με τα Ηνωμένα Έθνη. Κατέχει μεταπτυχιακά διπλώματα από Πανεπιστήμια στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη.