Ο «καυτός» φάκελος δανείων ΠΕΠ–Στο φως ονόματα από την επ. Αμμοχώστου



Ακολουθεί αυτούσιο το ρεπορτάζ του SIGMA:


"Το ΣΙΓΜΑ ανοίγει τον «καυτό» φάκελο του προβληματικού δανεισμού Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων από την πρώην Συνεργατική. Το ΣΙΓΜΑ αποκαλύπτει -για αρχή- δύο περιπτώσεις, με αποκλειστικά έγγραφα, που φέρουν ονόματα και υπογραφές.

Πρόκειται για αδιάσειστα στοιχεία, που δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα γύρω από τα θέματα της ευνοϊκής μεταχείρισης προσώπων, αλλά και γύρω από τις κομματικές διασυνδέσεις και παρεμβάσεις στις  αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πιο συγκεκριμένα, το ΣΙΓΜΑ δημοσιεύει το περιεχόμενο εγγράφων, που αφορούν δύο περιπτώσεις αναδιάρθρωσης και διαγραφής μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από την πρώην Συνεργατική. Πρόκειται, μάλιστα,  για πρόσφατες περιπτώσεις, της περιόδου 2017-2018, λίγο πριν την κατάρρευση της τράπεζας. Απόδειξη ότι οι παλιές συνήθειες, δύσκολα κόβονται.

Τονίζεται από την αρχή ότι πρόκειται για μια πρώτη δέσμη από τα στοιχεία που κατέχουμε και ότι αύριο και τις επόμενες μέρες, θα αγγίξουμε όλους τους κομματικούς χώρους, μηδενός εξαιρουμένου. Στόχος είναι να λάμψει η αλήθεια.

Πρώτο έγγραφο. Είναι ένα έντυπο αξιολόγησης αίτησης, το οποίο φέρει το λογότυπο της διαχειρίστριας των ΜΕΔ, Αλταμίρα, με ημερομηνία 14/05/2018. Αφορά την εξόφληση δανείου, με αναδιάρθρωση και διαγραφή μέρους του. Η αξιολόγηση διεκπεραιώθηκε από το Επαρχιακό Γραφείο Διαχείρισης Καθυστερήσεων και Αναδιαρθρώσεων Αμμοχώστου.

Αιτητές, όπως διαφαίνεται στο έγγραφο, είναι οι Δημήτρης Κ. Ματώλης και Γιαννάκης Α. Ανδρέου, οι οποίοι φέρονται να διατηρούσαν κοινό τρεχούμενο λογαριασμό με οφειλές προς τη Συνεργατική ύψους συνολικά 110 χιλιάδων ευρώ περίπου.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι οι αιτητές είχαν προσκομίσει επιστολή ημερομηνίας 16/05/2018, στην οποία έγραφαν ότι ο εν λόγω Τρεχούμενος δεν έγινε για προσωπικούς λόγους, αλλά για την ανέγερση του οικήματος των Λαϊκών Οργανώσεων Δάσους Άχνας και κρατείστε το αυτό για τη συνέχεια.

Στηριζόμενοι ,λοιπόν,  σ' αυτή την ιδιαιτερότητα, ζητούσαν να τους διαγραφούν οι 60 χιλιάδες και να μείνουν προς αποπληρωμή μόνο οι 50 χιλιάδες.Τελικά, η Συνεργατική Αμμοχώστου διέγραψε από τις 110 χιλιάδες, που ήταν η συνολική οφειλή, τις 54 χιλιάδες.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι στο ποιοι είναι οι εν λόγω και ποιοι άλλοι ενδεχομένως να εμπλέκονται στο παρασκήνιο. Στο έγγραφο, ο Δημήτρης Κ. Ματώλης περιγράφεται ως αυτοεργοδούμενος και ο κ. Ανδρέου ως ιδιωτικός υπάλληλος. Ωστόσο, όπως διαπιστώσαμε αργότερα, οι δύο έχουν άλλη μια ιδιότητα… Είναι και δημοτικοί Σύμβουλοι του ΑΚΕΛ στην Κοινότητα Άχνας. Αυτό αναγράφεται και στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Συμβουλίου Άχνας.

Το επόμενο έγγραφο, με το λογότυπο της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Αμμοχώστου, το οποίο απευθύνεται προς την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και υπογράφεται από τους Χρύσανθο Ζανέττο, Επαρχιακό Γραμματέα ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και τον Παναγιώτη Πέτρου, Οικονομικό Υπεύθυνο ΑΚΕΛ Αμμοχώστου.

Από το έγγραφο αυτό διαφαίνεται ότι, αν και το δάνειο συνήφθη από τους δυο δημοτικούς συμβούλους, η αποπληρωμή του ποσού των 60 χιλιάδων ευρώ, που απέμεινε μετά την αναδιάρθρωση και διαγραφή, έγινε από το ΑΚΕΛ. Το κόμμα, φέρεται, μάλιστα, να έσπασε για τον σκοπό αυτόν γραμμάτιο ύψους 90 χιλιάδων ευρώ.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται:

- Ήταν ή δεν ήταν ευνοϊκή μεταχείριση;
- Έγινε ή όχι με κομματική κάλυψη;
- Πώς εξασφαλίστηκε εξ αρχής το συγκεκριμένο δάνειο;
- Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία αναδιάρθρωσης με άλλους αιτητές;

Προφανώς και πρέπει να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα και εξ όσων αντιλαμβάνομαι ανάλογα ερωτήματα θα κληθούν να απαντήσουν και άλλοι... αλλά και άλλα κόμματα διότι ήταν καθολικό το φαγοπότι.

Το ΣΙΓΜΑ είναι βέβαιο πως υπάρχουν χιλιάδες άλλες περιπτώσεις όπως την δεύτερη που αφορά στον Χρίστο Ρότσα, ο οποίος έχει διαγραφεί από μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού (2007). Υπενθυμίζεται ότι κατείχε το αξίωμα του βουλευτή του κόμματος για την περίοδο 1991 - 2001.

Το ΣΙΓΜΑ παρουσίασε μία εμπιστευτική έκθεση, ημερομηνίας 07/06/2018, της Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης, η οποία διερεύνησε απόφαση της Επιτροπής ΜΕΧ της Συνεργατικής για παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων στον κ. Ρότσα και σε συνδεδεμένες στον ίδιο εταιρείες.

Οι διευκολύνσεις αφορούν συνολικό ποσό 1, 3 εκ. ευρώ. Βάσει του εγγράφου, μετά τη διευθέτηση που έγινε με την τράπεζα, διαγράφηκαν 907 χιλιάδες και καταβλήθηκαν ποσά 143,500 χιλιάδων σε μετρητά και δόθηκαν έναντι του δανείου 11  ακίνητα για ποσό 220,500.

Η έρευνα της Μονάδας Επιθεώρησης, διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, και αδυναμίες στη διαδικασία παραχώρησης πιστωτικών διευκολύνσεων προς τον κ. Χρίστο Ρότσα.

Ως ιδιαίτερα σημαντικό, χαρακτηρίζεται, το γεγονός ότι, ενώ στα νομικά έγγραφα, αναφέρεται ότι η παραχώρηση του ορίου παρατραβήματος στην εταιρεία Yellow Side Development του κ.Ρότσα ανερχόταν στις 34 χιλιάδες, στο τραπεζικό σύστημα καταχωρίσθηκε όριο ύψους 87 χιλιάδων ευρώ.

Το εν λόγω όριο εγγυήθηκαν μάλιστα τρία Διευθυντικά στελέχη της πρώην ΣΠΕ Στροβόλου, όπου κ. Ρότσας διατηρούσε λογαριασμό. Η Μονάδα εισηγείται λήψη νομικών μέτρων, αλλά και εξέταση από τη Νομική Υπηρεσία του ενδεχομένου ύπαρξης αστικών και ποινικών αδικημάτων εναντίον των στελεχών της πρώην ΣΠΕ Στροβόλου.

Τέλος, ζητείται από την υπηρεσία Εκτιμήσεων να ελέγχει τις εκτιμήσεις ακινήτων που διενεργήθηκαν από το γραφείο. Καταληκτικά, το ΣΙΓΜΑ τονίζει ότι απόψε ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα στην προσπάθεια να αποκαλύψουμε την αλήθεια στον λαό. Αύριο, το ΣΙΓΜΑ προχωρεί σε μια μεγάλη αποκάλυψη που απλώνεται και σε άλλους κομματικούς χώρους. 

 

Τα έγγραφα όπως παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο του ΣΙΓΜΑ στις 12 Μαρτίου 2019 "