Ο καθένας τα δικά του για τον Δήμο Αμμοχώστου


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έκανε την υπέρβαση για τη δημαρχία της κατεχόμενης Αμμοχώστου αλλά έφερε τα πάνω–κάτω στις κομματικές διεργασίες για κοινό υποψήφιο. Σε συνεδρία του Πολιτικού του Γραφείου χθες κι ενώ όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι η στήριξη του προερχόμενου από το ΑΚΕΛ Σίμου Ιωάννου, ήταν μονόδρομος —αφού ο συγκεκριμένος υποψήφιος είχε εξασφαλίσει τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος— ο ΔΗΣΥ έκανε την ανατροπή. Αποφάσισε να στηρίξει το δεύτερο όνομα που ήταν στην πρόταση του ΑΚΕΛ, τον πρώην πρέσβη Παύλο Αναστασιάδη.

Η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε στην παρουσία της κομματικής ηγεσίας και δημοτικών συμβούλων Αμμοχώστου ήταν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεχτό κομματικό στέλεχος. Ένα επιχείρημα που έφερε εκτός καταλόγου και ονόματα που είχαν προταθεί στις διεργασίες από το κυβερνών κόμμα. Στον ΔΗΣΥ κρατούν το επιχείρημα ότι ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία συναινετικά και συναινετικά λειτούργησαν μέχρι τέλους. Και σημειώνουν με νόημα ότι η μπάλα βρίσκεται πλέον στα πόδια του ΑΚΕΛ.

Στην απόφαση του Πολιτικού του Γραφείου ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι από το ξεκίνημα της διαδικασίας πλήρωσης της θέσης του δημάρχου Αμμοχώστου, κινήθηκε προσηλωμένος στον στόχο της επανένωσης της Κύπρου και της επιστροφής της Αμμοχώστου. Ζητούμενο ήταν για την Πινδάρου να σταλεί στο  εσωτερικό και στο εξωτερικό, ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Ότι πάνω από όλα ακριβώς, είναι ο αγώνας για επανένωση του τόπου και η επιστροφή της Αμμοχώστου, με έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής που συμμερίζεται αυτούς τους στόχους». Ο Συναγερμός υποστηρίζει ότι παρ’ όλο που πρότεινε ικανά κομματικά στελέχη αλλά και από τον ευρύτερο χώρο και την κοινωνία, δεν κατέστη δυνατή η συναίνεση σε υποψηφιότητα προερχόμενη από τον χώρο του.

«Κάνοντας πράξη -προστίθεται- αυτό που θεωρούμε υπέρτατο, την επανένωση της Κύπρου και την επιστροφή της Αμμοχώστου, το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε όπως αποδεχτεί ως υποψήφιο κοινής αποδοχής τον πρέσβη κ. Παύλο Αναστασιάδη που πληροί τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις και θα αγωνιστεί για αυτές και ήταν μέσα στους προτεινόμενους και εκ μέρους του ΑΚΕΛ και εκ μέρους του ΔΗΚΟ». 

Πληροφορίες από παράγοντες του κόμματος της Αριστεράς αναφέρουν ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Άντρος Κυπριανού και Αβέρωφ Νεοφύτου, ο τελευταίος είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις ότι ο Παύλος Αναστασιάδης ήταν άγνωστος στο ευρύ αμμοχωστιανό εκλογικό σώμα όπως και ενστάσεις, ενώ επικαλέστηκε δυσκολίες να τον περάσει από τα κομματικά συλλογικά σώματα του ΔΗΣΥ. Εξού και δρομολογήθηκαν όλες οι διεργασίες για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Σίμου Ιωάννου, ο οποίος έχασε από τον Αλέξη Γαλανό με 26 ψήφους διαφορά. Όπως τονίζουν πηγές στο ΑΚΕΛ, χρειάστηκε να πειστεί ο κ. Ιωάννου να είναι κοινός υποψήφιος και αυτό ξεκαθάρισε μετά τη θετική προσωπική του ανταπόκριση όπως και την απόφαση του ΔΗΚΟ να στηρίξει την υποψηφιότητά του όπως έκανε και στις δημοτικές εκλογές του 2016. Το ΑΚΕΛ μάλιστα προγραμμάτισε να μπει η «τελική πινελιά» στην υποψηφιότητα Σίμου Ιωάννου, σε συνδιάσκεψη του κόμματος στην ελεύθερη Αμμόχωστο χθες βράδυ. 

Τα στελέχη του κόμματος της Αριστεράς αρχικά θα καλούνταν να επιλέξουν μεταξύ των δύο ονομάτων που η κομματική ηγεσία είχε προτείνει σε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ: Παύλο Αναστασιάδη ή Σίμο Ιωάννου. Οι εξελίξεις στις διακομματικές διεργασίες οδήγησαν στη διαφοροποίηση της πρότασης και ενώπιον της συνδιάσκεψης τέθηκε μόνο το όνομα του Σίμου Ιωάννου. 

Σταθερό υπέρ της υποψηφιότητας του Σίμου Ιωάννου έμεινε και το ΔΗΚΟ, μετά την ενημέρωση από την Πινδάρου για τη συναγερμική απόφαση. Σε επικοινωνία με το ΑΚΕΛ, τα δύο κόμματα συμφώνησαν ότι προχωρούν στις κάλπες για την Αμμόχωστο με κοινό υποψήφιο τον κ. Ιωάννου.