Οι αντιδράσεις των φυλακισμένων για την κ. Γιολίτη, ο Άντρος Κυπριανού και η Διευθύντρια των φυλακών (Ρεπορτάζ ΝΑ)


Στις Κεντρικές φυλακές μετέβη το μεσημέρι της Τετάρτης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ξεναγήθηκε στους χώρους του σωφρονιστικού ιδρύματος από την Διευθύντρια, κ. Άννα Αριστοτέλους, έχοντας την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κρατούμενους και να αφουγκραστεί τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. 


Ο κ. Κυπριανού έμεινε εντυπωσιασμένος από τις εγκαταστάσεις των φυλακών και τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, καθώς από το 2014, όταν και ανέλαβε η νέα διεύθυνση,  πρώτιστος στόχος ήταν να γίνουν οι φυλακές ένα μέρος το οποίο οι φυλακισμένοι θα σωφρονίζονται σε ένα όμορφο και υγιές περιβάλλον, το οποίο θα σέβεται πάνω απ΄όλα τα ανθρώπινα δικαώματα.

 Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όλοι οι κρατούμενοι που συνομίλησαν με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, εξέφρασαν την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη τους στη διεύθυνση, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι χάρη στη διευθύντρια, κ. Άννα Αριστοτέλους και το προσωπικό "έχουμε αποκτήσει ξανά κίνητρο και αυτοπεποίθηση ώστε οι φυλακές να είναι για εμάς μέρος το οποίο θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι, να σπουδάσουμε και να αποκτήσουμε μια δεύτερη ευκαιρία ούτως ώστε, όταν φύγουμε απ' εδώ, να ξεκινήσουμε τη ζωή μας από την άρχή, μακριά απ΄ όσα μας έφεραν στη φυλακή"!

Η σημαντικότητα της Αγίας Σκέπης για τους κρατούμενους και τη διεύθυνση

 Οι κρατούμενοι των Κεντρικών φυλακών εξέφρασαν τη δυσανασχέτησή τους για ακόμα μία φορά σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν από την Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Γιολίτη, η οποία πρόέβη πρόσφατα σε αναφορές - που χαρακτηριζόνται τουλάχιστον ατυχείς - για την ασφάλεια των παιδιών της, για εγκληματίες που αποφυλακίζονται πρόωρα με απονομή χάριτος, αλλά και τις αλλαγές στις οποίες επιθυμεί να προβεί, σχετικά με την αποστολή καταδίκων στην Αγία Σκέπη και τις διαφοροποιήσεις στη λειτουργία του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων επ’ Αδεία, γνωστή ως "Parole". 

Οι Kρατούμενοι αλλά και η διεύθυνση των φυλακών, θεωρούν άδικο και ανήθικο να επιστρέφουν από την Αγία Σκέπη στις φυλακές όσοι ουσιοεξαρτώμενοι κατάδικοι αποθεραπεύονται. Το εν λόγω πρόγραμμα είναι εξαιρετικά αυστηρό και αποσκοπεί στο να απαλλαγούν, όσοι το ακολουθούν, από τα ναρκωτικά, αλλάζοντας πρώτα τις πεποιθήσεις τους και το σύστημα αξιών τους. Οι ειδικοί μάλιστα θεωρούν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πιο δύσκολο και "σκληρό" ακόμα και από τον εγκλεισμό στη φυλακή. 

Όπως ανέφεραν πολλοί από τους φυλακισμένους την Τετάρτη, η πιο πάνω εισήγηση της κ. Γιολίτη, είναι σαν να ακυρώνει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι χρήστες να αλλάξουν κεφάλαιο στη ζωή τους, ενώ παράλληλα καταρρακώνεται και η ψυχολογία τους.

Μεγάλη αναστάτωση για το πρόγραμμα Αποφυλάκισης Κρατουμένων επ’ Αδεία (Parole)

Μεγάλη είναι και η αναστάτωση που προκλήθηκε από την πρόθεση της Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιολίτη, να προβεί σε διαφοροποιήσεις και στη λειτουργία του προγράμματος Αποφυλάκισης κρατουμένων επ΄Αδεία (Parole). 

Αυτό που προτείνει, μεταξύ άλλων η κ. Γιολίτη, είναι οι φυλακισμένοι να δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης αφού εκτίσουν το ήμισυ της ποινής που τους επιβλήθηκε από το Δικαστήριο, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει αυτή τη στιγμή, που επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση αφού εκτίσουν το ήμισυ του πραγματικού χρόνου φυλακής. Δηλαδή τώρα, με τον ισχύοντα νόμο λαμβάνεται υπόψη η μείωση της ποινής που έχει εξασφαλίσει και αναμένεται να εξασφαλίσει επί του συνόλου της ποινής λόγω επίδειξης καλής διαγωγής και εργατικότητας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του παρόντος Νόμου, καθώς και η μείωση ή αναστολή ή μετατροπή της ποινής που διενεργείται δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου 4 του Άρθρου 53 του Συντάγματος. 

Πρόκειται για ένα νόμο ο οποίος τροποποιήθηκε το 2018 με πρόταση βουλευτή του ΔΗΣΥ, σε μια προσπάθεια να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους κρατούμενους και το πρόγραμμα αυτό τηρείται με απόλυτη επιτυχία. Γι' αυτό οι κρατούμενοι θεωρούν άσκοπη και άτοπη την τοποθέτηση της Υπουργού Δικαιοσύνης για το συγκεκριμένο θέμα... 

Στο τέλος της επίσκεψης, ο κ. Άντρος Κυπριανού προέβη σε δηλώσεις αναφέροντας ότι θα σταθεί δίπλα στους φυλακισμένους: 

"Είναι η πρώτη επίσκεψη που έχω κάνει και εχω εντυπωσιαστεί από την προσπάθεια που καταβάλλει η διεύθυνση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ανθρώπινο περιβάλλον, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη διαβίωση των φυλακισμένων. 

Έχουν δημιουργηθεί τέτοια δεδομένα, ώστε με την αποφυλάκισή τους οι φυλακισμένοι να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.

Έχω ακούσει τους κρατούμενους οι οποίοι μου εξέφρασαν τις ανησυχίες τους. Τους έχει ενοχλήσει αφάνταστα το γεγονός ότι η υπουργός Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει σε διάφορες εξαγγελίες τις οποίες θεωρούν πολύ προσβλητικές. Σε ό,τι μας αφορά, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι φυλακές πρέπει να λειτουργούν, ως σωφρονιστικά ιδρύματατα, τα οποία βοηθούν τον κόσμο να ξεπεράσει τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε, είτε χαρακτήρα είτε συμπεριφοράς. Θεωρώ ότι για να έχουν ένα κίνητρο να περάσουν από τη διαδικασία της εξυγίανσης και να επανενταχθούν χρήσιμοι στην κοινωνία, χρειάζεται αυτα τα οποία σήμερα απολαμβάνουν, όχι να μειωθούν, αλλά να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο! Έχουμε συζητήσει με την Διευθύντρια των φυλακών. Επεξεργάζονται σειρά προτάσεων κι εμεις θα τις δούμε με ιδιαίτερη προσοχή, σε μία προσπάθεια να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους.

Ξεκαθαρίζω ότι ως κόμμα θα τους στηρίξουμε για να διευρυνθούν περαιτέρω τα κίνητρα τους και όχι να μειωθούν.

Συγχαρητήρια στη διεύθυνση των φυλακών για την εξαιρετική δουλειά που κάνει. Εμείς θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους".

Από την πλευρά της η Διευθύντρια των Φυλακών, κ. Άννα Αριστοτέλους ανέφερε:

Ευχαριστούμε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για τη στήριξή του στην προσπάθεια που καταβάλλουμε. Είναι πολύ σημαντική για εμάς για να συνεχίσουμε το έργο το οποίο αρχίσαμε. Ο σκοπός είναι κοινός: Ο σωφρονισμός και η ομαλή επανένταξη των κρατουμένων μας στην κοινωνία. Ξεναγήσαμε τον κ. Κυπριανού στους χώρους της φυλακής, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κρατούμενους και να ακούσει τα θέματα τα οποία τους απασχολούν. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Ττάκκας