Νέο βήμα στα Βαρώσια προανήγγειλαν Ερντογάν-Τατάρ: Αποχαρακτηρίζεται το 3,5%

Νέο βήμα στο ζήτημα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων προανήγγειλαν Ερντογάν και Τατάρ κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους στους προκλητικούς εορτασμούς για την επέτειο της εισβολής του 1974. Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι προχωρούν παράνομα σε αποχαρακτηρισμό του 3,5% της έκτασης της περίκλειστης πόλης από στρατιωτική περιοχή σε περιοχή υπό τον έλεγχο του ψευδοκράτους. 

«Η ζωή θα επαναρχίσει στα Βαρώσια. Υπό το φως των έργων που πραγματοποιούνται με σεβασμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, οι πόρτες μιας νέας εποχής θα ανοίξουν στα Βαρώσια και θα ωφελήσουν όλους», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, λέγοντας ότι κακώς η πόλη αφέθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε αδράνεια. 

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι σε αυτό σημαντικό ρόλο θα έχει η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, ευχαριστώντας την τουρκική κυβέρνηση για την βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση. 

«Με την απόφαση που υιοθετήθηκε από το ‘υπουργικό συμβούλιο΄, το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής το οποίο αντιστοιχεί στο τριάμισι της εκατό θα καταργηθεί και θα αρχίσει η δεύτερη φάση της επέκτασης στα Βαρώσια. Με αυτό το βήμα η επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας θα είναι σε θέση να λάβει απόφαση για τους ιδιοκτήτες που υποβάλλουν αίτηση για επιστροφή», είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Αναφορικά με τη λύση του κυπριακού, ο Ερντογάν ανέφερε ότι μια νέα διαδικασία μπορεί να αρχίσει μόνο αν αφορά "δύο κυρίαρχα κράτη". 

"Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να σπαταλήσουμε στην Κύπρο. Οι προτάσεις μας για ειρηνική επίλυση του ζητήματος, είναι ακόμα στο τραπέζι", είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για την Κύπρο και τόνισε πως παρά τα τηλεφωνήματα που δέχθηκε από ευρωπαίους και όχι μόνο αξιωματούχος κανείς δεν πρέπει να αναμένει από την Τουρκία να κάνει πίσω.

Κατηγόρησε επίσης την ε/κ πλευρά ότι προβάλλει μαξιμαλιστικές θέσεις, είναι ανέντιμη και οι προσεγγίσεις της δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.


Περισσότερα σε λίγο